Koprska mestna občina je za projekt sicer namenila nekaj manj kot 10.000 evrov. Kot je v torek povedal vodja občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec, so se zgledovali po nekaterih drugih občinah. Foto: BoBo
Koprska mestna občina je za projekt sicer namenila nekaj manj kot 10.000 evrov. Kot je v torek povedal vodja občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec, so se zgledovali po nekaterih drugih občinah. Foto: BoBo
Koper
V starem mestnem jedru Kopra bodo te dni začeli postavljati dodatne obvestilne table z zgodovinskimi in ledinskimi imeni trgov. Foto: BoBo

Postavljanje dodatnih obvestilnih tabel se začne v teh dneh. V prvi fazi gre za nekdanja poimenovanja trgov, ki pričajo o bogati zgodovini in kulturni dediščini tega prostora, do konca leta pa naj bi z dodatnimi osmimi tablami opremili še prečne ulice v Čevljarski ulici.

V tej fazi bodo postavili 27 tabel, vendar bo tista na Titovem trgu pripravljena šele v naslednjih dneh, medtem ko bo tabla na Ukmarjevem trgu, kjer ni objektov, postavljena na poseben drog.

Trojezični napisi na prihajajočih tablah
Table v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku bodo opremljene tudi z občinskim grbom, tako da bo nedvoumno, da gre za dodatne, informativne table, ne pa za preimenovanje uradnih imen trgov in ulic, so poudarili na občini.

Predsednik občinske komisije za področje toponomastike Damian Fischer je povedal, da so table, ki jih bodo postavili na 25 lokacijah starega mestnega jedra, plod večletnega dela komisije. Pri izbiri imen so se opirali na dokument iz leta 1884, ki velja za prvi dokumentirani zapis z uradnimi poimenovanji koprskih ulic in trgov.

Fischer je sicer poudaril, da so v okviru dolgotrajnega postopka med drugim pridobili kulturnovarstvene pogoje in vsa potrebna soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine, s katerim so usklajevali tudi obliko, velikost in lokacijo postavitve tabel.

Zgolj tri, vendar že razrešene pritožbe krajanov
O postavitvi tabel so obvestili tudi lastnike objektov, na katerih bodo nameščene. Ob poslanih 143 obvestilih so prejeli pripombe treh krajanov, dve pa sta se nanašali na isti objekt, z njimi pa so po Fischerjevih besedah že našli tudi skupno rešitev.

V drugi fazi se bo tablam na trgih pridružilo še osem tabel, ki bodo postavljene na prečnih ulicah ob Čevljarski ulici. Te danes nimajo posebnega imena in so samo oštevilčene s hišnimi številkami, nekoč pa so bile poimenovane in so kot take nosile neko zgodbo. Z obvestilnimi tablami bodo v naslednjih fazah opremili še druge ulice mestnega jedra, pa tudi nekatere zaledne kraje.