Prva posebna trgatev modre frankinje na Sremiču Foto: Goran Rovan
Prva posebna trgatev modre frankinje na Sremiču Foto: Goran Rovan

V Kmečki zadrugi Krško so lani v vinogradu na Sremiču pustili grozdje na 2400 trtah modre frankinje, saj so računali, da bi lahko opravili ledeno trgatev. Ker pa doslej ni bilo pogojev za takšno trgatev, saj so bile temperature previsoke, so opravili zgolj posebno trgatev. To je prva letos in sploh prva pozna trgatev grozdja sorte modre frankinje v krški kleti, ker se jim je podoben poskus pred leti izjalovil, saj je sladke grozdne jagode obrala divjad.

Tokrat so bile mreže bolj učinkovite, prizanesla pa sta je tudi narava in temperature. Po dveh urah trgatve so po besedah tehnologa in kletarja krške vinske kleti Rudija Kosa iztisnili 250 litrov mošta, ki ga bodo napolnili v manjše steklenice. Te bodo na prodajnih policah stale od 50 do 200 evrov. Koliko točno, ne morejo napovedovati, saj je to odvisno od kvalitete. Sodeč po visoki sladkorni stopnji pobranega grozdja, pa bo kvaliteta tega suhega jagodnega izbora zagotovo izjemna.

Doslej so v vinogradih Kmečke zadruge Krško na Sremiču pridelali samo predikatna vina iz belih vinskih sort (laški rizling, souvignon), s katerimi so osvajali najžlahtnejše medalje in priznanja na ocenjevanjih na različnih sejmih doma in po svetu. Upajo, da bo tako tudi z njihovim prvim predikatom iz modre frankinje.

Za MMC Goran Rovan