Vlada je le našla denar za obnovo mostu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vlada je le našla denar za obnovo mostu. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Mednem stekel dvosmerni promet

Po več kot dveh letih zastojev na poti v Ljubljano in iz nje se tako na tem odseku pod Motelom Medno danes odpravlja semaforizirana zapora in sprošča dvosmerni promet. Promet bo zdaj tekel po obeh začasnih mostovih, ki ju je postavila Slovenska vojska, in z omejitvami hitrosti, medtem pa poteka sanacija na osnovnem premostitvenem objektu.

Po zagotovilih izvajalcev - družb Rafael in SŽ-ŽGP - naj bi most prenovili do konca maja letos. Potem bo sicer še treba uvesti dodatne manjše zapore, ko se bo promet spet preusmerjal na osnovno traso, a odsek bo nato dokončno urejen, je povedal minister Peter Gašperšič.

Zapleti z razpisi
Za most v Mednem je bila zaradi njegovega slabega stanja in pomanjkanja denarja sprva predvidena začasna rešitev, nato pa je država le zagotovila 15 milijonov evrov za najnujnejša dela na premostitvenih objektih, po katerih je bil promet zaradi dotrajanosti lani omejen. Direkcija za infrastrukturo je zato prekinila razpis za začasno rešitev in objavila razpis za njegovo rekonstrukcijo.

Rekonstrukcijo mostu, ki ga dnevno prečka več kot 20.000 vozil, so sprva oddali družbama CVP Inženirig kot vodilnemu partnerju in partnerju Hip Plus. Na izbor se je pritožila sevniška družba Rafael in državna revizijska komisija ga je razveljavila.

Nato je direkcija za sanacijo izbrala skupino ponudnikov Rafael in SŽ-ŽGP, a se je neizbrani ponudnik znova pritožil. Zahtevek za revizijo zoper odločitev o oddaji javnega naročila za rekonstrukcijo mostu je bil nato umaknjen, kar je pomenilo, da so lahko podpisali pogodbo.

V Mednem stekel dvosmerni promet