Na drugi javni dražbi je stečajnemu upravitelju Primorja uspelo prodati obrat Mehanizacija, skupaj s pozidanimi stavbnimi zemljišči in parkirišči, ter poslovno stavbo Primorja, s pripadajočimi premičninami. Foto: Mojca Dumančič
Na drugi javni dražbi je stečajnemu upravitelju Primorja uspelo prodati obrat Mehanizacija, skupaj s pozidanimi stavbnimi zemljišči in parkirišči, ter poslovno stavbo Primorja, s pripadajočimi premičninami. Foto: Mojca Dumančič

Na drugi javni dražbi je stečajnemu upravitelju Primorja uspelo prodati obrat Mehanizacija, skupaj s pozidanimi stavbnimi zemljišči in parkirišči, ter poslovno stavbo Primorja, s pripadajočimi premičninami. Nova lastnika bosta DUTB in Soško gozdno gospodarstvo Tolmin. Stečajni upravitelj Rudolf Hramec ni skrival zadovoljstva.

Obrat Mehanizacije z zemljišči, parkirišči in premičninami je po izklicni ceni, nekaj manj kot 2,8 milijona evrov (k temu je treba dodati dajatve in stroške), z lastnimi viri in delno z bančnimi posojili kupil dosedanji najemnik, Soško gozdno gospodarstvo Tolmin. Direktor Rafael Vončina je povedal: "Družba SGG ima zdaj v najemu obrat žage in odločili smo se za strategijo, da se širimo v primarno predelavo lesa Ta lokacija se nam zdi primerna in zato smo se tudi odločili za nakup." Pojasnil je: "Ta lokacija je zanimiva predvsem zaradi tega, ker je v bistvu na glavni prometni liniji Slovenija-Italija, pa tudi Avstrija in vse ostale povezave so relativno blizu." V obratu je še nekaj drugih najemnikov, s katerimi bodo čim prej dorekli medsebojne odnose, je napovedal Vončina in dodal, da bodo predvidoma v naslednjem letu začeli širitvi program.

Poslovno stavbo je kot edini dražitelj po izklicni ceni, slaba dva milijona evrov, kupila slaba banka, ki je bila na objektu tudi ločitveni upnik. Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je ocenil: "Mislim, da je bila odločitev DUTB primerna in po mojem mnenju tudi poslovno boljša rešitev, kot da bi mi zdaj še poskušali prodajati z zniževanjem cen." Neobremenjeni del kupnin bo namenjen za zadnje, 25-odstotno poplačilo prednostnih terjatev delavcev, ki je načrtovano za julij.

Sicer pa stečajni upravitelj v prihodnje namerava med drugim prodati tudi blagovno znamko Primorje, veljavne certifikate, recepture in tehnološko ekonomske elaborate. Zanimanja za nakup premoženja je med domačimi in tujimi interesenti vse več, kar kaže na oživitev trga.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper