Na občini vztrajajo, da so razmere v zavetišču šele zdaj postale vzorne. Foto: BoBo
Na občini vztrajajo, da so razmere v zavetišču šele zdaj postale vzorne. Foto: BoBo
false
Popovič je ob odvzemu koncesije trdil, da za živali ni dobro poskrbljeno. Foto: Reuters
Koprska občina protipravno prenesla upravljanje zavetišča

Za osvežitev - koprski župan Boris Popovič je spomladi letos najprej hotel doseči, da bi upravljanje obalnega zavetišča za živali v Svetem Antonu nad Koprom vzeli Obalnemu društva proti mučenju žival (ODPMŽ) in ga brez javnega razpisa prenesli na Komunalo Koper.

Ker tega v občinskih svetih niso sprejeli, ker sta taki nameri nasprotovali piranska in izolska občina, je župan prešel na plan B; občina je z društvom prekinila pogodbo iz krivdnih razlogov. Sklicevala se je na odločbo veterinarske inšpekcije, da za živali ni primerno poskrbljeno, med drugim, ker je društvu potekla pogodba z veterinarsko ambulanto.

Zgroženi Popovič
Župan se je vseskozi zgražal nad stanjem v zavetišču, izjavljal je, da živijo živali v koncentracijskem taborišču in da je bil zaveden, ko so mu zatrjevali, da je za živali dobro poskrbljeno. Zgražanje očitno ni imelo prave podlage. Ministrstvo za kmetijstvo je namreč odločbo koprske veterinarske inšpekcije odpravilo.

V pritožbenem postopku, ki ga je sprožil ODPMŽ, je ugotovilo, da je koprska inšpektorica Neva Blažina Sedmak bistveno kršila postopek, ker dosedanjemu upravljavcu ni dala možnosti odgovora na očitke.

"Ugotovitve veterinarske inšpekcije niso bile poslane v izjasnitev zakoniti zastopnici Društva proti mučenju živali Andreji Bogataj Krivec, kar pomeni, da se pred izdajo odločbe ni imela možnosti izreči o dejstvih in okoliščinah, kar je bistvena kršitev pravil upravnega postopka," je ugotovilo ministrstvo za kmetijstvo.

Ministrstvo pa je ovrglo tudi ugotovitve inšpektorice o odsotnosti veterinarske oskrbe. Ugotovilo je, da so za živali zgledno skrbeli kar v dveh veterinarskih ambulantah, z eno je imel ODPMŽ sklenjeno pogodbo za nedoločen čas, v drugi, Veterinarski ambulanti Koper, pa so živalim nudili nujno pomoč tudi po izteku pogodbe.
Poleg tega so v tej ambulanti živali tudi cepili, jim vstavljali mikročipe in zanje izdajali potne liste, kar je za ministrstvo dokaz, "da sta imela ODPMŽ in Veterinarska ambulanta Koper sklenjeno neoblično pogodbo o opravljanju vseh storitev", čeprav je direktor ambulante Mitja Murko trdil, da živalim zavetišču nudijo le nujno veterinarsko pomoč.

"Župan nima pojma, kaj govori, laže in žali"
"V tej zgodbi gre za klofuto vsem, ki se zavzemajo za varstvo živali in ki so vsa leta podpirali naše delovanje. Župan je pokazal, da pojma nima, o čem govori. Kup izjav je kontradiktornih, večina pa je lažnivih in skrajno žaljivih. Zato razmišljamo o odškodninski tožbi," je za TV Slovenija povedala predsednica ODPMŽ-ja Andreja Bogataj Krivec.

Ko so ga opozarjali, da mora počakati vsaj na pravnomočnost inšpekcijske odločbe, preden od ODPMŽ-ja zahteva ključe, in na druge morebitne nezakonitosti, se je župan takrat med drugim odzval, "da je lahko sram Bogatajevo pa tudi Polko Boškovič, da se je tako nizkotno vključila v to agonijo, da bi to društvo tako in drugače živelo na stroške občin, brez dela oziroma z "mutenjem".

Na odpravo odločbe se je za naš medij odzvala tudi Boškovičeva, ki je društvu pravno stala ob strani: "Nekoga drugega je zdaj lahko sram. Kot mestna svetnica sem si ves čas prizadevala za pregleden javni razpis. Opozarjala sem, da bo prišlo do nezakonitega stanja. Do razdrtja pogodbe z ODPMŽ-jem je prišlo na podlagi nezakonite odločbe, to je zdaj črno na belem."

V županovem kabinetu na konkretna vprašanja glede odpravljene inšpekcijske odločbe vsebinsko ne odgovarjajo, sporočajo le: "Kar se tiče Obalnega zavetišča za živali, smo bili s prejšnjim stanjem ne samo nezadovoljni, ampak smo bili ob prevzemu zavetišča nad njegovim realnim stanjem dejansko zgroženi, danes pa smo na Obalno zavetišče za živali ponosni. Še več, ker se je glas o kakovostnem in zglednem delovanju zavetišča razširil tudi zunaj meja naše občine, se zavetišču zdaj želijo pridružiti tudi Občina Postojna in druge."

Koprska občina protipravno prenesla upravljanje zavetišča