Lokalne novice
PVZ Pivka
V velikem razstavnem prostoru je na ogled vsa vojaška tehnologija, povezana s slovensko osamosvojitveno vojno. Foto: Barbara Renčof
PVZ Pivka
Taka je bila dnevna soba slovenske družine 27. junija leta 1991, o dogodkih pa je v zgodovinskem Drugem dnevniku poročal Tomaž Terček. Foto: Barbara Renčof
PVZ Pivka
Nosilna razstava v muzeju se imenuje "Pot v samostojnost". Foto: Barbara Renčof
VIDEO
Pot v samostojnost v Park...

Dodaj v

Pot v samostojnost v Parku vojaške zgodovine v Pivki

Miroljubno sporočilo muzeja v Pivki: naj bodo vojaška vozila v muzejih
15. september 2015 ob 14:43,
zadnji poseg: 15. september 2015 ob 15:31
Pivka - MMC RTV SLO

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so končali pomembno naložbo v največji muzejski kompleks pri nas, v nov paviljon, ki je posvečen naši Poti v samostojnost.

Za obnovo in nadgradnjo poslopja nekdanje vojašnice ter postavitev razstave so porabili 4,3 milijona evrov večinoma evropskega denarja. 15 odstotkov je prispevalo ministrstvo za kulturo.

Nosilna razstava v novem poslopju je razstava "Pot v samostojnost", ki prikazuje proces osamosvajanja Slovenije s posebnim poudarkom na vojni leta 1991. Začne se z Jugoslavijo in vojašnico, nadaljuje z razglasitvijo samostojnosti, sledi simbolna prelomnica - padec berlinskega zidu - in začetek agresije na Slovenijo.

Vodja Parka vojaške zgodovine v Pivki Janko Boštjančič pravi, da "nosi zelo veliko simbolno sporočilnost tudi to, da je vojaški muzej s poudarkom na osamosvojitvi Slovenije, nastal prav v vojašnici nekdanje jugoslovanske vojske, iz katere so 26. junija 1991 zapeljali na cesto prvi tanki in začeli agresijo jugoslovanske vojske na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo".

Nemalo nostalgije bo pri obiskovalcih vzbudila zadnja postavitev na razstavi, dnevna soba slovenske družine 27. junija 1991, kjer se na televiziji vrti zgodovinski Drugi dnevnik s Tomažem Terčkom.

Vsa vojaška tehnologija na ogled
V velikem razstavnem prostoru je na ogled vsa vojaška tehnologija, povezana z našo osamosvojitveno vojno: letala, tanki, helikopter in ostala vojaška vozila. Mnogim bo razstava Pot v samostojnost vzbudila spomine na polpreteklo zgodovino našega naroda, na služenje vojaškega roka v jugoslovanski armadi, na dan ponosa, ko smo prvič dobili samostojno državo ter na čas negotovosti na eni in trdno odločenost za lastno državo na drugi strani. V Pivki bodo pomemben del zgodovine našega naroda lahko spoznali tudi mladi, ki tistih dni niso sami doživeli.

Sicer pa v tem tednu v Parku vojaške zgodovine v Pivki poteka že deveti festival vojaške zgodovine. Najbolj pestro in zanimivo bo v nedeljo, 20. 9., ko bo potekala uprizoritev vojaškega spopada med nemško vojsko in Rdečo armado "Operacija Berlin '45". S tem bodo v Parku zaznamovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne. Izvirne uprizoritve bitk vsako leto pritegnejo v Pivko največ obiskovalcev v vsem letu.

Barbara Renčof, Televizija Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 15.09.2015 ob 18:34
Pot v samostojnost v Parku vojaške zgodovine v Pivki

Moram it pogledat. Me zanima če so na zid obesili tudi slike generalske bande ki je hotela Slovenijo uničiti še preden je zaživela.
majenc
# 15.09.2015 ob 15:08
"Pot v samostojnost v Parku vojaške zgodovine v Pivki".
----------------
Kakšno samostojnost neki. Hlapci smo Bruslja in US NATO okupatorjev Evrope. Ti nam sedaj odrejajo kdo so naši prijatelji in kdo sovražniki. Koga bomo napadli, sankcionirali, bojkotirali. In to ljudstva, ki nam niso nikoli naredila nič žalega. Sramota kako nisko smo padli in, če to poveš te cenzura hitro briše.
umetnik123
# 16.09.2015 ob 15:02
Upam, da bo Janša kot muzejski primerek tam ostal !
Lluka
# 15.09.2015 ob 15:00
Tako dnevno sobo imamo še danes v uporabi...........in verjamem da še preostalih 10% družin.... TRDNA omara. Danes kupiš oz dobiš samo rafut, pa naj bo cena omar kot suho zlato.
lavno
# 16.09.2015 ob 08:08
Zgleda zanimivo, bo treba iti pogledat.

@Andronik
Leta '75 je v našo vas prišel prvi traktor. Še približno do leta '82 pa je večina kmetov delala na poljih in v gozdu s konjsko vprego. Tako, da ne nakladaj o razvitosti prosim! Ni pa bilo takrat nobenih socialnih pomoči, kaj šele subvencij. V večini družin pa je bil vsaj eden od staršev brez službe če ne celo oba. Stari starši pa niso imeli penzij ampak samo izgovorjen kot v hiši. Niso pa takrat ljudje tako jambrali, navajeni so bili delati celo dneve in to je bilo to. Tako da si lahko predstavljaš kakšno je bilo življenje, trgovine praktično niso poznali. Dal bi te živeti v tisti čas, na podeželje, da bi spoznal kako je sedaj lepo.
ponosnikmet
# 15.09.2015 ob 17:18
In danes ni vojaška oprema nič kaj drugačna :-)
Ppiikkaa
# 16.09.2015 ob 08:43
"Najbolj pestro in zanimivo bo v nedeljo, 20. 9., ko bo potekala uprizoritev vojaškega spopada med nemško vojsko in Rdečo armado "Operacija Berlin '45". Slaviti Rdečo armado je pokvarjeno, namesto da bi slavili Britance in Američane, ki so svet osvobodili nacizma. Rusi so zmagovali z ameriško pomočjo in po vojni požrli vse svoje demokratične obljube (kot tudi Tito) in nadaljevali s svojim strahovladjem in terorjem. Očitno smo v Sloveniji še vedno v socializmu (kar zelo dobro vedo tudi prišleki iz Sirije).
Andronik
# 15.09.2015 ob 16:26
Kakšna ironija ... v Jugi nismo imeli svojega potnega lista, ampak smo bili bolj svoji na svojem v vseh pogledih ... V Jugi z redkimi izjemami so nas vsi več ali manj cenili, bili smo pojem za kvaliteto, pridnost in delavnost ... najbolj razviti, skratka vsi so nam zavidali. Potem so se pa strici odločili, da je treba premešati karte: deli in vladaj. Sprli so nas, da bi se samo okoristili in nas vse skupaj pokradli kot ovce ... O.k. dali so nam pasoš - trik je vžgal!
SamoRes
# 15.09.2015 ob 16:15
2004 se je samostojnost končala.
Branefer
# 15.09.2015 ob 16:41
Tam je na tisoce druzin LACNIH in brez dela...ti pa mecejo MILIJONE v tak "muzej"! Mah
Kazalo