Lokalne novice
Ptuj - sadovnjak
Ptujski mestni sadovnjak na Panorami v preteklih letih ni imel več najemnika, ki bi primerno skrbel za več deset tisoč jablan, ki so tam nasajene. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Ptuj - sadovnjak
Denarja za podrobnejše izkope ni, zato bo tam urejeno sprehajališče. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Dodaj v

Ptuj: Namesto mestnega sadovnjaka sprehajališče

Arheologi: Bolje, da arheološka zapuščina ostane pod zemljo
20. januar 2014 ob 12:24,
zadnji poseg: 20. januar 2014 ob 12:40
Ptuj - MMC RTV SLO

Zaradi premajhnega zanimanja je ptujski mestni sadovnjak na Panorami propadal, kmalu pa naj bi tam nastalo sprehajališče. Do marca naj bi tako na občutljivem arheološkem območju populili več kot 30 tisoč dreves na 14 hektarjih površine.

Ptujski mestni sadovnjak na Panorami v preteklih letih ni imel več najemnika, ki bi primerno skrbel za več deset tisoč jablan, ki so tam nasajene, zato se je mestna občina odločila, da jablane preprosto izruva, saj druge možnosti preprosto ni bilo. "Moramo vedeti, da ima takšen sadovnjak določen rok trajanja in v zadnjih letih ni bilo več potencialnega najemnika, ki bi bil pripravljen vlagati denar v škropiva in vzdrževanje samega sadovnjaka. Zato je bil sadovnjak sredi mesta zapuščen," pojasnjuje Miha Masten iz ptujskih Javnih služb, ki so prevzele nalogo urejanja tega območja.

Podiranje sadovnjaka poteka na občutljivem območju arheološke dediščine. Tudi zato nadzor vseskozi izvajajo arheologi, med njimi je Ivan Žižek iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Skrbijo, da se ne bo uničila arheološka zapuščina nekdanjega rimskega mesta Poetoviona. "O vsem, kar se je dogajalo v tem mestu, se je odločalo tukaj, torej tako na političnem kot gospodarskem področju. Tako imamo tukaj svetiščne komplekse, antično baziliko in terme," pojasnjuje Žižek, ki ob tem opozarja, da bi vsak nekontroliran poseg zabrisal vse sledi, s katerimi bi lahko korektno prikazovali zgodovino tega mesta.

Arheološka dediščina bo še nekaj časa pod zemljo
Ob tem ostaja dejstvo, da bo arheološka dediščina, ki se skriva na območju nekdanjega sadovnjaka, še nekaj časa ostala pod zemljo. Denarja za podrobnejše izkope ni, zato bo na tem območju za zdaj urejeno sprehajališče. "Po končanem ruvanju dreves – to naj bi se zgodilo nekje do marca – bomo poskrbeli za travnato rušo in jo kosili tako dolgo, dokler ne bo ideje, kaj narediti s tem prostorom," še dodaja Miha Masten. A ideja je že znana, Javne službe bodo na tem območju uredile sprehajališče, kjer bodo svoj (ograjen) prostor našli tudi sprehajalci psov.

Tako bo ostalo do takrat, ko bosta mestna in državna politika zagotovili dovolj denarja za celovit arheološki izkop na tem območju. Kdaj bo to, niti približno ni znano, tudi arheologi pa priznavajo, da je za zdaj bolje, da arheološka zapuščina ostane pod zemljo, saj Ptuj nima primernega arheološkega muzeja, kjer bi lahko razstavili vse najdbe.

Danijel Poslek, Radio Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
ucenec
# 20.01.2014 ob 13:12
To je pa res kot pri norcih. Par sto metrov pa narod v raznih lidlih, merkatorjih, sparih, hoferjih,... drago kupuje presladkane jabolčne nektarje.
Crveni
# 20.01.2014 ob 13:08
Sadno drevje je sposobno producirati sadje tudi brez vzdrževanja. Res da je pridelek manjši a dokler nimajo ideje kaj s zemljiščem bi lahko drevje pustili.
Drevesa iz CO2 delajo kisik, kar ni tako zanemarljivo!
frozen pingvin
# 20.01.2014 ob 16:10
čisto tipična slovenska praksa.....posekajte drevesa!

pa naj gre za star sadovnjak, stoletno lipo, breze ob kapelici, itd... sekaj, sekaj!
Simko
# 20.01.2014 ob 15:02
Ne mi reč, da ni nobenega brezposelnega na ptuju, ki bi v zameno za socialno podporo obrezoval in nabiral jabolka.

Pa imejmo brezposelne rajši doma.

Že stokrat sem povedal, da bi morali uvesti javna dela...
zozozo
# 20.01.2014 ob 13:56
A ne bi občina raje zaposlila par ljudi, da v sadovnjaku delajo, in pridelano sadje razdelila socialno ogroženim družinam?
verbatim989
# 20.01.2014 ob 13:49
Ta jabolka je lahko vsak lani jeseni obiral zastonj kolikor mu je pasalo.
Farmergirl
# 20.01.2014 ob 12:51
mogoče see pa najde v Slo tudi kak človek, ki bi z veseljem naprej delal v sadovnjaku. Sadje pa vsak dan v šole, vrtece v občini Ptuj. Lahko bi pa občina poskrbela za sadovnjak in samooskrbo svojih meščanov celotne občine.
vsx1016
# 20.01.2014 ob 15:33
Res, da se je reklo, da si lahko ptujčani pridemo pobrati jabolka, vendar ko smo prišli ni kaj dosti ostalo, ker so si eni kmetje, ki že imajo v lasti svoje velike sadovnjake grabežljivo filali svoje kuferane in prikolice. In to brez kančka sramu.
gesan
# 20.01.2014 ob 17:36
Pa naj še kdo reče, da ne živimo v Buthalah...
kozorog1973
# 20.01.2014 ob 15:42
no to je zame pa res strategija:)

Hec!
Alatus
# 20.01.2014 ob 13:22
itak, one jabolke iz hoferja so tak lepo polne, rdeče in se svetijo! Pa še polne so raznoraznih pesticidov. Kaj boš potem z nekimi jabolkami ki so doma zrastla brez škropiv, pa še manjša in zastojn so!
študent88
# 21.01.2014 ob 10:39
Alcarin, to je res. Občina je celo rekla, da bi dala v najem samo za eno leto, ob posebnih pogojih za tri leta, kdo bo pa vlagal v to, če dobiš samo za eno leto naprej.

Poznam pa tudi tega privatnika, ki sedaj to čisti. Po radiu Ptuj je bilo rečeno, da so plačali za čiščenje 30.000 eur, vprašanje pa je koliko je dobil on za to delo. Hudič je to, delo so dobile javne službe, ki pa imajo svojega podizvajalca,...

Samo, da je čim več "rok" vmes....
Alcarin
# 21.01.2014 ob 10:25
Jaz sem pa slišal eno drugo zgodbico od te ki nam jo prodaja masten....

namreč baje je nekdo želel najeti sadovnjak samo pod pogojem da bi bilo za dobo 30+ let in bi on OBNOVIL VSE JABLANE oz. celoten NASAD! pa mu je občina Ptuj rekla

NE HVALA damo vam za 5 let.....

z namenom da ga olupijo potem pa služijo od prijateljev....
noprou
# 21.01.2014 ob 08:38
uničijo sadovnjak kar tako - to so navadni divjaki, puhloglavci
romeno
# 20.01.2014 ob 21:40
Evo screenshot iz google map http://shrani.si/f/7/ea/4yz3hk8A/screens
hot3.png

Če ne bi bilo pod tem sadovnjakom arheološko najdišče tega sadovnjaka že dolgo več ne bi bilo
študent88
# 21.01.2014 ob 10:24
Poznam sadjarja kateri je imel v najem ta sadovnjak nekaj let, kot vemo je potrebno jabolka špricat. Drugače ne gre! Ali so to ekološka ali integrirana, treba jih je pač špricat, če hočeš imet vsaj minimalni pridelek. Ta omenjeni sadjar pa se je odločil, da bo opustil ta sadovnjak, ker ni imel več živcev. Vedno, ko je šel špricat se je moral zajebavat z inšpektorji, vedno, ko je začel špricat ga je nekdo prijavil. Tako, da je imel vedno težave s tem, nikoli pa mu niso nič našli, ni bil nikoli kaznovan... Na koncu je že delal tako, da je šprical v nedeljo zjutraj, ko ni inšpektorjev.

Na koncu mi je rekel, da to nima smisla, podnevi se ne sme špricat zaradi čebel, ponoči pa ne, ker ga prijavljajo sosedje, ker škropi ponoči.

Na Ptuju je malo sadjarjev, med sabo so prijatelji, logočno, da si bodo povedali med sabo kaj se dogaja.

Na koncu pa še je bilo to, da so mu meščani pokradli ogromne količine jabolk. S kombiji so si vozili iz sadovnjaka....
nitro82
# 20.01.2014 ob 13:37
ne vem pa kateri idiot bi prevzel 14 hektarjev zemljišča nad katerim bdi arheološka srenja. Česarkoli bi se dotaknil bi jih imel za vratom. Tako da ne hvala za tako zemljo...
ime.priimek
# 22.01.2014 ob 03:18
študent88 - Ni kaj! NA Ptuju imate žleht ljudi. NO, pa saj sem jih že skusil... Baba zarukana puhloglava.
ime.priimek
# 22.01.2014 ob 03:12
ne vem pa kateri idiot bi prevzel 14 hektarjev zemljišča nad katerim bdi arheološka srenja. Česarkoli bi se dotaknil bi jih imel za vratom. Tako da ne hvala za tako zemljo...

Če bi samo drevje malo obrezal (za boljši pridelek) ti nimajo kaj!!
ime.priimek
# 22.01.2014 ob 03:09
Preko javnih del bi lahko zaposlila zainteresirane brezposelne ljudi! Ohranila drevesa občina bi imela lastno prehrano... Beda od LDS-ovca!
assange
# 21.01.2014 ob 15:14
problem je v tem, da je sadovnjak že star, potreben obnove. Res je, da smo si lahko lani jabolka trgali brezplačno, a sicer je sadovnjak zaraščen kot kak mini pragozd, če želiš pridelek, pa je treba sadno drevje obrezovati gnojiti, tega pa tukaj ni delal že kar nekaj let nihče.
verbatim989
# 20.01.2014 ob 19:42
Če ne drugega, bo tu sedaj izjemna lokacija za zgradit dvorano, ki so jo že mislili zgraditi za Eurobasket. Preko ceste na tej lokaciji je vedno postavljen pustni šotor in namesto postavitve in najemnine šotora bi raje zgradili dvorano.

Zadnje čase se na Ptuju dela oziroma gradi stvari za katere se sploh še ne ve kako bodo sploh delovale in kakšen bo njihov program. Ena takih stvari je obnovljen samostan, za katerega je šlo polovica denarja vrednosti morebitne nove dvorane. Naslednja zadeva je sedaj ta sadovnjak. Milijoni € se tudi mečejo v revitalizacijo umetnega jezera, ki je sicer bomba lokacija, ampak zaenkrat je tam bolj malo dogajanja.
vsx1016
# 20.01.2014 ob 15:28
verbatim989
romeno
# 20.01.2014 ob 21:35
Nekaj je bilo treba naredit. Ker čez kakšno leto bi lahko govorili o avtohtoni ptujski džungli. Tako grozno je ta sadovnjak zgledal. Upam, da bo sprehajalne poti primerno urejene, ker jih sedaj ni veliko.
VinBencin
# 20.01.2014 ob 20:07
Ne poznam tega sadovnjaka...ampak slike so take, da zgleda se majhna povrsina za druzinsko parcelo, kaj sele za 10 tisoce jablan.
Kazalo