V centru Postojne ne bo kar dvoinpolmetrskega kipa matere Terezije. Foto: EPA
V centru Postojne ne bo kar dvoinpolmetrskega kipa matere Terezije. Foto: EPA

V središču Postojne, med občino in Zavodom Znanje, ne bo postavljen kip matere Terezije. Postojnski občinski svetniki so donacijo kipa zavrnili, donatorju Besimu Hajdariju zdaj preostane le to, da 440 kilogramov težek in dva metra in pol visok bronast kip postavi na zasebno zemljišče.

Besimu Hajdariju je Postojna že dolga leta drugi dom, zato se je odločil, da ji pokloni skoraj 30.000 evrov vreden kip matere Terezije.

"Med balkanskimi vojnami je bil v Postojni center za begunce. Mati Terezija bi sodila sem, ker je bila oseba, ki si je prizadevala za mir in humanizem," je dejal Hajdari. Prepričana je bila, da moraš biti, če želiš biti dober vernik, ne glede na veroizpoved najprej dober človek. "To ni bila mati ene vere, temveč mati vseh ver."

Postavitev kipa podpirajo tudi na albanskem veleposlaništvu v Ljubljani, kjer so poudarili, da je bila mati Terezija državljanka sveta in da bi bil to njen prvi kip v Sloveniji. Na občini pa pojasnjujejo, da se s postavitvijo strinjajo, vendar ne v središču Postojne, in dodajajo, da je sporna tudi velikost kipa.

"Mnenje občine je, da je mati Terezija bila pozitivna oseba, simbol miru. Iz zavoda za varstvo kulturne dediščine smo dobili odločbo, da je kip neumesten v prostoru, kjer ga želi umestiti donator, saj je neskladen s samim prostorom, ki je pod spomeniškim varstvom," je pojasnil postojnski župan Igor Marentič, ki dodaja, da so donatorju ponudili še nekaj drugih lokacij, na katere bi lahko postavil kip, vendar pa se z njimi ni strinjal.