Projekt je nastal v okviru županovih strankarskih sodelavcev, župan pa je pri tem zanemaril svojo odgovornost, trdi Komisija za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo
Projekt je nastal v okviru županovih strankarskih sodelavcev, župan pa je pri tem zanemaril svojo odgovornost, trdi Komisija za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo

V Ljubljani je ustanovljeno podjetje, ki je bilo preneseno na neko obalno kozmetičarko S. P., nekdanjo sošolko in znanko Mitje Cestnika, ta pa je družbo prenesla na občino. Cestnik, strankarski kolega piranskega župana Petra Bossmana, je postal direktor te družbe le dva dni, preden je podjetje prešlo v last občine, piše Žurnal24.
Pred zadnjo spremembo lastništva se je zgodila še sprememba imena in dejavnosti - nastal je Obalni tehnološki sklad, ki je iz občinskega proračuna Bossmanovemu strankarskemu kolegu financiral plačo in celotni projekt vzpostavitve brezžičnega interneta v občini.

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je občina Piran z brezplačnim prenosom 100-odstotnega lastniškega deleža v svojo last dobila novoustanovljeno podjetje Obalni tehnološki sklad brez premoženja, kupcev, tržnega deleža in skupaj z en dan prej imenovanim direktorjem Cestnikom, ki je hkrati piranski občinski svetnik. Cestnik je imel po navedbah komisije dejavno in ključno vlogo pri ustanavljanju podjetja ter pri brezplačnem prenosu 100-odstotnega deleža podjetja v občinsko last.

Komisija: Bossman zanemaril odgovornost
Župan Bossman je zanemaril svojo odgovornost, ko kot zakoniti zastopnik občine kljub tveganim okoliščinam, s katerimi se je seznanil, ni odstopil od podpisa pogodbe o prevzemu podjetja in ni preveril vseh relevantnih dejstev skupaj s predhodnim vrednotenjem in oceno pričakovanih stroškov za občino, dodaja komisija.

"Izkrivljanje pravnih pravil"
Ocenjuje, da je prišlo v tem primeru do izkrivljanja pravnih pravil, ki urejajo način in postopke ustanavljanja občinskih podjetij ter imenovanje vodstev teh podjetij. Meni, da je bilo ravnanje občine oz. njenega župana Bossmana in občinskega svetnika Mitje Cestnika v tem primeru v nasprotju s pričakovano integriteto, kot je opredeljena v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na delu naj bi bili kriminalisti
Projekt že dalj časa preiskujejo tudi koprski kriminalisti, še piše časnik in dodaja, da naj bi bile del preiskave tudi same lokacije oddajnih točk. Po trditvah virov časnika naj bi bil namreč sistem postavljen nezakonito, prijava glede tega je bila poslana tudi inšpektorju, pristojnemu za telekomunikacije.