Obnova gospodarskega dela dvorca Lanthieri. Foto: TIC Vipava
Obnova gospodarskega dela dvorca Lanthieri. Foto: TIC Vipava

Občina Vipava sicer praznuje 26. junija. Ker je zdaj knčala obnovo treh stavb gospodarskega dela dvorca Lanthieri in uredila atrij, so praznovanje združili in razširili.

Čaka jih še sicer postavitev novega mostu čez reko Vipavo. Naložbo bodo končali do sredine avgusta. Župan Ivan Princes je dejal: "Ostaja še pridobitev uporabnega dovoljenja in pa četrta stavba, za katero še nismo uspeli na razpisih in bo stvar prihodnjih let."

Tudi gospodarsko poslopje bo namenjeno dejavnostim Univerze v Novi Gorici. Odprto pa ostaja vprašanje, ali bo občina dala univerzi v najem celoten dvorec. Občinski svetniki so namreč na prejšnji seji sprejeli sklep, da nekaterih delov ne bodo vključili v najemno pogodbo.

Priznanja zaslužnim
Ob prazniku pa podeljujejo tudi letošnja priznanja. Priznanje občine bodo izročili vipavskemu trgovskemu podjetju Fama. Jožko Berce, upokojeni vrhpoljski duhovnik, bo prejel naziv častnega občana. Občinske plakete pa bodo podelili družbi Šraml iz Podnanosa, gospodarju velike kmetije Aleksandru Hrovatinu iz Dupelj in vipavskemu Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje, ki je prejšnji mesec zaznamoval 50. obletnico delovanja. Slavnostni govornik na seji bo predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, udeležil pa se je bo tudi predsednik države Borut Pahor. Praznovanje se bo zvečer nadaljevalo z operno predstavo v atriju dvorca.