Nisem kriv, je sodnici dejal Popovič, ki se je precej razburil, ko smo ga predtem snemali in je zato za nekaj minut celo zapustil dvorano. Foto: Eugenija Carl
Nisem kriv, je sodnici dejal Popovič, ki se je precej razburil, ko smo ga predtem snemali in je zato za nekaj minut celo zapustil dvorano. Foto: Eugenija Carl

Leta 2002 naj bi davčnemu uradu predložil ponarejene in podpisane bilance svojih podjetij BPC in Food party, v katerih je prikazal manjši prihodek od dejansko ustvarjenega. Na današnjem predobravnavnem naroku se je izrekel za nedolžnega.

Ponareditev poslovnih dokumentov je še edini očitek, ki je ostal od obširne obtožnice. Za davčno utajo in ponarejanje dokumentov je bil Popovič že pravnomočno pogojno obsojen na osem mesecev zapora, vendar je po številnih pritožbah ustavno sodišče na koncu sodbo razveljavilo, češ da mu je bila kršena pravica do aktivne obrambe, koprsko sodišče pa je nato postopek ustavilo, ker davčna zatajitev v znesku 11.000 evrov po spremembi zakonodaje ni bila več kaznivo dejanje.

Sodnica mu ne ustreza
Skoraj daljši od obtožnice je seznam predlaganih izločitev, ki jih zahteva Popovičeva obramba. Ta je najprej zahtevala izločitev sodnice. "Z obdolženim sva med tem predobravnavnim narokom ugotovila, da je odločala v kazenskem procesu, katerega vsebina se nanaša na tokratno sojenje zoper Popoviča, zato se je sprožil dvom o njeni nepristranskosti," pravi Popovičev odvetnik Marko Bošnjak.

Sodnica je pred leti sodila kriminalistu Darku Muženiču, ki je preiskoval Popoviča glede davčne utaje in ponarejanja dokumentov, Popovič pa ga je kazensko ovadil. Obtoževal ga je krive izpovedbe, a je bil kriminalist na koncu oproščen. O izločitvi sodnice bo odločala predsednica sodišča.

Sodišče naj tožilko nažene iz dvorane
Še ostrejša pa je bila obramba v predlogu za izločitev tožilke Janje Hvala. Pograbila je namreč znano dejstvo, da je tožilka Popoviča tožila zaradi žaljive obdolžitve, v isti zadevi pa ga preganja tudi tožilstvo. "Med Borisom Popovičem in Janjo Hvala obstajajo takšna osebna nasprotja, da obdolženec njenega sodelovanja v tem kazenskem postopku ne more razumeti drugače kot osebni boj tožilke zoper njega," je prepričan Bošnjak, ki je od sodišča že danes zahteval, naj Hvalovi nemudoma prepove zastopanje obtožbe.

Popovič bi na koprskem sodišču oral ledino
Bošnjak se zaveda, da zakon o kazenskem postopku (ZKP) za tožilce ne predvideva takšnega izločitvenega razloga, vendar bi po njegovem mnenju sodišče izločitev tožilke lahko izpeljalo na podlagi ustave in določb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Če to ni mogoče, ima unikaten predlog: "Če bi sodišče štelo, da ZKP ne vsebuje pravne podlage za izločitev, in če tega ne more storiti niti po ustavi in ESČP-ju, naj prekine predobravnavni narok ter pred ustavnim sodiščem začne postopek za oceno ustavnosti ZKP-ja, ki je zdaj v neskladju z ustavo, ker ne predvideva take izločitve tožilcev."

Tožilka: Na Popoviča me je razporedil vodja
Hvalova očitke, da jo vodi osebni interes, kategorično zanika: "V zvezi z zahtevo za mojo izločitev lahko povem le, da tukaj nisem zaradi nikakršnega osebnega interesa, pač pa po odredbi vodje tožilstva. Te obravnave si nisem sama izbrala."

Če bo dvom, adijo tudi izvedenec
Popovič nasprotuje branju izpovedi vseh prič in izvedenca, ki so bili v tej kazenski zadevi zaslišani pred razveljavitvijo na ustavnem sodišču. Soglaša pa, da sodišče zasliši njegovo ženo in sestro ter izvedenca davčne stroke Darka Končana, ki je za sodišče že pred leti pripravil mnenje o utaji davkov in bilancah v Popovičevih lokalih. "Si pa pridržujemo pravico do izločitve izvedenca in njegovega mnenja, če se bodo izkazale okoliščine, ki bi nakazovale dvom o njegovih ugotovitvah. Med Popovičem in Končanom je na prejšnjem sojenju prišlo do takih napetosti in konfliktov, da je treba ugotoviti, ali je Končan pripravljen delovati neodvisno," je sodnico opozoril Bošnjak.

Tokratni primer bo zastaral novembra 2016, zato v današnjih potezah Popovičeve obrambe nekateri vidijo angažiran, a tudi zelo prosojen poskus zavlačevanja.