Prometna gneča na mostu v Mednem je že več kot eno leto. Foto: BoBo
Prometna gneča na mostu v Mednem je že več kot eno leto. Foto: BoBo
Medno - most
Župani so prepričani, da je zakon, ki ureja javno naročanje, slab. Foto: BoBo
Medno most
Za trajno rešitev problema je nujna sanacija obstoječega mostu. Foto: BoBo
Protest zaradi dotrajanega medenskega mostu

Z mirno protestno novinarsko konferenco so župani petih gorenjskih občin Medvode, Škofja Loka, Železniki, Žiri in Gorenja vas - Poljane opozorili na že več kot eno leto trajajoč izmenično enosmerni promet na eni najprometnejših cest v državi. "Položaj je nevzdržen za naše občane in za gospodarstvo," je opozoril žirovski župan Janez Žakelj.

Vsak dan most prečka približno 22.000 vozil in vsak voznik zaradi izmenično enosmernega prometa izgubi letno do 70 ur, je pojasnil Žakelj in dodal: "Ta most je gotovo ena izmed prioritet v državi, in ne vem, zakaj moramo župani opozarjati na težave, ki so jasne."

"Odločili smo se za izjemno kulturen protest, da samo z besedo ponovno opozarjamo na pereč problem, ker verjamemo, da se da z dialogom, odprtimi kartami in poštenim odnosom stanje vseeno sanirati," je njihovo akcijo opisal medvoški župan Nejc Smole.

Birokratski zapleti
Popolnoma nedopustno je, da se zadeve glede mostu rešujejo toliko časa, so prepričani župani. Ponovna uvedba dvosmernega prometa se je zdaj zamaknila še za nekaj mesecev, ker je Državna revizijska komisija po pritožbah neizbranih izvajalcev razveljavila postopek izbire izvajalca za postavitev začasnega montažnega mostu.

Komisija je tako zadevo vrnila Direkciji RS za infrastrukturo v ponovno odločanje. Zdaj so v fazi po odpiranju ponudb, je pojasnil njen predstavnik Tomaž Willenpart. Odločitev bodo na podlagi ugotovitev komisije sprejeli še ta teden, temu bo sledil osemdnevni pritožbeni rok in šele nato je lahko izbor izvajalca pravnomočen. Sledil bo podpis pogodbe in 120-dnevni rok za izvedbo gradbenih del bo začel teči, je pojasnjeval Willenpart.

Zaradi pritožbenega postopka na izbor izvajalca so tako izgubili že najmanj tri mesece, je dejal škofjeloški župan Miha Ješe, ki je nadaljeval, da upa, da bodo ozko grlo v Mednem sanirali vsaj do konca leta. Letos bodo v Poljanski dolini odpravili tudi tri druga ozka grla, dvosmerni promet na Visokem je že urejen, v kratkem bo odprta obvoznica skozi Gorenjo vas, za jesen pa bo predvidoma nared tudi škofjeloška obvoznica, je še naštel župan.

"Problem je očitno v tem, da naročniki, izvajalci in Državna revizijska komisija zakon beremo različno. Se pravi, da je z zakonom nekaj narobe, saj to ni ne prvi ne zadnji razpis, kjer se je to zgodilo," je zaplete opisal Willenpart.

"Je pa celovita rešitev z dvosmernim obvoznim mostom in sanacijo obstoječega mostu edino zagotovilo, da se ne bomo znova dobivali v Mednem," je dodal medvoški župan Smole. Po pogovoru s pristojnim ministrom je dobil dober občutek in je prepričan, da bodo zadevo izpeljali.

Protest zaradi dotrajanega medenskega mostu