Občina Jezersko je ena najbolj demografsko ogroženih občin v Sloveniji. Foto: Urban Bera
Občina Jezersko je ena najbolj demografsko ogroženih občin v Sloveniji. Foto: Urban Bera

Iz revizije pravilnosti poslovanja za leto 2012 je razvidno, da je občina javno naročilo storitev prevozov učencev oddala po postopku s pogajanji brez predhodne objave, za uporabo katerega niso bili izpolnjeni predpisani pogoji. Izplačanih pa je bilo 47.261 evrov, kar predstavlja pet odstotkov realiziranih odhodkov proračuna občine.

To je bila največja kršitev, zaradi katere je v primerjavi z drugimi revidiranimi občinami prejela negativno mnenje, so pojasnili na Jezerskem. Zaradi majhnosti proračuna ima namreč takšna nepravilnost veliko težo pri odločitvi Računskega sodišča.

Javno naročilo zunanjemu izvajalcu
Za izvedbo javnega naročila je občina pooblastila zunanjega izvajalca, Altus Consulting. "S tem seveda ne moremo preložiti odgovornosti za očitane napake, vendar menimo, da je to pomembno zaradi naše javne podobe, ki je v primeru negativnega mnenja Računskega sodišča vsekakor omadeževana, čeprav največji očitek izhaja prav iz dela, ki je bilo zaupano zunanjemu podjetju, ki je specializirano za javna naročila," so poudarili na občini.

Računsko sodišče občini očita, da storitve prevoza šolskih otrok ne predstavljajo storitev, ki bi jih zaradi tehničnih zahtev predmeta javnega naročila bil sposoben izpolniti samo en ponudnik. Na občini pa pojasnjujejo, da je Jezersko gorska občina, učenci imajo do šole kar 20 kilometrov, dijaki pa najmanj 30 kilometrov. Edini prevoznik, ki zadnjih nekaj let izvaja storitev prevoza na relaciji med Jezerskim, Preddvorom in Kranjem, pa je Alpetour.

Demografsko ogrožena občina
Z morebitno izbiro drugega prevoznika, ki bi izvajal zgolj prevoze osnovnošolcev, bi se število rednih linij in pogostost prevozov postopoma zmanjševala, kar bi imelo za občino, ki je zagotovo ena najbolj demografsko ogroženih v Sloveniji, nepopravljive posledice, opozarjajo na Jezerskem.

Druge ugotovljene nepravilnosti bistveno ne odstopajo od tistih za druge občine, opozarjajo na Jezerskem. Nekatere nepravilnosti izhajajo tudi iz neurejene zakonodaje in nejasnih razmerij med državo, občinami in izvajalci, še dodajajo. Računsko sodišče pozivajo, naj v tem delu izda priporočila pristojnih državnih organov.

Ni lokalnega programa za kulturo
Računsko sodišče je ugotovilo, da občina pred plačilom ni mogla v celoti preveriti višine obveznosti z računov za stroške storitev v zavodih za odrasle. Občina tudi ni sprejela lokalnega programa za kulturo. Brez javnih razpisov ali pogodb je podelila več tisoč evrov izvajalcem različnih kulturnih, športnih in drugih programov.

Računsko sodišče je občini Jezersko podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.