Uspešna je bila tudi konservacija ostankov rimske vile in mozaikov, na samem najdišču pa so kot prvi tovrstni primer pri nas vzpostavili podvodni poligon za oglede ostankov pristanišča. Foto: Arheološki park Simonov zaliv
Uspešna je bila tudi konservacija ostankov rimske vile in mozaikov, na samem najdišču pa so kot prvi tovrstni primer pri nas vzpostavili podvodni poligon za oglede ostankov pristanišča. Foto: Arheološki park Simonov zaliv

Ob izteku projekta, ki so ga s partnerji začeli izvajati pred dvema letoma, so na današnji novinarski konferenci predstavili tudi njegove rezultate. Poleg novega centra za obiskovalce bodo ponudili številne nove vsebine. Po besedah dekanje koprske Fakultete za humanistične študije (FHŠ) in vodje projekta Irene Lazar so tako vzpostavili interpretacijski center, ki bo nadgradil in predstavil z arheološkim najdiščem povezane vsebine.

Do ostankov pristanišča skozi podvodni poligon
V okviru projekta so konservirali in na novo predstaviti ostanke rimske vile in mozaikov, na samem najdišču pa so kot prvi tovrstni primer pri nas vzpostavili podvodni poligon za oglede ostankov pristanišča.

Širok je tudi obseg t. i. mehkih vsebin, ki bodo obiskovalcem omogočile povečanje izkustvenih doživljajev, od brezplačnih potopov do izobraževalnih kovčkov ter delavnic in predavanj, ki jih bodo nadaljevali tudi v tem letu. Obiskovalcem bo na voljo tudi avdiovodnik v štirih jezikih, poskrbeli pa so tudi za tiste s posebnimi potrebami. Pripravili so na primer prav posebne tipne tlorise za slepe, je še povedala Lazarjeva.

Nepričakovana odkritja
Predstojnica Inštituta za dediščino Sredozemlja Alenka Tomaž je poudarila, da so v sklopu projekta kot posledico raziskovalnega dela za potrebe konserviranja mozaikov pridobili tudi nova znanja o sami vili. Sem spadata odkritje polikromnih fresk in mozaika v motivu, kakršnega doslej še niso poznali.

Po besedah Tomaževe bosta Inštitut in FHŠ še naprej delala v smeri razvijanja arheološkega parka. Prijavili so več projektov, ki so še v fazi ocenjevanja, medtem pa so že pridobili mednarodni projekt v sodelovanju s partnerji iz Hrvaške in Črne gore. Gre za projekt promocije podvodnih arheoloških parkov vzdolž Jadrana, kar "pomeni, da bo od Črne gore do skrajnega severa vzpostavljena turistična pot predvsem za tiste, ki si želijo spoznavanja podvodne arheološke dediščine," je pojasnila Alenka Tomaž.

Z novimi kolesarskimi in peš potmi ter pomorsko potjo rimskih vil vzdolž slovenske obale ponujajo tudi vsebine, ki bodo omogočale boljšo vključitev parka v kulturno in turistično ponudbo.