V Ptujski kleti se bodo morali prilagoditi spremembam na trgu, opozarja Mandl. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Ptujski kleti se bodo morali prilagoditi spremembam na trgu, opozarja Mandl. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po besedah zdajšnjega direktorja Vinka Mandla so težave posledica preteklega zadolževanja, ko so omenjeno vinsko podjetje reševali pred propadom. Dodal je, da je v finančnih težavah praktično vsa vinarska panoga v Sloveniji, saj se je prodaja vina v zadnjih 15 letih praktično prepolovila in tako celotna vinska industrija v državi ustvari skromnih 100 milijonov evrov prihodkov.

Njihove finančne težave niso nove, tako kot mnoga druga podjetja pa so se v njih znašli tudi po zaslugi poslovnega okolja, v katerem delujejo. Namesto s posli se morajo ukvarjati z likvidnostjo in izterjavo dolgov, a imajo kljub temu trenutno poravnane vse pogodbene obveznosti.

Likvidnostne razmere v podjetju so se zaostrile, ko banke po mnogih letih neplačevanja glavnic zdaj zahtevajo vračila, kar je za prvega moža Ptujske kleti normalno, a po njegovem ni dobro, da podjetju s potencialom hkrati onemogočajo poslovanje in razvoj. Ves razpoložljivi denar so v zadnjih letih namreč porabili za plačilo dolgov razdolževanje.

Uspeli z reprogramom
V zadnjih treh letih so tako bankam plačali več kot milijon evrov obresti in glavnic. Prav toliko pa bi potrebovali, da bi končali potrebni naložbeni cikel, ki izboljšal poslovanje družbe. Ta teden so sicer uspešno končali tudi pogovore z osrednjo banko o reprogramu, kar jim je bistveno olajšalo likvidnostni položaj za naslednje leto.

Med zaposlenimi bodo zdaj tudi skrbno pregledali, kdo izpolnjuje pogoje za upokojitev in koga lahko zunaj sezone prerazporedijo na druga delovna mesta znotraj skupine. Ker primerljive vinske družbe delo opravijo z največ desetimi ljudmi, bo prilagoditev potrebna tudi na Ptuju.

Ptujska klet letno proda okoli 1,1 milijona litrov vina, medtem ko je zmogljivost njihove kleti veliko večja. Zadnja leta ustvarijo okoli 3,5 milijona evrov prihodkov, v letih 2012 in 2013 pa so tekoče poslovali rahlo pozitivno.