Študenti so že opozorili na poskuse zlorab nekaterih delodajalcev. Foto: BoBo
Študenti so že opozorili na poskuse zlorab nekaterih delodajalcev. Foto: BoBo
Prispevki zdesetkali študentsko delo

Potrebujemo študente za strežbo, administrativna dela, promocije ali strokovna dela - to so trenutno najpogostejše ponudbe na študentskih servisih.

"Opažamo predvsem, da je izginila velika večina del, ki so imela nižjo urno postavko od 4,5 evra, ker je zdaj določena ta minimalna bruto urna postavka, torej 3,8 evra neto - to velja predvsem za to vrsto del, kot so delo v proizvodnji, pomoč pri prodaji, polnjenje polic," je povedala Maja Lenart z e-Študentskega servisa Maribor.

Okoli 16-odstotni upad obračunanih ur materialnega študentskega dela so opazili tudi na Agenciji M servis Maribor.

Ključni razlog za upad študentskega dela je tudi obvezno plačevanje prispevka za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. "Nekaterim študentom si je uspelo pri podjetjih zagotoviti, da ga plačuje podjetje, nekje podjetje plača pol, pol študent, drugje pa morajo sami poskrbeti za to," je pojasnila Lenartova.

"Dejansko ko začneš računati, kdaj se boš upokojil, ti je vsak dan, mesec pomemben. Za delo pa je tako: vedno je tudi od nas študentov veliko odvisno, koliko smo ga pripravljeni poiskati," meni Aljaž Kovačič, študent.

Že zaznali zlorabe
Pri študentski organizaciji pa že opažajo prijave študentov zaradi kršitev in zlorab delodajalcev. "Nekateri delodajalci so želeli delo opraviti kar na črno, se pravi plačilo na roke, potem so nas opozorili, da so se jim ure in urne postavke spremenile tako, da so manipulirali z minimalno urno postavko," je opozoril Luka Špoljar, predsednik odbora za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOS-a.

Da bi se študenti izognili težavam, jim na študentskih servisih posredujejo tudi seznam delodajalcev, ki so neplačniki.

Prispevki zdesetkali študentsko delo