Andrej Levanič je do zdaj opravljal delo pediatra v ptujski bolnišnici. Foto: Danijel Poslek
Andrej Levanič je do zdaj opravljal delo pediatra v ptujski bolnišnici. Foto: Danijel Poslek

Od decembra 2011, ko je odstopil takratni direktor Robert Čeh, je bila ptujska bolnišnica brez direktorja s polnimi pooblastili, saj je ta javni zavod kot vršilka dolžnosti vodila Mirjana Bušljeta. Ta se je skupaj s šestimi drugimi kandidati prijavila tudi na tokratni razpis, peterica, ki je izpolnjevala vse razpisne pogoje, pa se je včeraj popoldne tudi predstavila članom sveta zavoda. Ob Bušljetovi so tako svojo vizijo razvoja bolnišnice predstavili še Borut Bizjak, Vilko Pešec, Anton Krajnc in Andrej Levanič.

Tako rekoč vsi kandidati so kot ključno nalogo izpostavili finančno sanacijo bolnišnice, kar je razumljivo, saj je ta ptujski javni zavod lani imel velik primanjklaj. Ob tem pa smo kot prednostne naloge lahko slišali še ohranitev statusa bolnišnice in začetek gradnje urgentnega centra.

Po treh urah predstavitev pa so člani sveta zavoda kot najprimernejšega kandidata z večino glasov izbrali Andreja Levaniča. "Njegov program je zelo dober, navedel je konkretne ukrepe, ob tem pa v bolnišnici dela že 20 let in jo zelo dobro pozna ter ima tudi podporo zaposlenih," je o argumentih v prid Levaniča po seji spregovorila predsednica sveta zavoda Sonja Žibrat. Ob tem je tudi izrazila upanje, da bo Andreju Levaniču uspelo večinoma izpeljati zastavljeni program.

Andrej Levanič je do zdaj opravljal službo pediatra v ptujski bolnišnici, to bo deloma počel še naprej, kar po besedah predsednice sveta zavoda ni ovira za učinkovito vodenje bolnišnice. "Več članov sveta nas je imelo to dilemo, kako bo združeval delo pediatra in poslovodno funkcijo. Kot nam je pojasnil Levanič, bo delo pediatra v zmanjšanem obsegu opravljal še naprej, a izključno zunaj delovnega časa direktorja bolnišnice, torej ali popoldne ali ob koncih tedna," še pojasnjuje Žibratova.

Kot je po izvolitvi povedal nov direktor, je njegovo imenovanje zanj sicer velika čast, a tudi odgovornost. "Naš cilj je ohranitev in razvoj bolnišnice kot osrednje bolnišnice v tej regiji. Ne samo kot zdravstvene ustanove, imamo ogromen intelektualni potencial in tudi potencial za različno sodelovanje v regiji," poudarja Levanič. Svet zavoda bo svojo odločitev zdaj sporočil vladi. Takoj ko bo ta podala svoje soglasje k imenovanju, bo Andrej Levanič tudi uradno prevzel vodenje ptujske bolnišnice.