V brigadi zračne obrambe in letalstva so proslavili peto obletnico delovanja. Foto: Goran Rovan
V brigadi zračne obrambe in letalstva so proslavili peto obletnico delovanja. Foto: Goran Rovan
Najzaslužnejšim so podelili priznanja in zahvale. Foto: Goran Rovan

Brigada zračne obrambe in letalstva, ki ima svoje domovanje v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, je praznovala pet let delovanja. Ob tej priložnosti so se postrojili pripadniki in pripadnice poveljstva brigade zračne obrambe in letalstva, 9. bataljona za zračno obrambo, 15. helikopterskega bataljona, 16. bataljona za nadzor zračnega prostora, 107. letalske baze, letalske šole in letalsko-tehnične enote.

Osrednji govornik na prireditvi je bil brigadir Vojteh Mihevc, namestnik načelnika štaba za operacije, ki je opisal petletno delovanje pripadnikov te brigade kot izjemno profesionalno, tako doma kot na misijah in vajah v tujini. Ob tem je dejal: "Ob pogledu na dosedanje delo in dosežke ste lahko ponosni nase, saj ste uspešno podpirali delovanje enot Slovenske vojske doma, v tujini in v mednarodnih operacijah in misijah. Edini ste usposobljeni za nadzor in varovanje zračnega prostora Republike Slovenije ter nepogrešljivi v sistemu zaščite in reševanja. Dežurna helikopterska posadka je od formiranja brigade do danes v okviru zagotavljanja zmogljivosti reševanja in nujne medicinske pomoči sodelovala v nekaj manj kot 900 reševalnih akcijah znotraj in zunaj meja Republike Slovenije.Vaše sodelovanje na vojaških vajah je ocenjeno kot izjemno profesionalno, na kar smo lahko vsi ponosni. Nikakor ne smemo spregledati odmevnih rezultatov na vaji Challenge v Republiki Makedoniji, na kateri ste poleg strokovnih vsebin s svojega področja preizkusili tudi sposobnost logistične podpore tako obsežne vaje in sodelovanje s tujimi oboroženimi silami. Pripadniki in pripadnice brigade uspešno izvajate naloge v okviru zavezništva v mednarodnih operacijah in misijah. Še posebej lahko izpostavimo sodelovanje na misiji Združenih narodov v Libanonu in misiji Nata na Kosovu, na kateri sodelujete tudi s helikoptersko posadko."

Zdaj je brigada zračne obrambe in letalstva v procesu preoblikovanja v 15. polk vojaškega letalstva, v kateri bodo 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153 letalsko-tehnična eskadrilja, 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora ter 107. letalska baza. Pod okriljem 15. letalskega polka bo še enota Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki. S preoblikovanjem bo vzpostavljena organizacijska struktura, ki bo omogočala učinkovito izvajanje poslanstev in nalog, uresničevanje ciljev, uravnotežen razvoj načrtovanih zmogljivosti ter gospodarnejše delovanje in racionalnejšo uporabo kadrovskih in finančnih virov.

Na današnji slovesnosti so podelili tudi več priznanj in pohval vsem, ki so se še posebej izkazali. Med njimi je bil tudi poveljnik brigade zračne obrambe in letalstva polkovnik Jani Topolovec, ki odhaja na novo dolžnost v MONSU.

Za MMC Goran Rovan