Obudili so spomin na tedanje dogodke, slavnostni govornik podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik pa je orisal vlogo in pomen Šlandrove brigade med narodnoosvobodilno vojno. Foto: MMC RTV SLO
Obudili so spomin na tedanje dogodke, slavnostni govornik podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik pa je orisal vlogo in pomen Šlandrove brigade med narodnoosvobodilno vojno. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnosti v Rovtah in na Murnici

Obudili so spomin na tedanje dogodke, slavnostni govornik, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik, pa je orisal vlogo in pomen Šlandrove brigade med narodnoosvobodilno vojno. Spregovoril je o vrednotah, za katere so se borili in ki so bile zapisane tudi ob ustanovitvi Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ob tem pa se je dotaknil tudi nedavne izjave nadškofa Franca Rodeta, da bi bilo treba v duhu sprave prepovedati partizanska spominska srečanja.

Ostro se je uprl takšnim težnjam, v izjavi za našo televizijo pa je ob tem spomnil, da so v prvem slovenskem parlamentu v Črnomlju v izjavi o pravicah slovenskega ljudstva zapisali tudi pravico do besede, tiska in združevanja – tudi zborovanja. Zato imajo pravico do zborovanja tako tisti, ki se bodo jutri zbrali v Rovtah, kot tudi pripadniki ZZB-ja za vrednote NOB-ja in drugi somišljeniki, ki so prišli v Veliko vas pod Murovico. Poudaril pa je, da ne razume, kako gre skupaj to, da bodo v Rovtah, kot pravijo, počastili obletnico ustanovitve domobranstva, ki je bilo vendarle Hitlerjeva vojska in Hitlerjeva policija, ter hkrati počastili spomin na žrtve totalitarnih režimov. Hitlerjev režim je bil totalitarni sistem, ki je bil pravzaprav krivec za te žrtve.

Spomnil je na nedavno oceno Spomenke Hribar, zapisano v sobotni prilogi Dela, da je bila sprava uničena, ker je Cerkev zlorabljala to spravo. "Spravo so uporabljali kot paravan za razbijanje enotnosti slovenskega naroda."

Nestrinjanje s prepovedjo podobnih zborovanj, kot je bilo pod Murovico, je v svojem nagovoru izrazil tudi moravški župan Martin Rebolj.

Šlandrova brigada je po bojih na Murovici prestopila Savo in na Dolenjskem, med drugim osvobodila Novo mesto, nato pa se je prebila nazaj na Gorenjsko in nato v Zgornjo Savinjsko dolino. Zanimivo je, da so Šlandrovo brigado, ki je bila med tistimi partizanskimi enotami, ki so izbojevale največ bojev, podobno kot še več drugih partizanskih enot poimenovali "udarna", in ne proletarska, saj so s tem želeli dati večji poudarek bojevanju proti okupatorjem in njegovim pomočnikom kot pa razrednemu boju proletarcev.

Besedilo in foto: Miro Štebe

Slovesnosti v Rovtah in na Murnici