Lokalne novice
Most, ki se nadaljuje v Ormoško cesto. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Dodaj v

Ptujčani s protestom opozorili na neznosne razmere ob Ormoški cesti

Zahtevajo južno obvoznico
28. maj 2018 ob 11:01,
zadnji poseg: 28. maj 2018 ob 13:44
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

300 prebivalcev ptujskih mestnih četrti Jezero in Spuhlja, ki se je nedavno povezalo v civilno pobudo, je v nedeljo zvečer o s protestom in občasnimi zaporami opozorilo na "neznosno življenje ob državni Ormoški cesti".

Nezadovoljni krajani ob omenjeni precej prometni cesti so se za nenavadno uro protesta odločili, ker so zanje prav nedeljski večeri najbolj nemirni. Takrat se namreč sprosti promet tovornih vozil, ki se nato večinoma z mejnih prehodov s Hrvaško vsaj do polnoči valijo mimo njihovih hiš in se tako izogibajo avtocesti.

Ker je direkcija za infrastrukturo napovedala rekonstrukcijo ceste, se v civilni pobudi bojijo, da gre za širitev ceste, po kateri želi država pozneje speljati promet s prihodnje hitre ceste Ormož–Ptuj, saj trasa drugega dela ceste do priključka na avtocestni križ še ni določena. To bi zanje, pa tudi za prebivalce občine Markovci, pomenilo še večjo obremenjenost ceste, kjer že zdaj naštejejo najmanj tisoč tovornih vozil na dan.

Kljub več obljubam lokalnim skupnostim prometna študija celotne trase hitre ceste doslej še ni bila predstavljena. Kot so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, so, ker želijo pred predstavitvijo lokalnim skupnostim imeti odgovore na vsa potencialna vprašanja, zahtevali dodatne preveritve. Te naj bi pridobili do konca maja, predvidoma junija pa jo bodo predstavili lokalnim skupnostim.

Župan podprl protestnike
Protestnike je prišel podpret tudi ptujski župan Miran Senčar, ki je tudi napovedal sestanek z odgovornimi v naslednjem tednu, ko naj bi si ti prišli pogledat predlagano traso južne obvoznice. Na državo je sicer že pred časom naslovil zahtevo za začetek postopkov za gradnjo, pri tem pa očital vrsto neprimernih rešitev pri načrtovani obnovi Ormoške ceste, ki bi še dodatno poslabšale kakovost življenja ljudi ob tej s tranzitom obremenjeni državni cesti.

Med rešitvami, ki lahko takoj razbremeni naselja ob cesti, na občini podpirajo prepoved tovornega prometa na mejnih prehodih Zavrč in Središče ob Dravi ter njegovo preusmeritev na večje mejne prehode in avtocesto.

"To lahko sprejmejo takoj, brez dodatnih naložbenih vlaganj, pomeni pa takojšnjo razbremenitev Ormoške ceste in primestnih naselij. S tem bi v sistem elektronskega cestninjenja zajeli tudi tisti del tovornega prometa, ki se s prečkanjem omenjenih mejnih prehodov izogne cestninjenju, ceno za to pa z zmanjšano kakovostjo življenja in premoženjsko škodo na objektih plačajo naši prebivalci," je dejal Senčar.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
monte
# 28.05.2018 ob 12:30
Fotka paše k prispevku ravno toliko, kot če bi bila ob članku o poroki Franca & Maričke samo ena fotka, na njej pa Lojz & Ančka.
Ali pa bi prispevek o poplavah npr. v Tolminu, posneli kar ob Ljubljanici...
Ja, Slovenija je tako strašno velika, da je res hudo k članku priskrbeti ustrezno lokalno fotko - konkretno cesto z vsaj enim ali dvema kamionoma na njej... Kaj šele, da bi bil kak novinar/fotograf na kraju dogodka....
In potem se imajo za "novinarje"!?
bilzerian
# 28.05.2018 ob 14:55
protestirali so prebivalci Spuhlje.
Kje pa so prebivalci Borovc, Gorišnice, Velike Nedelje, Mihovc, Stojnc, Bukovcev?
oni pa so glasni samo za šankom.
ko je treba stopiti v akcijo, pa tišina.

zapreti cesto med trdnom, pa vsak dan druga vas, pa da vidimi, kako dogo bodo še odlašali z gradnjo
bilzerian
# 28.05.2018 ob 14:55
sicer pa je treba povedati še to, da so zemljišča za hitro cesto odkupili že pred 20 leti. pa še danes niso zgradili niti metra.
savica
# 28.05.2018 ob 16:13
Gre za klasično ,,KORUPCIJO,, pristojnih na Ministrstvu za promet in DDC. Na relaciji preko Markovcev proti Zavrču, se dnevno vozi več 1000 tovornjakov iz HR in Balkana, ki se izogibajo bližnjega Gruškovja in cestnine. TO CESTO JE NUJNO POTREBNO ZAPRETI ZA TRANZITNI TEŽKI TOV. PROMET in dovoliti samo lokalnega. V Markovcu so zgradili dva krožišča, ki nista primerna niti konstrukcijsko za tak promet in ki jih ,,šleperji,, dnevno uničujejo. Ne samo KORUPCIJA, gre za SABOTAŽO navedenih.
savica
# 28.05.2018 ob 16:14
Enako teče preko Spuhlje promet proti Ormožu, spet ista slika, na stotine Madžarskih, poljskih in drugih tujih tovornjakov, ki se izogibajo Pomurske avtoceste. SABOTAŽA.
sosman
# 28.05.2018 ob 21:07
Prepovedat tovorni promet, stat za ovinkom in serijsko kasirat, saj to najboljše znajo. Kje je problem?
bilzerian
# 28.05.2018 ob 20:21
@ savica

Markovec je pri Kopru. ali nad Koprom, saj je vseeno. in ne vem, kaj imata dve krožišči na Markovcu s Ptujem in okolico.
razen če si mislila Markovce.
matterhorn
# 29.05.2018 ob 17:41
Cesta Ptuj - Ormož je res nujno potrebna (južna varianta),
sedaj pred volitvami je priložnost, da se popvraša bodoče poslance, kaj menijo o tej cesti in kaj bodo naredili zato, ko bodo sedli v parlament.
Potem nebo težka odločitev iti na volitve in koga voliti...
galoper
# 28.05.2018 ob 12:29
Pri I.Gorici so pred leti zgradili obvoz okoli cestninske postaje, da so omogočili vožnjo brez cestnine.
Skippy
# 28.05.2018 ob 11:52
Nihče se ne pelje po tej cesti, ker bi se izogibal tistim par centov cestnine, ampak ker je veliko bližje. Pot naokrog bi pomenila več urno in več kot 100 km izgube.
Kazalo