Gradnja predora Markovec se je večkrat zapletla. Foto: BoBo
Gradnja predora Markovec se je večkrat zapletla. Foto: BoBo

Dela v predoru Markovec bi morali po načrtih končati še ta mesec, a je do odprtja predora za promet vseeno še daleč, opozarjajo na Darsu. V preteklih dneh so na koprski strani predora sicer testno prižgali cestno signalizacijo in luči, vendar je po zadnjih pojasnilih Darsa jasno, da promet skozi predor še ne bo stekel tako kmalu.

Predstavnik nadzorno-inženirskega podjetja DRI Franc Likar je že konec avgusta zatrdil, da bodo dela pri vgradnji elektrostrojne opreme dokončali po načrtu, torej do konca oktobra. Že tedaj pa je Likar opozoril, da je pri razpisu za dokončanje del na trasi hitre ceste Koper-Izola eden od ponudnikov uspel s pritožbo, zaradi česar bodo morali iti v ponovni pregled vseh prispelih ponudb.

Zaradi tega promet skozi predor letos ne bo mogoč, je tedaj še dejal Likar. Prvi mož Darsa Matjaž Knez je v začetku oktobra na okrogli mizi v Kopru napovedal, da bo Dars projekt končal predvidoma v pomladanskih mesecih leta 2015.

Zaradi finančnih težav izvajalcev del so rok za predajo predora v uporabo doslej sicer že večkrat prestavili.

Predor in hitra cesta le del večjega projekta
Čeprav je Knez v preteklosti opozoril, da je gradnja predora Markovec le del širšega projekta gradnje hitre ceste proti hrvaški meji - po predoru Markovec jih čaka gradnja hitre ceste proti Luciji - pa bo dokončanje del velikega pomena za množico domačinov, ki vsak dan uporabljajo obalno cesto med Koprom in Izolo. V sosednjih občinah poleg tega po dokončni preusmeritvi avtomobilskega prometa skozi predor vidijo številne možnosti za revalorizacijo in razvoj obalnega pasu.