Bodo vilo porušili sami? Foto: MMC RTV SLO
Bodo vilo porušili sami? Foto: MMC RTV SLO

Sklepa o dovolitvi izvršbe pa ne podjetje Virtus ne zakonca Türk ne želita prevzeti. Ali bo inšpektorat naročil rušenje koncesionarju, bo odvisno tudi od prioritet inšpekcije.

Ministrstvo Türkovim pritožbam ni dalo prav, zato še naprej velja: odstraniti morajo nelegalne hiše v Parecagu in vzpostaviti prvotno stanje. Ker tega že do prvič postavljenega roka konec avgusta niso naredili, je bil uveden izvršilni postopek in izdan sklep o dovolitvi izvršbe: kaj v njem piše, nam na inšpektoratu ne morejo povedati, saj ju domnevni črnograditelji niso prevzeli.

Inšpektorat bo dal nov rok za rušenje
Praksa je, da jim bo inšpektorat postavil nov, torej drugi rok za rušitev, in če hiš tudi tokrat ne bodo porušili, bo to po naročilu inšpektorata storil koncesionar. To za državo že deset let počne podjetje Bračko, ki je bilo za rušenje in odstranjevanje nedovoljenih objektov po vsej Sloveniji izbrano na javnem razpisu. Lastnica nam izkušenj z dolgotrajnimi postopki, ki pripeljejo do izvršbe, ni želela govoriti. Po podatkih Supervizorja je to podjetje iz Zgornje Kungote v preteklih letih od države prejelo dva milijona evrov.

Metka Türk, ki ves čas vztraja, da bodo dokazali legalnost gradnje, je že pred časom napovedala pritožbo na Upravno in Ustavno sodišče.

Bodo "ujeli" zakon o legalizaciji?
Predvidoma spomladi prihodnje leto naj bi dobili Zakona o legalizaciji nedovoljenih gradenj. Ta bo po napovedih vlade omogočil legalizacijo neproblematičnih objektov. Na današnji seji so ponovili, da je za zmanjšanje pojavljanja nedovoljenih gradenj nujna okrepitev gradbene inšpekcije, učinkovitejši nadzor pa si obetajo tudi od drugačnega evidentiranja črnih gradenj. Ali bo družini Türk uspelo "ujeti" zakon o legalizaciji, bo odvisno tudi od inšpektorata za prostor oz. njegovih prioritet.

Tjaša Škamperle, Radio Koper