Lokalne novice

Poudarki

  • Sodelo - združevanje socialnega ter podjetnega
  • Za državni sodelovni prostor država namenila 630.000 evrov
Poligon
Poligon je, kot pravijo njegovi ustvarjalci, "vadbišče za samozaposlene profesionalce in ustvarjalne skupnosti, delujoče na polju kreativnih ekonomij, socialnega podjetništva in kulture". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
       Ogromno je samozaposlenih na pragu revščine, ki jih moraš le pripeljati v varno okolje, jim dati veščine in možnost, da začno razvijati projekte. Da se počutijo dovolj varne, da bodo lahko samega sebe preskrbeli. Mi smo hibridna ustanova. Nismo samo podjetniški. Podjetniški inkubatorji ali tehnološki parki so že druga stopnja.       
 Eva Perčič, Poligon
Poligon
Sodelo v praksi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
       Noben od nas ne misli, da bi nas morala država "futrati", kot neko jamo brez dna. Mi potrebujemo le malo vzpodbude, da iz tega majhnega žaklja naredimo veliko velikih žakljev. In ti veliki žaklji bodo državi prinašali denar.       
 Eva Perčič, Poligon
Poligon
Slavnostno odprtje pred slabim letom. Foto: BoBo
       V okviru Poligonovega Crowdfunding LAB-a smo v zadnjem letu svetovali in pomagali več kot 90 projektom, 12 projektov je v tem času že izpeljalo kampanje in uspešno zbralo finančna sredstva, kar predstavlja večino uspešnih slovenskih projektov zbiranja z množicami. V Poligonovi ustvarjalni skupnosti živi ali pa se razvija čez 40 zanimivih projektov. Idej pa je še vsaj 100-krat toliko.       
 Luka Piškorič, Poligon
Poligon
Politika na obisku letos poleti. Foto: BoBo
       Na polju zunaj države se stvari dogajajo izjemno hitro. Zelo hitro se menjajo smernice. Država je zaspala in ne zna več prepoznati, kaj prinaša denar. Premalo so na terenu, da bi znali oceniti dejansko vrednost. Odločevalci bi se morali noro veliko učiti in spremljati.       
 Eva Perčič, Poligon
Zoran Janković
Župan Janković je projekt ocenil kot preveč dobičkarski za neprofitno najemnino, trdi Eva Perčič. Foto: BoBo
Poligon
Reinterpretacija 133-letne industrijske tradicije na Tobačni. Levo Musguard, ki zdaj domuje na tem naslovu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
VIDEO
Repriza

Dodaj v

Poligon, ki v državo privablja milijone, pred zaprtjem

Središče za sodelo in množično financiranje
7. februar 2015 ob 15:19,
zadnji poseg: 11. februar 2015 ob 08:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poligon, ljubljansko središče za sodelo ter množično financiranje, je znan predvsem po uspešnih Kickstarterjevih kampanjah. A po burnem letu delovanja je pred tem, da zapre vrata. Ostanejo lahko brez prostorov, prostovoljna ekipa za njim pa je, kot pravijo, zgarana.

Slovenija je država z dokaj visoko brezposelnostjo med mladimi, s hudim pomanjkanjem kapitala in bankami, ki zadnja leta zelo nerade posojajo. Ena izmed mogočih rešitev je svet. Nekateri se v iskanju dela izselijo, spet drugi Slovenci na tujih tleh poženejo zagonska podjetja. Ta so lani zbrala kar 53 milijonov evrov.

Hitra rast "množicanja"
Svet pa lahko denar pošlje tudi v domovino - če sredstva podarijo svetovne množice. Količina denarja, ki se pretaka skozi množično financiranje (ali crowdfunding), se v povprečju vsako leto podvoji. Izjemno hitra rast se bo tako po oceni Svetovne banke kot znanega možganskega trusta InfoDev še dolgo nadaljevala. V nekaj letih naj bi se bilo z množičnim financiranjem oziroma množicanjem/množičenjem pretakalo že 80 milijard dolarjev.

Platform za spletno množično financiranje je vse več, vse bolj so različne in uporablja jih vse več ljudi. Samo kratek klik na Kickstarter (KS) med pisanjem te povedi je razkril še en projekt mlade skupine, ki je bil le še prgišče donacij stran od meje milijon podarjenih dolarjev. Eden izmed mnogih. Spet drugi, igra kart z eksplodirajočimi mačkami, je pravkar postal najbolj množično podprt KS-jev projekt sploh. Skupinica risarjev je javnost zaprosila za 10.000 dolarjev, številka pa se je povzpela do 5 milijonov 400 tisoč zelencev, ki jih je prispevalo 106.000 ljudi. In še se nabirajo.

Slovenci nadpovprečno uspešni
Tudi slovenskih podvigov na Kickstarterju, IndieGoGo ter podobnih platformah je veliko in nekateri izmed njih so svetovno znani. Razmeroma majhna slovenska množičnofinancirna skupnost je pritegnila dovolj pozornosti, da je samo osebje Kickstarterja na neki točki naročilo vse slovenske izdelke ter jih razstavilo na posebni polici v podjetju. Ideje, ki so jih večinoma zasnovali mladi ustvarjalci, so samo v zadnjih dveh letih v Slovenijo privabile vsaj dva milijona podarjenih evrov.

To pa je daleč od enostavnega. Ljudje denarja ne podarijo kar tako in množično financiranje je obrt v malem, ki jo treba izmojstriti. Propade lahko, tudi če izdelek ni slab. Ajdovska Pivovarna Pelicon danes prejema nagrade, pred leti pa je na Kickstarterju ostala krepko pod ciljno količino. Pravzaprav propade več kot polovica projektov, je v intervjuju za MMC opozoril strokovnjak Jason W. Best.

Sodelo ni enako sodelovanje
Nezanemarljiv del uspešnih slovenskih projektov je povezan z "gojiščem idej", kot pravijo ljubljanskemu civilnodružbenemu središču Poligon. To je 800 kvadratnih metrov velik prostor v stavbi nekdanje Tobačne tovarne, namenjen sodelu oziroma s tujko, coworkingu. Kot je pojasnila ena izmed soustanoviteljic in prostovoljka Eva Perčič, sodela ne gre enačiti s sodelovanjem. Sodelo svoje korenine vleče iz sedemdesetih let v ZDA, ko so programerji, filmarji, oblikovalci, pisci ter drugi ustvarjalni pogosto delali po kavarnah. In ker so bili strokovnjaki različnih področij dobesedno na dosegu roke, so si vedno pogosteje pomagali, vsak pri svojem projektu. Polagoma so, da bi zmanjšali stroške, najemali skupne pisarne, kjer so še vedno delali vsak svoje, a kultura neobveznega sodelovanja in pomoči - po potrebi in volji - se je nadaljevala.

Korenine pod Alpami
Psihologinja in tržna raziskovalka Perčičeva je to prakso kot eno izmed številnih novih oblik ekonomije pred leti pričela širiti po Sloveniji s pobudo Coworking.si, podobno pa je za množično finnaciranje skrbela Crowdfunding.si. Nekaj časa je tovrstne seanse sodela gostil ljubljanski Kino Šiška, a to ni bilo dovolj za vse ljudi, potrebe ter stisko položaja, je povedala za MMC. Kriza v Sloveniji - kljub rekordom na borzah drugod po svetu - kar ne poneha. Ogromno je mladih profesionalcev, ki so ali brez dela ali pa na pogodbah komaj nad pragom revščine. "Spodbujati je treba veščine, ki te prekarce opolnomočijo. Da lažje dobijo projekte. Če imaš izolirane posameznike, jih bodo precej težje. Če pa te ljudi daš na kup, imajo večjo možnosti; skupaj so močnejši in inovativnejši, poleg tega si s souporabo prostorov zmanjšajo stroške," je pojasnila.

Preveč dobičkarska naravnanost
Štiri iniciative; poleg prej omenjenih dve še Rompom ter Ljudje.si, so se zato po dolgem iskanju alternative za najem obrnili na Mestno občino Ljubljana. Zaprosili so za prostor z neprofitno najemnino, a na občini so jih zavrnili z razlogom, da primernega nimajo. Je pa župan Zoran Janković kasneje povedal, da je projekt sam preveč profitno naravnan, trdi Perčičeva. Ker se gruča ni želela zanašati na državo, je zato pred dobrim letom najela prostore v nekdanji tovarni Tobačna v Ljubljani; prostore, ki so bili že dlje časa prazni in zapuščeni in so zdaj v lasti IMOS-a. Ljubljansko gradbeno in inženirsko podjetje je naklonjeno tovrstnemu najemu.

Gentrifikacija
Pojav ustvarjalnih ter medijska pozornost ob prodirajočih novih oblikah ekonomije je dobro vplivala na celotno stavbo in sosesko. "Kar naenkrat je o Tobačni vedno več dobrega glasu. Okoli so se začele naseljevati manjše firmice. Celo Hekovnik se je priselil iz Tehnološkega parka," je pojasnila sogovornica. IMOS je bil tudi zato pripravljen ponuditi progresivno najemnino, ki se zvišuje polagoma, skozi čas, in gruča 'sodelovnikov' je zagrabila priložnost. Rojen je bil Poligon, po besedah Perčičeve dostopna platforma za skupnost, ki šteje že okoli 150 mladih profesionalcev.

Ti so v Poligonu ali zunaj njega splovili številne projekte. ONDU, leseni fotoaparati na podlagi antične tehnike luknjičark. Zaradi njih se je uradni Kickstarterjev fotograf sploh prijavil za službo v tem newyorškem podjetju. Zložljivi blatniki Musguard, ki so končali tudi v znanem Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Kratki film Kresnik, ki je končal na filmskem festivalu v Cannesu. Precej bolj sveže je leseno jajce za sproščanje Zen Egg.

Platforma, ne projekt
Seveda je Poligon le del scene, ki se ukvarja s sodelom ter prijavlja "množicarske" projekte. Tudi slovenski projekt na KS-ju, LLSTOL arhitekta Lika Ločičnika, je nastal ločeno, in isto velja za zadnji zelo viden podvig: kavni rog GOAT MUG. Poligon je le platforma, ena izmed njih, na kateri se brusijo ideje in nato živijo lastno življenje, nekakšen neformalen podjetniški inkubator, ki ga je zgradila civilna družba od temeljev navzgor in ki opolnomoči sicer prekarne posameznike. Zato tudi ne more - in noče - od uspešnih Kickstarterjevih projektov zahtevati določenega deleža denarja. S tem bi tiste ustvarjalne, ki so se komaj postavili na lastne noge, za uspeh kaznovali. "Mi hočemo, da so samostojni. Poleg tega veliko večino pridobljenega denarja navadno dajo za proizvodnjo in jim zase ne ostane veliko."

Prostovoljno delo
Vse vanj vloženo delo je prostovoljno in trije glavni koordinatorji - poleg Perčičeve še Luka Piškorič in Marko Orel - so ga v zadnjih letih ob izdatni podpori skupnosti opravili vsaj 5000 ur, navaja sogovornica. V slabem letu delovanja so poleg vzdrževanja središča pri delovnem življenju pripravili še 150 dogodkov s področja ustvarjalne industrije, socialnega podjetništva in kulture, teh pa se je po navedbah Poligona udeležilo 10.000 ljudi. Dnevno ga za redno, pisarniško delo uporablja od 50 do 60 ljudi. Uporabnine - od sedmih evrov na dan do 95 na mesec - so po besedah Perčičeve zastavljene tako, da ob polni zasedenosti ravno pokrijejo najemnino za prostor. Če je kdo nezmožen plačevati slabega stotaka, pa se mu še dodatno zniža na 55, kaže cenik.

"Lani smo zgenerirali 90.000 evrov prometa, a vse to je šlo za najemnine in v pogon projekta. Brez kakršnih koli honorarjev," je opozorila.

Stečaj IMOS-a in "zgaranost"
Tak sistem je dolgoročno vzdržen le ob dejstvu, da pet ljudi od jutra do večera dobrovoljno, brez plačila skrbi za celoten paket delovanja, in ti so se polagoma iztrošili, pravi Perčičeva. "Do zdaj smo delali brez kakršne koli pomoči, vendar pa ne moremo več naprej, saj smo že povsem zgarani." A še pred finančnimi nevšečnostmi, ki jih krpajo iz meseca v mesec, jih je zadel stečaj IMOS-a. Tako Poligonu grozi, da lahko zelo hitro ostane brez prostora. Stečajni upravitelj mora storiti vse, da poplača upnike, in če nepremičnino proda najboljšemu ponudniku, je z največjim središčem za sodelo v Sloveniji konec. K prodaji ga finančno vzpodbuja tudi dejstvo, da se je področje po letih propadanja polagoma gentrificiralo, sam prostor pa je bil s prostovoljnim delom povsem prenovljen.

Za pomoč so se obrnili na vlado, z argumentom, da bi lahko prepoznala občekoristne projekte, ki prinesejo več denarja, kot se vanje vloži. "Noben od nas ne misli, da bi nas morala država futrati, kot neko jamo brez dna. Mi potrebujemo le malo vzpodbude, da iz tega majhnega žaklja naredimo veliko velikih žakljev. In ti veliki žaklji bodo državi prinašali denar," je ponazorila. Poleg tega projekt opravlja socialno vlogo, saj prekarce opolnomoči, da si na koncu lahko pomagajo - sami. Država je po navedbah Perčičeve nanizala ogromno pohval in obljub, še posebej ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in razni sekretarji, vendar jim nikoli niso sledila dejanja.

Razpisov ni bilo in jih ni
Poligonovce je država pozvala, naj se - tako kot vsi drugi - prijavijo na razpise. "Jaz se s tem popolnoma strinjam. Pogoji naj bodo za vse enaki," se je odzvala. Če bi le obstajal razpis, na katerega bi se lahko prijavili. Takih ni bilo ne v letu 2014, ne bo jih letos in obstaja majhna, nezanesljiva možnost, da bo kakšen primeren razpis leta 2016. Perčičeva zato zavrača možnost, da bi še eno leto celotna ekipa prostovoljno, dan za dnem vzdrževala platformo, po tem, ko je tri leta delala za to, da se množično zbiranje in sodelo v Slovenijo sploh vpeljeta in prepoznata. "Popolnoma nesprejemljivo je, da bi Luka, Marko in jaz še eno leto reševali problem, ki ga država sama pospešeno ustvarja na trgu dela," je sporočila.

Po sporočilu za javnost, da je Poligon pred zaprtjem, so z drugega ministrstva - za gospodarski razvoj in tehnologijo - Poligonovce povabili na nujni sestanek. Tam so ugotovili, da bi lahko Poligon prepoznali kot pilotni projekt, ter sklenili, da bodo to možnost še naprej preverjali. A to je še vse kot prej v kategoriji besed in "naj bi", je povedala Perčičeva.

Pol milijona evrov za državni prostor
In medtem, ko so celoten, zapuščen prostor na Tobačni s prostovoljnim delom in 600 evri prenovili do stanja, vidnega na fotografijah v galeriji, je država pred tedni razkrila, da je za državno sodelovno središče v Mariboru namenila 630.000 evrov. Januarja je minister - po precejšnji tajnosti o projektu - skupaj z Mariborsko razvojno agencijo razglasil, da so prenovili nekaj pisarn, vanje namestili opremo ter odprli CWMB. "Brez skupnosti za njo. Sodelo je metoda dela, ne pa prazna soba," je komentirala sogovornica. Poleg tega je državni CWMB zastonj in nelojalna konkurenca "vsem revežem, ki morajo pokriti vsaj stroške". "V Mariboru so znoreli. Mi tri leta pro bono razvijamo zasnovo, in prvi, ki ga bodo monetizirali, so neki državni birokrati," je kritizirala. Že obstoječe sodelovne skupnosti so skočile v zrak. Opozorile so, da je v Mariboru že nekaj takšnih prostorov, ki jih je država enostavno prezrla ter denar kanalizirala lastni agenciji, da brez pravega stika z ljudmi naredi svoje.

In če gre vse po zlu? "Skoraj si ne upam misliti na to. Ne vem, kam bi še šli, tako kot skupnost ukinjene KiberPipe." Z njimi pa znanje, ki pogosto pomeni razliko med uspehom in neuspehom pri globalnem "množkarjenju".

Video: Turbulenca o delu v sodelovni skupnosti

Aljoša Masten
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Poligon
Prijavi napako
Komentarji
jure-kralj
# 07.02.2015 ob 15:36
@ponosnikmet Seveda, miljonar Janković je levičar, nisi vedel? On zagovarja delavski razred! Kot dober proletarec ne mara teh crowdfunding kapitalističnih lumparij! On je zgradil Stož'ce brez nobenega kikštartanja, nje.
counsel
# 07.02.2015 ob 15:54
Problem vseh tovrstnih prostorov je, da jih vodijo kreativci, ki ponavadi nimajo operativno-menedžerskih skillsov. So skupnost freelancerjev, kjer vsak zase koaj ustvari za lastno preživetje, kaj šele, da bi lahko držali tak prostor pokonci.

Tudi Kickstarter kampanije niso v resnici tako cool in koristne, kot na prvi pogled to zgleda. Velikokrat se dobitniki teh projektov krepko namučijo, da izpolnijo obljube in jim potem ne ostane dosti (pozitivna nula ali minus). Veliko tega se konča kot enkratni hobi projekt in ne kot vzdržen biznis.

Pravim žal, ker res lepo zgleda...ta skupnost, prostor. Ampak zadaj mora biti vzdržena "mehanika" delovanja in poslovanja, drugače se dogaja, kar se.
ponosnikmet
# 07.02.2015 ob 15:22
Župan Janković je projekt ocenil kot preveč dobičkarski za neprofitno najemnino, trdi Eva Perčič.

Pa ne nooooooo!! DEB...
matejagr
# 07.02.2015 ob 16:55
Eva Perčič , Luka Piškorič in Marko Orel ( "prostovoljci" )

Ce prav razumem te tri modele prezivljajo njihovi starsi, zato, da so od jutra do vecera lahko prostovoljci?! Al kako? Pri tej zadevi je par ocitnih errorjev.
zipzip
# 07.02.2015 ob 16:13
Fantje ki so to zagnali pač niso imeli nekega poslovnega načrta in se zdej zgovarjajo na državo da naj jim pomagam in da nič ne naredi. V Nemčiji sem bil pri takem "poligonu" prisoten pol leta in vam povem da smo ves denar izključno dobili od sponzorjev in podjetji s katerimi smo sodelovali. Če si projektih/idejah uspšen se hitro denar najde, ap taprave ljudi moraš imeti. V Slovenijih jih je 100 na kupu pa vsi jamrajo, skupaj pa naredijo za 10 nemcev.....
_Mine_
# 07.02.2015 ob 16:36
Ideja je super in v tujini funkcionira.
Žal pa je konkretno Poligon samozadosten "community" in do skoraj čisto vseh novih idej odklonilen. Seveda ne more vzdržati, če je samemu sebi namen.
Naj se vsi učimo iz napak.
sagoza
# 07.02.2015 ob 19:26
kako neverjetno je da je prostor eden ključnih problemov mladih podjetnikov, medtem ko država ne ve kam z praznimi prostori propadlih socialističnih podjetij. tako malo je potrebno da se podpre podjetne in kreativne, ki razmišljajo globalno, a očitno preveč za to bedno državo.
Fresh_Prince
# 07.02.2015 ob 18:29
Po svetu start-up, v Sloveniji shut-down.
lxfce
# 07.02.2015 ob 15:47
take zadeve je samo za podpreti!
anny22
# 07.02.2015 ob 21:30
Država zmeče milijarde v banke in projekte, ki ne bodo nikoli prinesli novih delovnih mest ne vrnili niti centa od vloženega. Zakaj ne bi še kakšen promil od zgornje cifre v projekt, ki dejansko ima potencial?
ecoboy
# 07.02.2015 ob 17:53
Sluzijo ,imajo dobicke in bi hoteli neprofitno najemnino?!?!?! TUDI JAZ!!
TinkiB
# 07.02.2015 ob 15:53
Če imaš idejo, to ne pomeni, da imaš produkt, ki ga boš porodajal. Ideje so pa vedno samo iluzije, ki jih mogoče nekoč udejanimo. Vmes je pa le delo, delo, delo in skromno življenje, da se ideja "mogoče" uresniči.
Radenm
# 07.02.2015 ob 23:25
matejagr, tu bi se nekako pridružil, ja...tile kickstarter projekti...ne rečem da vmes ni nobenega res dobrega, ampak dokler velika večina primerov ki se pojavijo v medijih konča v obliki smartphone aplikacij, hoverboardov, in raznih eksplodirajočih mačk, res ne vem.

Sem čisto za crowdfunding inovacije, ampak zame pač poplava aplikacij ki so si podobne ko jajce jajcu, in izdelkov katerih edini namen je to da so "kul" pač ni inovativnost.
Radenm
# 07.02.2015 ob 23:51
sagoza, "inovativnim appom"? Glede na to kako so si podobne aplikacije med sabo, o kakih inovacijah res ne bi razpredal. Kaj res rabimo na primer malo morje aplikacij za izmenjavo sporočil ki so v osnovni funkcionalnosti dejansko identične? Uspeh sloni predvsem na hype marketingu, ne na kakovosti in funkcionalnosti tvojega izdelka.
QIQI
# 07.02.2015 ob 21:57
Če ne bi bilo ljudi, ki delajo Poligon, Kino Šiška, Kiberpipo, ipd. v Ljubljani in Udarnik, Kiblo, GT22, ipd. v Mariboru, bi bili obe mesti ujeti v preteklosti, tako s kulturno ponudbo, kot tudi z mentaliteto. Tisti, ki nismo čisto zraven, ampak vseeno dovolj blizu, smo jim neskončno hvaležni.

Vsem skeptikom pa: hitrost s katero se trenutno stvari razvijajo v svetu, je nenormalna. Kmalu boste ugotovili, da tradicionalna znanja (šola) in obrti kmalu ne bodo pomenila nič, vsaj ne brez vpetosti v trenutni družbeni kontekst. Zato so tisti, ki razumejo kulturo na globalnem nivoju in so jo sposobni tudi so-ustvarjati, pravzaprav edini, ki so zmožni prilagoditev. Sicer pa počakajte na novo tehnološko eksplozijo v naslednjih par letih (od 3d print-a v vsakem domu do nanotehnologije, biotehnologije in dodatnega napredka v računalniški tehnologiji) in se tipkamo takrat.
Če Slovenija ne bo imela teh ljudi, ki jih zdaj pošiljamo v tri krasne, bomo pač jamski ljudje.

Edina stvar, zaradi katere ostajajo tukaj, je zato, ker so povečini dobra klapa in ker so med seboj povezani in si pomagajo. Poleg tega so v obeh večjih slovenskih mestih pustili svoj odtis in verjamejo, da se tukaj da ustvarjati vrhunsko. Eni izmed redkih. Kdaj bomo začeli cenit to?
TinkiB
# 07.02.2015 ob 15:58
Na polju zunaj države se stvari dogajajo izjemno hitro. Zelo hitro se menjajo smernice. Država je zaspala in ne zna več prepoznati, kaj prinaša denar. Premalo so na terenu, da bi znali oceniti dejansko vrednost. Odločevalci bi se morali noro veliko učiti in spremljati.

Če bi vsi vedno čakali na državo, bi bili bosi in lačni. Začnite se že enkrat zavedati, da država " ni in nikoli ne bo idejni vodja oz. ni to njena vloga" Vloga države je umogočiti stabilno in ekonomsko (davčno) vzdržno okolje), mogoče v naslednjih 30. letih, če sem optimist :)
ponosnikmet
# 07.02.2015 ob 15:56
jure-kralj

Dej jurček-kralj ne bluzi deb... Tvoj ata je pošten človek... Pokrade samo 20% namestom 30 % nje...
To_ni_res!
# 08.02.2015 ob 09:53
Porabili so več kot 5.000 delovnih ur. Tudi to šteje in kapo dol. Ampak Piškorič in co. so predvsem marketingerji, ki delajo za mastne denarce - tudi pri kickstarter projektih niso nič kaj usmiljeni. Župan jih je dobro pogruntal.
zozozo
# 07.02.2015 ob 15:42
oleg tega je državni CWMB zastonj in nelojalna konkurenca "vsem revežem, ki morajo pokriti vsaj stroške". "V Mariboru so znoreli. Mi tri leta pro bono razvijamo zasnovo, in prvi, ki ga bodo monetizirali, so neki državni birokrati," je kritizirala.

Hmmm, kaj zdaj, a ste dobrodelni in nekomercialni projekt, ki se mu gre za pozitivne družbene rezultate (če bi radi imeli neprofitne najemnine), ali ste komercijalni tržni projekt, ki se mu gre za profit (če vas moti nelojalna konkurenca)?
ti-ne
# 08.02.2015 ob 16:10
OK, če so zbrali 53 milijonov, naj vsak prispeva 10% in je že več kot 5 mio.
Zakaj potem fehtati državo?
Bobcicc
# 08.02.2015 ob 10:49
Ma zgleda kot sodobna hipuzl komuna ... kar ni nič narobe. samo naj ne prosijo države, da jim jo sponzorira!
Bivši uporabnik
# 09.02.2015 ob 11:23
Privatizacija profita, necionalizacija izgub - hipster socializem
Dzinks
# 09.02.2015 ob 09:24
moonylink
Lej, ni Radenm tisti, ki zahteva za javni denar za svoje projekte in glasno napada našo nesposobno državo, ker jim ga ne da, je res?

Kot praviš, mi tega ne koristimo, ne rabimo...torej, zakaj bi plačevali? Zakaj ne bi ti plačeval stroškov poligona, če že tako razumeš njegovo nujnost in koristi? Jaz pa bom doniral svoje presežke pomoči res potrebnim (ja, naša startup scena to ravno ni, glede na to, da sami povejo, da tega ne delajo zaradi denarja in da moraš denar že imeti) oz. komu, ki promovira cilje, ki so meni blizu. V času, ko režemo šolstvo, izobraževanje in socialo, interes polnoritih hipsterjev ni ravno prvi v vrsti, se ti ne zdi?

Sploh, če potem bereš, kako tale ista zgornja ekipa, ko dobi denar (knjižnica reči), več kot polovico porabi za pripravo priročnika, kako ta neverjetno uspešni projekt, ki se še začel ni, prepeljati še kam drugam po Sloveniji. Razumem, nekaj je treba tudi zaslužiti, ampak povejte mi prosim, zakaj je njihov žep kakorkoli bolj vreden javnega denarja od katerega drugega? Ljudje naj doniramo svoje reči, da bo knjižnica zaživela, denar, ki je namenjen temu, pa gre v bizarnih vsotah v žep avtorjev, lektorjev in oblikovalcev (najbrž iste osebe), za razvoj podobno uspešnih projektov v prihodnosti. Kako gre to skupaj s prostovoljstvom in neprofitnostjo?

Še enkrat: povsem podpiram take projekte in želim si, da bi dali tistih par deset tisoč eur, da se tudi to področje gospodarstva uredi in postavi na noge. Ampak ne ob takem odnosu in ne na tak način. Država pač ni vaš servis, da vam bo plačevala račune za vaše prostočasne dejavnosti, vi boste pa zraven služili na ta račun.
Radenm
# 08.02.2015 ob 23:44
moonylink, tud tvoj superiorni odnos ni mačji kašelj, me zanima čemu ga ti dolguješ :)

Pa kaj mene brigajo "lepi denarčki", dokler imam zase in za svoje dostojno življenje od svojega dela dovolj, so tudi moji denarčki prav luštni ;)

Sprejemljivi crowdfunding projekt pa bi bil zame recimo očiščenje naših gozdov po lanskem žledolomu, pa mogoče sočasen razvoj načina kako iz tistega lesa narediti nekaj uporabnega, namesto da se ga zavrže.

Ampak važno da maš ti svojo tanaj tanovo taboljšo igračko :)
Radenm
# 08.02.2015 ob 22:43
sagoza, v tem bi se nekako strinjal. Moj problem z vsem skupaj je pač to, da je večina kickstart projektov, ki se pojavijo v medijih pač način igračk, obstajajo zato da so "kul", da se na njih da gradit hype in ne vidim kako bi recimo meni osebno kako dodano vrednost kvalitete življenja (pa s tem ne mislim na denarno vrednost).
sagoza
# 08.02.2015 ob 21:37
Radenm, sorry če sem bil žaljiv, seveda je izbira tvoja, tudi sam imam staro nokio in sem čisto zadovoljen z njo, vendar drvečega vlaka ne moreš zaustaviti, če želiš biti zraven moraš enostavno biti na vlaku. mi v sloveniji pa sedimo na postaji in gledamo kako vlak pride i gre, zato pravim da nas je čas povozil, ni agilnosti ne reakcije ne poguma da bi vstopili na vlak. problem je ker si slovenija ne more več privoščiti penzionerstva (beri socializma ) in problem je v glavah in to se ne da spremeniti preko noči, zato je potrebno podpirati in zagotoviti pogoje za vse kar prinaša svežino v ta prostor in to je dolžnost države. to je tek gazele na dolge proge
To_ni_res!
# 08.02.2015 ob 09:29
Glejte, tudi sam Poligon in podobne zadeve so pravzaprav poslovna ideja. Jasno, da ustanovitelji niso filantropi ampak podjetniki. Če ne gre so pač eni od 90% evropskih startupov, ki jim ni uspelo.

Da se da s podobnimi idejami uspeti tudi pri nas pa dokazuje Mladi podjetjnik.

Če želimo družbo brez vmešavanja države v gospodarstvo, tudi pri takih projketih ni za klicat države in lokalnih skupnosti. Enkrat liberalizem da, drugič ne. Kaj zdaj v resnici hočemo - malo mešano, kot komu v nekem trenutku paše?
Insider No. 1
# 08.02.2015 ob 08:51
Tudi, če bo izrasel "veliki žakelj" boste ga kaj kmalu preselili v kakšno državo z nižjo davčno obremenitvijo. Takrat boste hitro pozabili na neprofitne najemnine, storitve javnega sektorja (izobrazba...itd.). Kao, ker preveč pobere naša država za razvoj...
matejagr
# 07.02.2015 ob 22:50
Zato so tisti, ki razumejo kulturo na globalnem nivoju in so jo sposobni tudi so-ustvarjati, pravzaprav edini, ki so zmožni prilagoditev. Sicer pa počakajte na novo tehnološko eksplozijo v naslednjih par letih (od 3d print-a v vsakem domu do nanotehnologije, biotehnologije in dodatnega napredka v računalniški tehnologiji) in se tipkamo takrat.

You wish. Cisti hype bullshit. Mi lahko poves za en sam podoben primer v zgodovini? Definitivno se pa takrat ne bomo tipkali.
Radenm
# 07.02.2015 ob 21:57
sagoza, "podjetnikov" ali "prostovoljcev"? Je razlika...si eno ali drugo, ne pa da si enkrat eno drugič drugo, kar ti bolj paše...
Radenm
# 09.02.2015 ob 16:56
moonylink, kdaj sem pa rekel da so ljudje ki vse to tržijo, neumni? Saj sem rekel da se zavedam da je to izredno dobičkonosen biznis :)

Ampak kaj ko si ti oh, tako zelo...superioren....
Dzinks
# 09.02.2015 ob 15:20
moonylink
Sicer si pa sam vse povedal: "Tudi lepih denarckov ki jih ekipa ze sluzi na racun svojega dizajna ne bos nikoli vohal ne od blizu ne od dalec."
Torej, zakaj bi vlagal svoj denar v nekaj, česar ne bom nikoli videl niti od daleč? Še več, od česar nihče, z izjemo par vpletenih, ne bo nikoli imel ničesar? To ni nazadnjaštvo, dragi moj razsvetljenec, to je prvo pravilo sodobnega kapitalizma: don't expect me to pay for your own shit! Morda pa Slovenije nisi pustil tako daleč za seboj, kot bi rad verjel.
Radenm
# 09.02.2015 ob 02:42
Moja milost pa nima časa da bi se ukvarjala s takimi komentarji. Pa še preveč milostna je.
Radenm
# 09.02.2015 ob 02:34
Nehaj se klanjat pa mi pejd po pivo, če se mi misliš prilizovat :)

No, saj vem da se mi v resnici ne prilizuješ, temveč samo poskušaš izboljševat svojo samopodobo prek nekega superiornega sakrazma. Pa naj ti bo, sem čisto preveč dobre volje da bi ti to preprečil.

Živim pa ne nobenih sanj, samo svojo Radenmovsko realnost. Ki je prav luštna, če potegnem črto, čeprav se povsod najdete kerlci ki mi govorite kako zelo zagrenjen moram biti zato ker imam 10 let staro Nokio. Al pa zato ker sem samski. Al pa zato ker nimam nečesa tretjega kar ti imaš.
Tru3BadAssMOFO
# 08.02.2015 ob 19:30
A res. Projekti na kickstarterju. Res potrebujemo še en GoatHorn... HALO NO! Potrošniške riti, zbudite se! Gre se za dobiček in samo dobiček. Če so pa cele dneve garal kot prostovoljci so si pa sami krivi. Naj dajo poslovne prostore nekomu, ki bo koristen za lokalno skupnost, ne pa za ameriški imperializem...
a-bra-ka-da-bra
# 08.02.2015 ob 10:24
Kickstarter kampanije niso v resnici tako cool in koristne, kot na prvi pogled to zgleda. Velikokrat se dobitniki teh projektov krepko namučijo, da izpolnijo obljube in jim potem ne ostane dosti (pozitivna nula ali minus). Veliko tega se konča kot enkratni hobi projekt in ne kot vzdržen biznis.
-----------------------

Ampak saj to velja za vse startupe, ne glede na vir financiranja. Kar je pomembno je to, da dobijo začetni kapital da sploh lahko poskusijo. In to je v okolju, v katerem je takšen začetni kapital težko dostopen, tisto kar je pomembno.
oziris.va
# 08.02.2015 ob 09:43
Ste ziher, da so za prenovo porabili "vsega" 600 evrov? Rad bi videl fotke o stanju pred in po ...
sagoza
# 07.02.2015 ob 23:45
Radenm, govorim na splošno, konkreten primer ne poznam, inicativa je smiselna v kolikor se lahko samofinancira, ne vem kako je vse skupaj zastavljeno, predvidevam da je neka korist od njih. Tudi inkubatorji so vprašljivi v kolikor niso pravilno vodeni, načeloma pa je podjetne iniciative mladih potrebno podpreti, četudi so na prostovoljni osnovi. Danes lahko z inovativnim appom postaneš miljonar, podjetna dinamika se spreminja in ti tepci po državnih uradih ne bodo nikoli dojeli te dinamike, ker so zaostali in nesposobni, zato je treba mladim dati proste roke da se razvijajo, čeprav bo le kakšen procent njih uspešnih že v prvem poskusu.
caven
# 07.02.2015 ob 18:11
Najbolj apsurdno je,da se nič ne premakne pri vračanju izropanih milijard v ropu stoletja.Kolektivna izguba spomina pri naših politikih pa tudi v sodstvu sodstvu.Oboji se delajo gluhi in slepi.
abzng
# 19.03.2015 ob 12:13
@zipzip
Drži se! Lipsko obstaja mnaj kot Ljubljana, ampak je dalo že vse živo skozi!
In morda je to rešitev in čez nekaj let uvoziti koncept na novo!
Župan bo najbrž nov, vlada še ene trikrat, Varufakis bo Šojbla naučil kozjih molitvic in še je upanje!
abzng
# 19.03.2015 ob 10:14
@matejagr
Zgrožen sem! Sem pač v starševski vezi enega od teh! Nisem ga videl že tri mesece - dela 15 ur na dan - postal je že skoraj živčna razvalina. V zadnje pol leta ni dobil niti € od mene, ker denarja noče. In prosim nehaj trosti take, ker bi te najraje...

Sicer pa! Moj nasvet je bil - pustite to deželo šentflorijansko in se speljite. V Leipzigu čaka služba - upam, da še! Tam pride župan enkrat na mesec na kavo (ali pir - ne vem!) in se pogovarja o opcijah. Če se bo ta naš Poligon zaprl bo najmanj kar se bo zgodilo ugasnil ogenjček upanja in v nekaj deset maldih srcih, ki lahko ponesejo svoje ideje v svet. Tudi prav! Glavno da bodo neko uspeli poskrbeti za svojo prihodnost.

Pomebno je da naši velmožje razlagajo otročkom za drage denarje o vrednotah demokracije. To je srž izobraževanja. Tudi ministru se nobenemu ne pride v Poligon na pir (kolikor je meni znano vsaj!) - pa še zastonj bi dobil enega dobrega Pelicona, ki si ga klošar mora kupit ali prifehtat.

Ne vem kaj na še rečem!

Rad pa bi se zahvalil avtorju za odličen članek! Iskreno upam, da se bo kdo zganil, čeprav je upanje že bolj slabo! Kako je že rekel Veliki pesnik: "Sem dolgo upal in se bal, slovo sem...."
Dzinks
# 09.02.2015 ob 15:14
moonylink

Aha, že vidim težavo. Ti, razsvetljeni izseljenec, boš sedaj nam zaplankancem razlagal, kako se dela po svetu. Tebi ni nihče nikoli nič dal...razen vrtca, šole, starši so lahko relativno dobro živeli za relativno malo dela (morda sem krivičen, a tako je pač bilo v Jugi) in ostalega, kar je bilo potrebno, da si tako hitro prerasel svoje domače okolje. Lepo zate. Meni je "tomo vinkovic ekonomija" povsem zadosti za normalno življenje, tudi motivacije imam povsem dovolj za reči, ki me veselijo, se pa sprašujem, do kdaj bom moral živeti svoje otroke, da bodo lahko tudi sami dosanjali svoje sanje v ekonomiji, kjer moraš očitno delati zastonj, dokler ti ne rata, če ti slučajno rata. Ker brez zagonskega kapitala staršev večine teh naših zgodb o uspehu ne bi bilo. Žal je tako - to ti povedo ljudje, ki so vpleteni v sceno. Zate ne vem, a sam bi precej raje videl, da ima moj otrok 90% možnost službe s povprečno plačo, kot pa 10% verjetnost, da zasluži milijon in 90%, da ne dobi zaleta trdega dela niti centa - ali, še huje, da bi moral za denar na koncu prosjačiti državo.
Počni kar hočeš in kjer hočeš. Če ti našim startupovcem cinično čestitaš, ker vztrajajo, jim jaz privoščim, da gredo v tujino in zaslužijo milijone - zakaj točno pa naj bi si po tvoje zaslužili čestitke, ne pa zasmehovanja, če so, kot praviš, tako neumni, da ostajajo? Če je težava res samo v tem, da so v Sloveniji. Pa oba veva, da ni. ITjevci v Silicijevo dolino ne hodijo zaradi boljše države ali manjših davkov, ampak zato, ker so tam vsi ostali, ker je tam najlažje spoznati ljudi, se povezati, najti investitorje itd. Razumeš razliko?
Alop
# 09.02.2015 ob 12:02
Občina kao nima prostorov, kaj pa prazne štacune pod stadionom Stožice?
Radenm
# 08.02.2015 ob 18:45
sagoza, nimam pojma kako se to kar praviš nanaša na to kar sem rekel jaz. Mogoče pa raje preberi moj komentar še enkrat, preden me začneš nekaj obtoževat da si moram "odpret obzorja".

Vse kar si povedal o "obzorjih", to vem. Ne vem zakaj mi to govoriš. Še vedno pa trdim, da je vse skupaj blesarija katere poanta je samo spodbujat hype in impulzivno potrošnjo; pa se čisto zavedam da je izredno dobičkonosna blesarija.

Veš, dejstvo da se ne strinjam s tabo še ne pomeni da ne razumem o čem govoriš, in predpostavljat da če bom to razumel se bom nujno moral strinjat, je precej egotistično. (In ko smo že pri besedah, tisti T je čisto namenoma tam).

O tem kaj patentirajo apple, google in podobni pa tudi ne bi, glede na to kakšne vragolije se grejo s trademarki in patenti tam čez lužo.

Bom pa vprašal...glede na to da še vedno furam eno staro Nokio, koliko življenja sem že zamudil ker ne morem preko nje na Facebook (Facebooka niti nimam, mimogrede)? Koliko svojih težav bi lahko zlahka rešil, če bi le šel na smartphone z vsemi tistimi fancy appi?

Glede na to da sem očitno jamski človek...kaj zamujam, ker pač nisem vedno in povsod "skonektan"?
sagoza
# 08.02.2015 ob 17:51
Radenm ""inovativnim appom"?"

vidim da se lepiš na besede in ne gledaš široko na kontekst. no če rabiš mojo definicijo inovativnega appa je to potem vsekakor aplikacija v navezi z elektronskim dodatkom ki opravlja določeno funkcijo in ne samo app sam po sebi. Glede na to da se app lahko patentno zaščiti, predvsem ko je v povezavi z elektronsko napravo ki opravlja določeno funkcijo, je poimenovanje inovativni app zelo na mestu. In če upoštevamo da so appi zelo vroči in insakani produkti, in daleč najdobičkonosnejiše inovacije, potem se malo zamisli nad svojim komentarjem, preberi kakšno knjigo da ti odpre obzoje, pobrskaj po patentnih bazah kaj patentrajo apple, google, nike...in ostalih tisoč gigantov na področju ITja in na drugih trendovskih tržiščih in ugotovil boš da je to neskončno veliko področje priložnosti in da smo šele na začetku pravega buma!

no zdaj pa nazaj v našo bedno slovenijo, o čemu je že govora, aja vse so že naredili, prepozno je, nič se ne da, socjialne pravice, država nafutraj me.... in to
pozitivc
# 08.02.2015 ob 10:29
Kakorkol... tud men se zdijo eni projekti bedni in niso res neki novi izumi.. je pa pohvalno, da velik povdarek dajo oblikovanju izdelkov, čessar je v Slovenski industriji premalo in vnašajo neko novo energijo, katere bi se morala večja podjetja nalesti.
prešteta
# 08.02.2015 ob 09:27
podpišem
Branko3
# 08.02.2015 ob 04:01
Ali prostovoljno pomeni tudi zastonj?
Navadno takrat, ko iščejo državni denar vsi kažejo na bodoči profit in del. mesta, ki pa jih potem večinoma ni. Bi bilo tukaj kaj drugače?
mlamat
# 07.02.2015 ob 16:59
Država bi mnogo več naredila, če bi mlade brezposelnne strokovnjake za kratek čas zaposlila recimo na kakšnih vojaških projektih. Ti bi lahko pridobljeno znanje in izkušnje nato prenesli v industrijo.

Tako to delajo resne države.
pd
# 07.02.2015 ob 15:38
zlata ribica v kugli?!? dajte en akvarij za 50 vevrčkov nabavit...
Kazalo