Drevi bo v okviru festivala na plaži v Valdoltri nastopila zasedba Boris Cavazza kvintet. Foto: BoBo
Drevi bo v okviru festivala na plaži v Valdoltri nastopila zasedba Boris Cavazza kvintet. Foto: BoBo

Primorski poletni festival, ki se je v soboto začel v Kopru s koncertom Marka Hatlaka&FUNtanga, velja za multikulturnega in tak želi ostati. Še naprej si prizadeva ohranjati tudi kakovost in ambientalnost. "Letos je festival med svoje vrste povabil tudi film, veliko je tudi različnih glasbenih žanrov. Koncept festivala je ostal isti, sem prihajajo gledališke predstave iz držav nekdanje Jugoslavije, iz Italije, ampak festival je skozi leta izgubljal. Mi ga počnemo iz zavedanja, da moramo vanj vlagati svoje znanje in čas," pravi Katja Pegan.

Kralja letošnjega festivala sta komedija Barufe in muzikal Jesus Christ Superstar. Gledališče Koper se bo v koprodukciji z SNG-jem Nova Gorica, s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu in z Istrskim narodnim gledališčem iz Pulja pokazalo z Goldonijevo komedijo Barufe v priredbi Predraga Luciča. Gre za krstno uprizoritev, režiral jo je Vito Taufer. "V bistvu so Barufe dialog kot prepir, v tej predstavi smo to še radikalizirali, preselili v izmišljen prostor med Hrvaško, Istro in slovensko Istro, pred 1. svetovno vojno v čas zdrah." Predstava bo na ogled 21. junija na Martinčevem trgu v Kopru, 23. junija v Pulju in 25. junija v amfiteatru gradu Kromberk.

Mestno gledališče Brno iz Češke pa torej obeta z Webbrovo rockopero Jesus Christ Superstar, ki je doživela že več kot 220 ponovitev. Ta bo 28. junija v Portorožu. Gostovali bosta še Novosadsko gledališče in pa alternativno, družbenokritično gledališče iz Srbije.