Delavci, ki so začeli sanacijo območja tovarne Inde, prvi dan sploh niso prejeli ustrezne zaščite za odstranjevanje azbestnih odpadkov. Foto: Radio Koper
Delavci, ki so začeli sanacijo območja tovarne Inde, prvi dan sploh niso prejeli ustrezne zaščite za odstranjevanje azbestnih odpadkov. Foto: Radio Koper

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je decembra postala formalna lastnica prostorov nekdanje tovarne, kjer je pred skoraj dvema letoma svoj prostor našla avtonomna cona. Zaradi prisotnosti številnih, tudi nevarnih odpadkov, je DUTB napovedal sanacijo območja.

Občasne obiskovalce je ob tem pozval, da se na lokaciji ne zadržujejo in do 30. januarja odstranijo vse osebne predmete. Uporabniki pa so napovedali, da čiščenja in sanacije ne bodo ovirali. Sicer bodo v prvi fazi čiščenja odstranili le gradbeni material, ne pa tudi nevarnih odpadkov.

Inšpektorat preverjal delo z azbestom
So pa prvi dan čiščenja v javnost prišla obvestila, da delavci opravljajo delo nezaščiteni, čeprav so bile med gradbenim materialom tudi azbestne plošče. Inšpektorat za delo je že prepovedal delavcem družbe Finali Obala delo, dokler ne ugotovi, ali imajo vsa dovoljenja za delo z azbestom. Inšpektor od podjetja zahteva tudi, da delavci pravilno označijo območje, ki ga čistijo, in dodajo tablo, da so tam nevarni odpadki, poročajo Primorske novice. Kdaj se bodo dela nadaljevala, ni znano.

Uporabniki so zdaj označili, kje se je mogoče varno gibati na območju, in uredili drug vhod. Sicer pa bodo dejavnosti v Indeju še naprej potekale nemoteno. Prihodnji teden bodo organizirali prireditev ob drugi obletnici platforme.