Letošnja akcija Motorist je v Raceland privabila številne motoriste. Foto: Goran Rovan
Letošnja akcija Motorist je v Raceland privabila številne motoriste. Foto: Goran Rovan
Udeleženci so se seznanili tudi, kako pravilno sneti čelado poškodovanemu motoristu. Foto: Goran Rovan
Začetek motoristične sezone

Letošnja motoristična sezona se zaradi dolgotrajne zime še ni niti začela, pa je že med motoristi pri nas zahtevala eno smrtno žrtev. Da bi bilo teh čim manj, so tudi v Posavju pred začetkom motoristične sezone pripravili akcijo Motorist, ki je potekala v centru varne vožnje Raceland v Krškem. Akcija je že peto leto potekala na pobudo svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Krško, Brežice, Sevnica in Škocjan, pripravili pa so jo skupaj s Policijsko upravo Novo mesto, Zdravstvenim domom Krško in Centrom varne vožnje Raceland.

Akcija Motorist je letos zaradi lepega in toplega vremena privabila številne motoriste iz vse Slovenije. Te so inštruktorji varne vožnje seznanili s teoretičnimi in praktičnimi pravili za varnejšo vožnjo, jim prikazali varnostno-zaščitno opremo, med njimi tudi varnostne zračne blazine za motoriste. Udeleženci so se lahko preizkusili na simulatorju varne vožnje in posebnem motorju na spretnostnem-korekcijskem poligonu, prav tako pa tudi na dirkalni progi, kjer so nasvete lahko preizkusili tudi v praksi. Ob tem so jim prikazali tudi nudenje prve pomoči pri zdrsu motorista in to, kako poškodovanemu motoristu pravilno sneti čelado.

Zanimivo je bilo tudi predavanje psihologa Mihaela Rostoharja o pripravi voznika na vožnjo s psihološkega vidika. Romana Pečnik, sodelavka Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Krško, je o njej povedala: "Akcija je eden izmed načinov, s katerim želimo pristojni prispevati k zmanjšanju števila nesreč, pa tudi nadaljevati tradicijo akcije, ki je vsako leto bolj obiskana, zaželena in zaradi izmenjave izkušenj tudi zelo koristna. Zagotovo pa je tudi zelo zanimiva, tudi za tiste, ki sami ne vozijo motorjev. Zato smo nanjo povabili tako ljubitelje motornih koles kot tudi druge udeležence v prometu."

Za MMC Goran Rovan

Začetek motoristične sezone