Posavska gospodarska zbornica je nagradila 14 inovatorjev. Foto: Goran Rovan
Posavska gospodarska zbornica je nagradila 14 inovatorjev. Foto: Goran Rovan
Najmlajši inovator je še dijak srednje šole v Krškem Matic Pribožič Repovš. Foto: Goran Rovan
Slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Foto: Goran Rovan

GZS Območne zbornice Posavje je tudi za leto 2013 objavil razpis za najboljše inovacije, in to že enajstič po vrsti. Njena sedemčlanska komisija za ocenjevanje inovacij, ki ji predseduje Tomaž Žagar, je prejela osem inovacijskih prijav 15 inovatorjev, izmed katerih je komisija pozitivno ocenila sedem inovacij in avtorjem podelila eno zlato, tri srebrne in tri bronasta priznanja.

Zlato priznanje so prejeli inovatorji Tone Vogrin, Branko Kos in Borut Lipoglavšek iz podjetja INO Brežice za profesionalni mulčer Profi mega, ki je primeren za kakovostno drobljenje rastlinskih, lesnih ostankov v najtežjih pogojih, kmetijstvu in komunali. Inovativna konstrukcija omogoča velik pretok mase in visoko delovno hitrost do 16 km/h. Omogoča tudi preprost in hiter priklop mulčerja na prednji ali zadnji tritočkovni sistem traktorja. V mulčerju je vgrajen dvospiralni rotor s 45-stopinjsko delitvijo delovnih teles, ki za drobljenje porabi do 24 % manj energije. Rotor deluje mirneje, obremenitev na ležaje in sestavne dele pa je manjša.

Srebrno priznanje so prejele tri inovacije - inovatorja Slavko Slavič in Dušan Ćalić iz družbe ZEL-EN za razvoj digitalnega merilnika reaktivnosti nove generacije, Janez Gale in Primož Bajc, prav tako iz družbe ZEL-EN, za sistem za disipacijo energije za varno in stabilno obratovanje hidroelektrarn, ter Jože Gerjevič, Ivi Čakš in Aleksander Gelb iz

družbe Hermes PE Krško za e-licitacijo. Ta je programska rešitev oziroma novo programsko orodje na slovenskem trgu za optimizacijo nabavnega procesa in gospodarno naročanje. Pri tem gre za obrnjeno elektronsko dražbo s ciljem izbora najboljšega ponudnika ter doseženimi prihranki v času in denarju.

Bronasto priznanje so prejeli: Rudi Rajterič iz HPG-ja Brežice za pridelavo soje, inovatorja Marko Šegula in Matej Vene iz Sipro Inženiringa za program za množično preverjanje in vnos sprememb (popravkov) v projektivi in inženiringu ter Matic Pribožič Repovš iz Šolskega centra Krško-Sevnica za mobilno aplikacijo Milijonar Slovenije.

Za MMC Goran Rovan