Primorje

Poudarki

  • Poslovni izidi "bi bili lahko še boljši"
  • Na mizi tudi nogometno sponzorstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 17 glasov Ocenite to novico!
Ladja v Luki Koper
Luka Koper je vse bolj dejavna in veča dobiček. Foto: Luka Koper
       Rezultati so dobri, a bi bili lahko še boljši. In tudi bodo še boljši.       
 Rado Antolovič, predsednik nadzornega sveta Luke Koper
Novi predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič pred vhodom v upravno stavbo podjetja. Foto: Tjaša Škamperle
Novi predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič pred vhodom v upravno stavbo podjetja. Foto: Radio Koper
Gašpar Mišič
Reševanje problema Gašpar Mišič je nadzorni svet prepustil upravi. Foto: BoBo
VIDEO
Brez menjav v upravi Luke...

Dodaj v

Nadzorni svet Luke Koper "umirja žogico" ob rekordnih dobičkih

Brez menjave uprave
30. avgust 2017 ob 21:41
Koper - MMC RTV SLO, STA

Nadzorni svet Luke Koper se je na današnji seji seznanil z rekordnimi rezultati poslovanja, glede preostalih točk dnevnega reda pa je predsednik nadzornega sveta Rado Antolovič dejal, da je treba "umiriti žogico".

"Prišli smo do sklepa, da je treba umiriti žogo in bolj konstruktivno delati naprej. Zadeva se je preveč zakuhala v napačno smer," je po seji novinarjem dejal Rado Antolovič ter pojasnil, da s tem misli tudi na poročanje medijev o njegovih elektronskih sporočilih, v katerih naj bi domnevno pritiskal na upravo. "In to je v glavnem vse," je povzel več kot deveturno sejo.

Glede stališča nadzornikov do sodelovanja Luke Koper v kampanji pred referendumom o zakonu o drugem železniškem tiru Divača–Koper je dejal, da so odločitev o tem prepustili upravi. "Vsi, ki imajo kaj zdrave pameti, vedo, da je drugi tir pomemben. Do rešitev, kako ga bomo delali, pa mora priti uprava," je dejal.

Znano je, da uprava gradnjo drugega tira podpira, ne strinja pa se z zakonom o njegovi izgradnji, ki bo predmet referendumskega odločanja. Ta je namreč po njihovem prepričanju v nasprotju s koncesijsko pogodbo med Luko Koper in državo.

Nogometno sponzorstvo
Nekateri mediji so poročali, da je Antolovič upravo pozval, naj se obnovi sponzorska pogodba med Luko Koper in klubom FC Koper. To je družba z nogometnim klubom podpisala v času, ko jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, zdajšnja uprava pa jo je prekinila letos spomladi. "Jaz niti ne razumem nogometa," je tokrat zanikal pred novinarji.

Potrdil pa je, da so se na seji seznanili s tožbo Gašparja Mišiča, ki je Luko Koper vodil med avgustom 2013 in aprilom 2014, ko so ga nadzorniki razrešili zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala tedanja predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

Višje sodišče je konec lanskega decembra pravnomočno odločilo, da je bil sklep o odpoklicu ničen, delovno sodišče pa mu je julija letos prisodilo izplačilo plač za 10 mesecev in znesek za obdobje, ko se je zaposlil drugje. Vendar naj bi se bil Gašpar Mišič odškodnini pripravljen odpovedati v zameno za ponovno imenovanje za prvega moža Luke Koper.

O tem vprašanju nadzorni svet na tokratni seji ni sprejemal nobenih sklepov. "Zadevo smo predali upravi," je dejal Antolovič.

Poslovni izidi "bi bili lahko še boljši"
Najpomembnejša točka seje je bila po njegovih besedah seznanitev s poslovanjem v prvem polletju. "Rezultati so dobri, a bi bili lahko še boljši. In tudi bodo še boljši," je dejal. Kot predsednik nadzornega sveta je na Luko Koper zelo ponosen, a treba si je prizadevati za še boljše poslovanje, je prepričan.

Skupina Luka Koper je v prvih šestih mesecih povečala obseg pretovorjenega blaga za šest odstotkov, na 12 milijonov ton. V maju je bil dosežen celo rekorden mesečni ladijski pretovor v zgodovini družbe, in sicer v višini 2,3 milijona ton.

V tem času so pretovor zabojnikov povečali za devet odstotkov, medtem ko je bil pretovor avtomobilov za dva odstotka manjši kot v lanskem prvem polletju.

Prvo polletje: 15-odstotno povečanje čistega dobička
Prihodki skupine so se v prvem polletju povečali za sedem odstotkov, na 108 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 15 odstotkov, na 27 milijonov evrov. Za naložbe je skupina Luka Koper s 1090 zaposlenimi med januarjem in junijem namenila 29,4 milijona evrov.

Matična družba Luka Koper je prvo polletje končala s 24-odstotno rastjo čistega dobička, na 27,1 milijona evrov, prihodki pa so porasli za deset odstotkov, na 105,5 milijona evrov.

Da Luka Koper v zadnjem času dosega odlične rezultate, je na junijski skupščini dokazoval tudi predsednik uprave Drago Matič. A v državnem lastniku Slovenskem državnem holdingu kljub temu menijo, da bi bili lahko rezultati še boljši. Dosegli so predčasno zamenjavo štirih od petih nadzornikov, predstavnikov kapitala. Že od tedaj se ugiba, ali bodo sledile tudi menjave v upravi na čelu z Dragom Matićem.

Za zdaj se torej za to še niso odločili, saj čakajo na izsledke posebne revizije poslov Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev, ki so jo delničarji na zadnji skupščini zaupali družbi PriceWaterhouseCoopers. Glede problematike izvajalcev pristaniških storitev je nadzorni svet danes upravo zadolžil, da analizira stroške in pripravi načrt, kako rešiti to vprašanje.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 31.08.2017 ob 08:15
Zaposlitev GGM je največji možni dokaz, da v Luki kadruje izključno politika in gre za negativno selekcijo.
dodd
# 31.08.2017 ob 09:45
Se bojim, da nas bodo Avstrijci prehiteli, potem pa bomo pobirali samo še drobtinice.
milan36
# 30.08.2017 ob 22:16
SDH povsem nekompetenten, nadzorni svet pa vse prepušča upravi. In vse to se dogaja v državni firmi. Gazde pa še lepo naprej izžemajo pristaniške delavce. Slika v malem celotne slovenske gospodarske politike in izvajanja delovnopravne zakonodaje.
Untamle
# 31.08.2017 ob 07:16
Ampak največji problem je zaposliti delavce neposredno na firmo - naj se izkoriščajo kot "redno" najeta delovna sila, uprava pa se hvali z dobičkom. Ogabno!
mikitr
# 31.08.2017 ob 06:21
Še kako je pomembno javno znano dejstvo,da se pri tem nezakonito izkorišča delavce ,ki v Luki delajo preko ISP.Poštena in država ki je pravna,bi morala temu narediti konec takoj.!!!
aries
# 31.08.2017 ob 01:52
To je še zadnja Oaza, kjer bi radi politiki kaj zaslužili za sebe. Jih ne briga reševat slabih nefunkcionalnih podjetij. Važno je držat za vrat super dobro podjetje, ki se ne ukloni političnim interesom, čeprav dela za dobro vseh. Dela pa super dobro za obalno ekonomijo in ni nič narobe, saj smo Slovenci tudi mi! Sm Slovenec, sm vesel za naše športne reprezentance (v odbojki-v četrtfinalu, danes za naše košarkarje, jutri za naše nogometaše, itd.). Zakaj nismo enotni, smo mi na obali kaj manj?
NzA
# 31.08.2017 ob 07:46
Kako ti bodo pisal, če verjetno sploh ne znajo slovensko. Delajo pred agencij, bumbar.
Pipic12
# 31.08.2017 ob 19:46
@Lupo

Tak je plan. Večina dobička gre v državni proračun, ki bo prispeval največ sredstev ;)
Lupo
# 31.08.2017 ob 18:46
Naj si s temi dobički zgradijo progo.
VZMD
# 31.08.2017 ob 11:56
LUKA KOPER – po pozivu VZMD postalo očitno, da so izsledki skrivnostne in drage študije SDH v bistvenih delih napačni, pavšalni in celo amaterski, kljub vsemu pa številne pozitivne ugotovitve, ki jih Predsednica SDH na skupščini ni niti omenila

www.vzmd.si/novice/luka-koper-po-pozivu-vzmd-postalo-ocitno-da-so-izsledki-skrivnostne-in-drage-studije-sdh-v-bistvenih-delih-napacni-pavsalni-in-celo-amaterski-kljub-vsemu-pa-stevilne-pozitivne-ugotovitve-ki-jih-predsednica-sdh-na-skupscini-ni-niti-omenila

Zgovorna izjava gospe Glavina na zadnji skupščini: www.youtube.com/watch?v=LldalcfDzVs
mmeeddoo
# 01.09.2017 ob 23:17
Kakšno nepotrebno trošenje besed in časa. Delavcem dajte poštene službe in plače, pa ne bo potrebno nobenega nakladanja in opravičevanja svojega obstoja.
firtoh
# 31.08.2017 ob 11:14
27 milijonov je super dobiček?Če bi dodali še 10 mil,ki izginejo za razne gazde....
tore
# 31.08.2017 ob 07:17
NzA
Lahko je imeti dobiček, ko ti delavci delajo za pest riža, samo poglejte kaj se dogaja tam, mogoče povprašajte delavce, koliko dobijo, glih veliko verjetno ne.

A si mogoče opazila kakšnega takega delavca, ki bi tu na forumu razlagal kako ga izkoriščajo. Nisi ne. Čudno to, da delajo za pest riža, pa so kar tiho. Očitno zadeve niso take kot ti misliš.
LK razpiše potrebo po delu in IPS dajo ponudbo, tako kot povsod. To je trg. Tudi čistilke po ministrstvih delajo tako.
FancyBoy
# 30.08.2017 ob 23:08
Pocakajte, da Avstrija naredi zeleznico mimo Slovenistana....bomo potem videli kako bo Luka funkcionirala.
Miki Mause
# 03.09.2017 ob 14:52
Luka Koper najame delavce IPSja takrat, ko je potreba po delovni sili večja- prihodi ladje. Me zanima kje bi delo dobili za vse te delavce zaposlene preko IPS, če bi bili zaposleni direktno pri Luki Koper, takrat, ko v luki ni dela? Kaj bodo v zrak gledali pa od zraka živeli? Luka Koper plačuje IPS gazdam pošteno, KAJ se pa dogaja na relaciji IPS gazda in njegovi delavci je pa druga zgodba.

Na SŽ je tudi pol preveč pijavk, ki itak nimajo kaj delati je pa vse OK, saj itak 2x letno financiramo DDV plačevalci, minuse na računu SŽ.

Tudi HOFER v Lukovici kjer ima centralno skladišče plača prevoznemu podjetju 50euru, ker je šofer SAM razkladal kamjon v njihovem skladišču. Ampak ŠOFER nikoli ne vidi teh 50 eurov, ker mu jih gazda NE izplača. Torej? Hofer pošteno plača prevozniku, relacija prevoznik-šofer je pa spet druga zgodba. Pa še marsikje drugje se isto dogaja......
Bivši uporabnik
# 02.09.2017 ob 02:48
Pretovorjenih nekaj kontejnerjev in en jazbec.

Če se še spominjate.
Svit-1
# 01.09.2017 ob 12:32
Zgleda, da je prvošolka Glavina izgubila nekaj podpore...
NzA
# 31.08.2017 ob 03:51
Lahko je imeti dobiček, ko ti delavci delajo za pest riža, samo poglejte kaj se dogaja tam, mogoče povprašajte delavce, koliko dobijo, glih veliko verjetno ne.
aries
# 31.08.2017 ob 10:37
NZA
Kako ti bodo pisal, če verjetno sploh ne znajo slovensko. Delajo pred agencij, bumbar.


Po tvoj "pisal", že vidim s kje si in da nimaš pojma o Luki. Samo streljaš v tri dni.
Marsi kateri delavec je odšel po zgrajenem stadionu, domov s praznimi žepi... in bumbar je vrsta sršena.
mikitr
Ne veš niti pravilno napisat IPS, sploh veš kaj pomeni kratica?
Pogodbena podjetja so vsepovsod, po državnih upravah in podjetjih. Da pa šefi teh privat podjetij izkoriščajo delavce je odvisno od naše zakonodaje in od delovnih inšpekcij, ki imajo edine pooblastilo, glede popolnega nadzora.
Kazalo