Dobro poznani Napoleonov most na Nadiži. Foto: BoBo
Dobro poznani Napoleonov most na Nadiži. Foto: BoBo

Izsledki merjenja kakovosti kopalne vode v prejšnjem tednu so pokazali, da je najtoplejša in najbolj čista voda na Nadiži, sledita ji Soča in Idrijca. Ob lanski tragični nesreči na Soči poznavalci ene najlepših alpskih rek opozarjajo, da je potrebna previdnost kopalcev.

Kopalna območja nimajo upravljavcev in reševalcev iz vode. Obiskovalci se na teh območjih kopajo na lastno odgovornost, na kar opozarjajo tudi informativne table. Na vseh sedmih mestih, ki spadajo v kopalna območja na severnem Primorskem, se med kopalno sezono redno spremlja kakovost vode, je povedala Mojca Dobnikar Tehovnik iz Agencije Republike Slovenije za okolje: "Se pravi kopalno območje Nadiže sega od meje z Italijo do Robiča. Na Idrijci je kopalno območje določeno v Bači pri Modreju. Na Soči imamo pet kopalnih območij, in sicer eno pri Čezsoči, eno pri Tolminu, eno v Kanalu in eno v Solkanu."

Med Primorci najbolj priljubljena Nadiža
Domačini se v poletnih mesecih že od nekdaj hladijo ob Soči. Poznajo reko in njen nepredvidljivi tok. V zadnjih letih pa je veliko tujcev, ki reke ne poznajo. Zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn se, predvsem v Solkanu in Kanalu, pojavljajo nenadni dvigi gladine. Vodja kajakaškega centra v Solkanu Andrej Humar: "Ne bi rad razglaševal neke splošne nevarnosti. Bolj opozorim, da je treba imeti zdravo pamet. Kopališče se nahaja ob kajakaškem poligonu, kjer je tekoča voda od druge do tretje težavnostne stopnje. To pomeni, da se je ne sme podcenjevati."

Kako čiste so reke na severnem Primorskem, pa pojasnjuje Dobnikar Tehovnikova: "Na podlagi podatkov so vse kopalne vode na Soči in Idrijci razvrščene v razred dobre, kopalna voda na Nadiži pa celo kot odlična." Prav Nadiža je med Primorci najbolj priljubljena, saj je tudi najtoplejša, v bližini pa je še možnost kampiranja.