Vodnjaki bodo od zdaj v starem Štanjelu le še za okras. Po nekaj desesletjih čakanja ima dostop do vode vseh 51 hiš. Foto: Založba Viharnik
Vodnjaki bodo od zdaj v starem Štanjelu le še za okras. Po nekaj desesletjih čakanja ima dostop do vode vseh 51 hiš. Foto: Založba Viharnik

Vodnjaki bodo odslej v starem Štanjelu le še za okras. Po nekaj desetletjih čakanja ima dostop do vode vseh 51 hiš.

Kanalizacijo je dobilo 42 hiš, za preostalih devet pa je zmanjkalo denarja. Iz istega razloga sta izpadla tudi javna razsvetljava in tlakovanje poti. Začasno so težavo rešili z betonom, na občini pa pravijo, da bodo potrebna še leta, preden bodo prišli do denarja. Kljub temu župan Komna Danijel Božič napoveduje, da je stari Štanjel zdaj pripravljen, da se začne hitreje razvijati in obnavljati. V letu ali dveh bo spremenil podobo, napoveduje.

Propadajočih hiš je v vasi še kar nekaj in njihova obnova ni preprosta. Nimajo urejenega lastništva, ministrstvo za kulturo do štanjelske dediščine pa tudi ni več radodarno kot pred leti. Erik Modic z občine Komen pojasnjuje, da je zaradi zaščite kulturne dediščine in težje dostopnosti gradnja za 30 do 40 odstotkov dražja kot drugje v občini.

Štanjelu pa sreča ni naklonjena niti pri izvajalcih gostinskih storitev. Pred nekaj dnevi je občina zaradi pritožb odpovedala marca sklenjeno pogodbo s kuharskim mojstrom Andrejem Fricem. Po besedah župana se že dogovarjajo z novim izvajalcem. Sodelovanje bo vključevalo tudi galerijsko in prireditveno dejavnost.

Irena Cunja, Radio Koper