Lokalne novice
Projekt umetnega otoka pred Izolo je že sestavni del regionalnega prostorskega načrta. Foto: BoBo
VIDEO
V Izoli znova oživela zam...

Dodaj v

Pred Izolo naj bi zgradili okoli štiri hektarje velik umetni otok

Postavili bi ga iz odpadnega materiala pri gradnji drugega tira
21. januar 2018 ob 10:30
Izola - MMC RTV SLO, STA

V pripravi regionalnega prostorskega načrta, ki naj bi ga predvidoma v dveh letih skupaj pripravili izolska in koprska občina, je tudi projekt izolski otok.

Na izolski občini nameravajo zanj uporabiti odvečni material iz gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom. "Projekt umetnega otoka pred Izolo je že sestavni del regionalnega prostorskega načrta, saj je za razvoj vseh dejavnosti v tem delu Izole gradnja otoka izjemnega pomena," so pojasnili.

Nedavni podpis dogovora s koprsko občino jim zdaj tudi formalno odpira pogoje, da se z ministrstvom za infrastrukturo in projektnim podjetjem 2TDK začnejo operativno dogovarjati za izvedbo projekta.

"Tako smo obema institucijama v tem tednu poslali vabilo z željo, da se čim prej sestanemo in dogovorimo za naslednje korake," dodajajo. O resnosti načrtov občine po njihovem mnenju priča tudi to, da je otok že ves čas umeščen v občinski prostorski načrt.

Otok sicer še ni tehnično projektiran, zato so še odprte možnosti oblikovanja in njegove velikosti, neuradno pa se govori o površini 40.000 kvadratnih metrov, ki bi jo namenili predvsem plažam, manjši gostinski ponudbi ter številnim urejenim zelenicam in morda celo botaničnemu vrtu, so še navedli na občini in poudarili, da niso nikoli razmišljali, da bi otok pozidali s stanovanji ali drugimi namestitvenimi zmogljivostmi.

V Izoli pričakujemo, da bo večino sredstev za projekt zagotovila država, "še verjetneje pa bomo kandidirali za evropska sredstva, saj gre za pomemben projekt sanacije priobalnega prostora v celotnem severnojadranskem akvatoriju".

Novi prostori uprave za pomorstvo
Medtem se premika tudi pri gradnji novih prostorov uprave za pomorstvo. Prejšnji teden je namreč koprska upravna enota Marini Koper izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo nestanovanjskega objekta, v katerem bodo tudi novi poslovni prostori uprave za pomorstvo, je uprava objavila na svoji spletni strani. "Po več kot desetletju prizadevanj bodo tako zagotovljeni primerni pogoji za delo, v vrhnjem nadstropju pa urejen sodoben center za nadzor pomorskega prometa," so zapisali na upravi za pomorstvo.

Uprava je že decembra 2016 z Marino Koper podpisala dobre štiri milijone evrov vredno pogodbo za nakup novih poslovnih prostorov. Po dogovoru pa naj bi Marina na mestu ene izmed obstoječih hal zgradila novo poslovno stavbo, del prostorov v velikosti 1300 kvadratnih metrov pa bi namenili upravi za pomorstvo. Prostore naj bi predali v uporabo do septembra letos.

V Marini se načeloma držijo terminskega načrta, vendar so zaradi nekajmesečne zamude pri izdaji gradbenega dovoljenja zaprosili za podaljšanje roka predaje objekta, je za STA pojasnil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Kot je napovedal, bodo zadevo preučili in pridobili izvedensko mnenje, na tej podlagi pa se bodo tudi odločili, ali podaljšati rok.

Sicer pa za zdaj ni bistvenih odklonov od načrta, zato Klinec pričakuje, da če bo gradnja potekala po načrtih, se bodo v nove prostore preselili še letos.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 21.01.2018 ob 10:42
Strogo proti pozidavi, kjer bi gnezdila elita. Ta plaža mora biti vsem dostopno javno dobro, brez vstopnine.
Tao3
# 21.01.2018 ob 10:45
Če bo financirala država potem mora biti brez vstopnine ... točno tako. Ampak PODPIRAM! Končno malo razmišljanja ...
Tao3
# 21.01.2018 ob 11:04
Največji zmagovalec bo tisti, ki bo imel edini lokal na tem otoku ;) To bo koncesija stoletja
luckyss
# 21.01.2018 ob 10:48
Umetni otok, na ustrezni lokaciji..(z mostom do kopnega, če je treba) nam zagotovi neposredni stik z mednarodnimi vodami...
Bodimo ustvarjalni ;)
juventina10
# 21.01.2018 ob 10:36
če ne bi zasuli ,kar so, bi izola in koper lepo bila naravna otoka še danes.
galoper
# 21.01.2018 ob 10:48
Stroški gradnje drugega tira bi se lahko zmanjšali zaradi prikladnejšega odlaganja odvečnega materiala, če bo ta nastajal.
džeko
# 21.01.2018 ob 11:00
če ne bo pozidano podpiram in odprto za vse...
Kekec99
# 21.01.2018 ob 10:50
Bravo, pa brez pozidave prosim.
KLIPAN
# 21.01.2018 ob 11:06
Če se otok ne pozida in ni škodljiv za naravo, absolutno podpiram.
tore
# 21.01.2018 ob 11:50
Še tisto kar imajo ne znajo izkoristit, pa sanjajo o otoku. Najbrž zato ker bi ga financirala država.
S tujim denarjem je lahko bit pameten.
V Izoli je med marino in mestom nered (zapuščena tovarna), enako na drugi strani mesta (ladjedelnica). V Kopru od Žusterne proti mestu je skalomet namesto nasute plaže.
Nasuli bi lahko obalni pas od Žusterne do Izole v širini cca 30 m+ in posadili borovce, bi bilo najenostavneje in najboljše. Kaj je boljšega kot poleti ob obali v senci borovcev.
Tao3
# 21.01.2018 ob 10:48
juventina, ma zasuli so eni drugi, že davno, se ti ne zdi?
pahorček
# 21.01.2018 ob 11:09
Če bi jaz bil kar vprašan bi predlagal 2 x večji otok. Polni dostop z kopnega, na otoku pa 2 velika hotela. en s 4 * s 300 posteljami in en s 3* s 400 posteljami. Seveda vsa obala odprta za vse obiskovalce. Nekaj gostinskih lokalov in vse kar sodi skupaj. Čim več urejene obale in ogromno sprehajalnih poti... Na sredini pa dodatno zimski bazenski kompleks, da bi otok živel vse leto.
Zagotovo zgodba z uspehom...

Seveda pa bi bilo treba lopove, ki mislijo samo na svoj žep nagnat vstran. kar pa je v Sloveniji skoraj nemogoče.

Prelepo da bi bilo res?
galoper
# 21.01.2018 ob 10:35
Bravo Arni! Kaže, da si seme posejal v pravilno gredo
oliva
# 21.01.2018 ob 11:29
Bravo!!
Končno nekaj dobrega!
Tu pa podpiram, da "gremo nazaj"!

*insula [lat], isola [it] :)
Prismuknjen
# 21.01.2018 ob 10:54
Leta nazaj sem bral, da bi ta otok zgradili z materialom iz predora Markovec.
Spet fantazirajo in puhlice prodajajo.
Zdejkapopi
# 21.01.2018 ob 11:04
A kdo razmislja kako bo to vplivalo na izgled? Ali bo otok dostopen navadnemu Slovencu ali pa bo kot Bled, poln tursitov, Slovenci pa bomo zazeljeni v oktobru novembru, ko ne bo turistov. Ali pa bo kar popolnoma nedostopen.
SpicyWeiner
# 21.01.2018 ob 12:45
Manrose.
Pogresam kulinaricne destinacije na obali, ki bi promovirale slovensko mediteransko kulinariko


Da slovenska obala ni kulinarična destinacija? Pa saj imaš zares pestro izbiro kebabov, restavracij z zanič italijansko hrano ter neomejeno ponudbo šiptarskih sladoledov. Slovenska obala je že sedaj prava kulinarična destinacija, samo na "malo" nižjem nivoju haha
nogax
# 21.01.2018 ob 12:41
Iz turisticnega vidika in v pimeru da se bo izvedlo tako kot pise zgoraj z veliko zelenja in plazami bi lahko bilo samo pozitvno. Ampak predn se veselimo prehitro, se moramo se spomnit na zelenkote. Ce jim uspeva zavlecovat obnovo Bezigrajskega stadiona ze 10 let, kako bo sele s tem otokom.
DrKult
# 21.01.2018 ob 12:11
barbar2 "Ali bomo razvijali pristanišče ali pa otoke in plaže. Oboje hkrati na nekaj kilometrov obale ne bo šlo."

Ti si pa res en pravi stručko. In zakaj ne bi šlo? Od Kopra do Izole je 9km, kar je več kot dovolj, poleg tega je obala oblikovana tako, da ustvarja med Koprom in Izolo naravno kopensko pregrado, tudi če otok gradimo kilometer od plaže. Aja, pa še morski tok teče v pravo smer.

Skratka, super ideja za porabiti tako ali tako izkopan material. Dve muhi na en mah. Le gledat je treba, da bo ustvarjeno ozemlje odprto javnosti!
vranek
# 21.01.2018 ob 13:35
Jaj, kaksen folk ste, ona sploh, "nobenih lokalov, samo zelemje".... Ha ha, pa ves da, kaka miljarda se bo vlozila aa to, da bos ti tam glodala korenje, ki ga bos prinesla s seboj. In on, ki bi kmel sprehajalne poti, pa ja veste kaj, bodite investittor. Pa in, ki ve, da bo to iz morja naredilo mocvirje, kot v,Dubaju a ne.?? Aligatorji in komarji??? Pa jasno vse mora biti zastonj! Pa z avtom bi moralo biti a ne? Ja je treba upostevat dejstvo, da mate avto. Pa ja. Boga drzava z drzavljani takega nenivoja. Res!
spicy
# 21.01.2018 ob 14:15
Ideja sploh ni slaba, če bo zastavljena v smislu plaž in gostinske ponudbe, ter eventuelno tudi botaničnega vrta. Oziroma kakršnekoli turistične infrastrukture.

Verjamem pa, da se bo v naši zaplankani srednjeveški sloveniji oglasila tisoč in ena akviistična skupina. Potem bo pa vprašanje zakaj se nikamor ne premaknemo.
politik kritik
# 21.01.2018 ob 13:29
Pogresam kulinaricne destinacije na obali, ki bi promovirale slovensko mediteransko kulinariko


Dajte si že enkrat dopovedat da Slovenska mediteranska kulinarika ne obstaja. To kar imamo je samo kopija Italijanske. In za to so si primorci čisto sami krivi. Namesto, da bi spodbujali v preteklosti svoje, so to zavrgli in kopirali Italijansko. Danes je pač važno, da si drugačen, poseben. Kraški pršut je čisto navadna kopija tistega svetovno znanega iz Parme. Teran je že ime Italijansko (Zavrgli pa so npr. danes svetovno znano vino Prosek, ki izvira iz vasice pri Trstu) itd.

Tudi sam sem nekoč hvalil "lahko" Primorsko kuhinjo in v Kraške gostilne vozil poslovne partnerje. Nato me je nekoč en gost po obedu, kjer sem obljubil tradicionalno Slovensko hrano, vprašal. Dobro, sedaj smo jedli Italijansko kuhinjo, kdaj pa pride na mizo Slovenska? In takrat mi je postalo jasno kje so na Primorskem in kako nimajo identitete. Od takrat vozim goste kar lepo v bližnje gostilne, kjer se je žgance, jote, potica, knedle, štrukle v cunjah, tudi žabje krake, goveje juhe, koline, klobase, žlikrofe, sladkovodne ribe, grenadirmarš, želodec itd. Skatka to kar smo jedli doma ko smo bili majhni. Gostje bistveno bolj cenijo to kot pa neke kopije, pa četudi je hrana malce "težja".

Toliko o "primorski" klinariki, za katero je mislim, da tudi že kulinarik Dr. Janez Bogataj enkrat izjavil, da ima najmanj svoje identitete v jedeh. Da pa se malo potolažimo, če je pri nas samo primorska kulinarika kopija, lahko pogledamo hrvaško kulinariko. Tam pa imamo pol celotne "hr" kuhinje Italijanske (Istra, Dalmacija), pol pa kopijo Slovenske (vse ostalo). To pa je en velik problem sploh če se greš tak turizem kot se ga grejo in nato kradeš (Kranjska klobasa, potica) Se hitro razve.
manrose.
# 21.01.2018 ob 12:16
Super, ali imamo kak render otoka, da ga lahko vidimo?
gerza
# 21.01.2018 ob 11:40
200x200m je premalo! Moral bi biti velik vsaj 400x300m - 12 hektarjev, če se že dela!
Odprto za vse, lepe plaže in ogromno zelenja in kvečjemu manjši del 5* ponudba, recimo 200m od 1,4km plaže, z manjhnimi bungalovi za 80 postelj.
Kaksni masovni hoteli z 3*, tega sranja imamo ze polno!
drg
# 21.01.2018 ob 11:36
Strogo proti pozidavi, kjer bi gnezdila elita. Ta plaža mora biti vsem dostopno javno dobro, brez vstopnine.

Točno tako. Vidiš, spet se nekje strinjava. :)
Radoveden
# 21.01.2018 ob 14:51
Razveselil sem se novice, ker sem prvo pomislil, da smo odkrili velikanske zaloge naravnih enerentov. Nato sem prebral: "V Izoli pričakujemo, da bo večino sredstev za projekt zagotovila država". Potem sem se samo še nasmehnil in zavil z očmi.

Nato sem šel še brat komentarje ljudi, ki so po večini navdušeni, brez kančka realizma, kot da je to nekaj vsakdanjega pri nas, seveda, bomo speljali. Kot da smo že speljali avtocesto do Koroške, pa obvoznico mimo Bleda, pa razširili smučišče na Voglu in dovolili umetno zasneževanje... Ne, mi bi gradili otok... In plačala bo država. Seveda. Ker si lahko privošči.

Še za povišanje plač v JS nimamo, še za zdravstvo nimamo, denar izginja skozi sistemsko korupcijo, mi bi se šli pa Dubaj.

Če vloži privat kapital, ni problema, drugače pa lepo po vrsti prosim...
samogledam
# 21.01.2018 ob 12:37
kdor se malo spozna na gradnjo železnice bi vedel, da takšen projekt zahteva ogromno materiala za zasipanje, da se progo izravna...seveda, megalomanom ne bo težko zavrtat in skopat nov kamnolom zadaj za vasjo, daleč od oči...in vi bi vozili drugi material ob trasi dolgi 25km da pride v Izolo, a po cesti ? tri leta vsak dan ? kaj, a ni AC že dovolj zjahana ?
preden se greste šejke, najprej poiščite vsaj plin, če že nafte ne. Za tale vaš strošek narodu, bi jaz zgradil AC Velenje-Dravograd in na koncu v vašo čast fontano z mineralno vodo.
SpicyWeiner
# 21.01.2018 ob 12:17
Saj še Izole niso sposobni urediti, da bi bila vsaj na nekem zglednem nivoju...
Zdejkapopi
# 21.01.2018 ob 11:57
@Valentin57

Najbolje, da zgradimo otok za druge davkoplacevalci, sluzili bodo pa zasebniki. Mi pa otoka tudi videli ne bomo.

Marsikdo v Sloveniji si Bleda ne more privosciti, pa bi si ga zelel. Hkrati pa smo Slovenci manj zazeleni tam, ker ne prinasamo veliko denarja. Pa ne me narobe razumet. Nimam nic proti zasebni lastnini ali tujim turistom, ampak ti kraji bi lahko bili bolj dostopni Slovencem ne pa da hodimo zapravljat trimesecno placo na Hrvasko za 2 tedna.
Miham
# 21.01.2018 ob 11:22
zakaj ne sredi piranskega zaliva?
kovalenkov
# 21.01.2018 ob 16:16
A Izola bo mela isolo? Narobe svet... :D
firtoh
# 21.01.2018 ob 14:33
In slovenska obala se bo povečala iz 46,6km na 47,4 km
felixon
# 21.01.2018 ob 14:02
Super, vsaj ena dobra novica.
vranek
# 21.01.2018 ob 13:40
Tao3, kuljnarika na obali je super, le v kilskih pac vrhunske hrane ne prodajajo. In on, ki bi zadevo odprl "le za Slovence" mislim f ej,. Kdo re pa siki, da gres k hrčkom? Kdo? Kaj manjka Portorozu, Santotinu, San Marinu, Kalabriji, Capriju? Zakaj treh plac ne zapravis doma?
politik kritik
# 21.01.2018 ob 13:12
To govorijo že 20 let. Laži me spominjajo na tiste z železnic kjer tudi vsako leto pravijo, da letos se bomo pa res peljali z novim vlakom, letos bo pa res WiFi, pa letos bo res možno kupit karto prek interneta...
Debely
# 21.01.2018 ob 12:19
V vaški Sloveniji se pričkajo okoli drugega tira, vlaki od Maribora do Ljubljane zamujajo vsaj pol ure, v razvitem svetu pa bo leta 2021 v uporabi Hyperloop, ki bo razdaljo 285 km prevozil v cca 18 minutah. Slovenija se nahaja v 19.stoletju.
Valentin57
# 21.01.2018 ob 12:05
@Zdejkapopi
Najbolje, da zgradimo otok za druge davkoplacevalci, sluzili bodo pa zasebniki. Mi pa otoka tudi videli ne bomo.
Če bodo pobirali kocesijo za dejavnost na otoku, bodo od tega nekaj imeli tudi občini in država. Če nekaj ostane tudi zasebniku, mene nič ne moti.
Zakaj ga ne bi videli? Portoroža ali Bleda ne moreš videti?
Platon
# 21.01.2018 ob 11:56
Izvrstna ideja. Poimenujmo ga "Slovenski goli otok" in mu namenimo podobno vsebino kot jo je imel jugoslovanski. Tam bi lahko svoje mesto našli prihodnji zaporniki-predvsem tajkuni , s tem odpadejo tudi težave z prenapolnjenostjo naših zaporov. Kakšen pa je vaš predlog za poimenovanje? Morda "Slovenski Alcatraz"...
REsnica
# 21.01.2018 ob 11:36
predvolilni čas je najbolj ploden ko gre za gradnjo gradov v oblakih.
vranek
# 21.01.2018 ob 14:07
Ko preberem zapis,"elite, kinam kradejo" vam v bistvo a ne samo res, pa se zastonjkarji in sovinisti, vem da imam opravka s potencialnimi lopovi. Svojnacin razmisljanja in ravnanja pripišejo vsem drugim. Torej, če bi kmeli kožnost, bi nam pokradli še več, kot Bavčarji, Janša, Zagožen.... Sreca je le, da so nespodobni, da bi se kam prigrebli.
galoper
# 21.01.2018 ob 13:32
@elGoyc # 21.01.2018 ob 11:19 Ideje je stara več kot 20 let, le javno se je ni premlevalo.
luckyss
# 21.01.2018 ob 12:14
Platon

# 21.01.2018 ob 11:56
Izvrstna ideja. Poimenujmo ga "Slovenski goli otok" in mu namenimo podobno vsebino kot jo je imel jugoslovanski. Tam bi lahko svoje mesto našli prihodnji zaporniki-predvsem tajkuni , s tem odpadejo tudi težave z prenapolnjenostjo naših zaporov. Kakšen pa je vaš predlog za poimenovanje? Morda "Slovenski Alcatraz"...


Mogoče..zadnji tir ;)
Nha Trang
# 21.01.2018 ob 11:59
Kitajci so naredili obraten projekt od tega našega. Pristanišče in letališče so preselili na umeten otok, obalo pa spremenili v plažo.
itak
# 21.01.2018 ob 11:56
Sej se ni prvi april. Se bodo prej pobili kot pa tak projekt skup spravli ...
Valentin57
# 21.01.2018 ob 11:49
@Janezski
Skratka, spet bo nekdo konkretno služil na javni denar.
Kaj pa ti bo javni denar, če nihče ne služi z njim? Tudi učitelji in gasilci služijo z javnim denarjem, mar ne?

@Zdejkapopi
Ali bo otok dostopen navadnemu Slovencu ali pa bo kot Bled, poln tursitov, Slovenci pa bomo zazeljeni v oktobru novembru, ko ne bo turistov
Boš zahteval(a) osebno izkaznico ob obisku?

Sicer pa mislim, da bi morali biti na otoku bari in plaže, ker na ta način se bo s koncesijami investicija povrnila in javni denar ne bo šel v nič.
elGoyc
# 21.01.2018 ob 11:19
@ Zdejkapopi
Če si na Bledu in iz drugega kraja si turist. Blejcu je prav malo mar ali mu denarce nosi Novak, Nowak, Smith, Müler , Rossi ali Wang.
Ne vem kje pobirate te socialistične fore, da bi moral biti kot Slovenec v turizmu privilegiran. Najbolje, da vam država ali podjetje zagotovi en teden bivanja za 10€ na dan namesto Italijana, ki bi zapravil 200€.
Sam se nikjer še nisem počutil nezaželen, seveda pa zaradi svoje izkušnje ne hodim v Portorož ali na Bled v največji gneči.

Sicer je ideja o tem otoku stara vsaj 10 let, naj ga zgradijo če hočejo, čeprav načeloma nisem pristaš takšnih "dubajskih" projektov. Prejšnji načrt je bil otok v obliki delfina, kar se meni zdi precej kičasta zadeva.
Dajana_B
# 21.01.2018 ob 11:13
Kje pa je kakšna slika načrta, kje točno bi bil ta otokec? Pa prosim, nobenega lokala gor. samo zelenje!
kbm
# 22.01.2018 ob 08:54
Mi ga že imamo. Mariborski otok, namreč. Pa je bil dolga leta bolj sramota Maribora, kot ponos.
HOR
# 21.01.2018 ob 23:45
@spicy
# 21.01.2018 ob 19:02
...Takšni otočki običajno delujejo pozitivno na morsko floro in favno, da turizma niti ne omenim...

To ni bilo mišljeno ironično ampak zares...
Tako, da takšen otoček podpiram, seveda pa le ob ustrezni strokovni izvedbi...
hizli tren
# 21.01.2018 ob 21:45
V Ljubljani bi lahko imeli tudi kakšen tak zanimiv projekt kot imajo v Zagrebu Jarun in v Beogradu Ado Ciganlijo.

Severni del Save nad Tomačevim je super za kaj takega. Tam ni ničesar razen jame in peskokopi.
Kazalo