Marušič ima kljub izgubljeni tožbi univerze še vedno podporo. Foto: BoBo
Marušič ima kljub izgubljeni tožbi univerze še vedno podporo. Foto: BoBo
Evri, denar, bankovci, sveženj
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je tudi že pozvalo univerzo za pojasnila glede morebitne nenamenske porabe sredstev za plačilo odškodnin po sodbah v pravnih postopkih Prašnikarjeve proti univerzi. Na podlagi odziva bodo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi, so zapisali. Foto: Reuters
Marušič ima svojo razlago sodbe o nadlegovanju

Pretekli teden je koprsko delovno in socialno sodišče sklenilo, da mora univerza nekdanji direktorici Študentskih domov Astrid Prašnikar plačati 15.000 evrov odškodnine zaradi mobinga. Sodba še ni pravnomočna in na univerzi so že napovedali, da se bodo nanjo pritožili. Konec marca je Višje delovno in socialno sodišče v Kopru odločilo še v enem sporu med Prašnikarjevo in univerzo in Prašnikarjevi prisodilo 50.000 evrov.

Na univerzi so v današnjem odzivu na poziv sindikata poudarili, da se sodba delovnega sodišča ne nanaša na Marušiča, temveč na univerzo. Izpostavili so, da očitki Prašnikarjeve letijo na "člane volilne komisije za volitve rektorja, na strokovne sodelavce univerze, zadolžene za vabljenje na seje organov univerze, prorektorje, nekdanjega predstavnika univerze za stike z javnostmi, predsednika sveta zavoda Študentskih domov, na zaposlene, ki so bili na kolektivnem dopustu, ko je želela dostopati do dokumentacije, in na zaposlenega, ki je storil nenamerno napako v zvezi z njeno elektronsko pošto".

Poudarili so tudi, da je sodišče Prašnikarjevi dosodilo 15.000, in ne 30.000 evrov odškodnine, kolikor je zahtevala.

Marušič to vidi kot poskus destabilizacije univerze
Marušič si tak izrek sodbe razlaga kot neodločen rezultat. Po današnji seji rektorske konference je ocenil, da so takšne sodbe, ki se bodo po njegovem mnenju še vrstile, le poskus destabilizacije in finančnega izčrpavanja univerze, ter zagotovil, da je atmosfera na univerzi dobra.

"Univerza na Primorskem je v zelo dobri kondiciji. Uspeli smo finančno rešiti njeno situacijo, ki je bila dolgo časa slaba. Tudi zaradi tistih, ki so univerzo zapustili. Poleg tega imamo veliko dobrih projektov za sedanjost in prihodnost tako za univerzo kot širšo regijo in Slovenijo, ki nam bi jim mnoge univerze zavidale," je dejal.

Tudi sam je opozoril, da se očitki ne nanašajo nanj. "Gre za preplet in konglomerat obtožb, ki letijo na veliko množico zaposlenih na univerzi," je pojasnil.

Ni bilo nepravilnosti, Marušiču pa podpora
Visokošolski sindikat je senat in upravni odbor univerze tudi pozval, naj zadevo nemudoma obravnavata, se do nje opredelita in sprožita ustrezne interne postopke. Na univerzi so sindikatu odgovorili, da je zadevo že obravnavala ustrezna komisija, ki ni ugotovila spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu ali v povezavi z delom.

Poleg tega so Marušiča v skupni izjavi danes podprli tudi predstojniki članic Univerze na Primorskem. Marušiču tako izražajo vso podporo "v skupnem prizadevanju po napredku pri zastavljenih razvojnih projektih".

Ministrica ostro obsoja vsakršno spolno diskriminacijo
Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič pa v primeru pravnomočnosti sodbe o mobingu rektorja Marušiča pričakuje temu primeren odziv ustreznih organov univerze.

"Kot ministrica, kot znanstvenica in tudi kot ženska ostro obsojam vsakršno spolno diskriminacijo, nadlegovanje ali neenako obravnavo," je zapisala. "Ni dovolj, da vsakršne zlorabe in slabe prakse zgolj obsojamo, univerza je s svojo ustavno zagotovljeno avtonomijo dolžna vsakršna nedopustna, neprimerna in nemoralna ravnanja preprečevati in ustrezno zaščititi akademski prostor," je zapisala v odzivu.

Ministrstvo je tudi že pozvalo univerzo k pojasnilom o morebitni nenamenski porabi sredstev za plačilo odškodnin po sodbah v pravnih postopkih Prašnikarjeve proti univerzi. Na podlagi odziva bodo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi, so zapisali.

Marušič ima svojo razlago sodbe o nadlegovanju