Z odprtjem razstave Begunske zgodbe od Bovca do Devina se v torek, 18. septembra, ob 18. uri v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž začenja niz dogodkov z naslovom Spomini/Memorie 1918-2018, ki je poklon KC-ja Lojze Bratuž letošnji obletnici konca 1. svetovne vojne. Foto: Kulturni center Lojze Bratuž
Z odprtjem razstave Begunske zgodbe od Bovca do Devina se v torek, 18. septembra, ob 18. uri v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž začenja niz dogodkov z naslovom Spomini/Memorie 1918-2018, ki je poklon KC-ja Lojze Bratuž letošnji obletnici konca 1. svetovne vojne. Foto: Kulturni center Lojze Bratuž
Revija SLO
Niz predavanj bo 4. oktobra odprla predstavitev posebne izdaje slovenske zgodovinske revije SLO – časi, kraji in ljudje, ki jo je izdala Založba Družina. Foto: Družina

Niz dogodkov je nastal s prispevkom Avtonomne Dežele Furlanije - Julijske krajine v sklopu projektov za vrednotenje slovenskega jezika in kulture na temo prve svetovne vojne.

Z glasbo ozaljšano odprtje razstave
Kot uvodni dogodek je napovedano odprtje razstave v galeriji goriškega Kulturnega centra Lojze Bratuž, naslovljene Begunske zgodbe od Bovca do Devina. Razstavo, ki jo prirejajo v sodelovanju z Goriškim muzejem iz Nove Gorice, na drevišnjem odprtju ob 18. uri predstavlja zgodovinar Marko Klavora. Glasbeni poklon pa je pripadel članom društva Arsatelier in mladinskemu pevskemu zboru Emil Komel.

Vojaške in ljubezenske pesmi iz številnih grl
Prav tako v KC-ju Lojze Bratuž v Gorici bo v soboto, 22. septembra, in nato še dan pozneje v Beneški palači v Naborjetu, na sporedu večer glasbe in poezije z naslovom Ne jokej ljubica. Poimenovanje večera so si izposodili pri naslovu ljudske pesmi, ki je mešani zbor Hrast in zborovodjo Hilarija Lavrenčiča navdihnil za spored pesmi, ki govorijo o vojni na Goriškem.

Napovedani so še nastopi otroškega pevskega zbora Veseljaki, kvarteta violončelov in recitatorjev. Sicer pa bodo istoimensko zbirko zborovskih priredb Lavrenčičevih vojaških in ljubezenskih pesmi 18. in 29. oktobra predstavili najprej v Gorici in pozneje v Ronkah.

Predavanja ob posebni izdaji revije SLO
Niz predavanj v KC-ju Lojze Bratuž v Gorici bo v četrtek, 4. oktobra, odprla predstavitev posebne izdaje slovenske zgodovinskega revije SLO ob 100-letnici konca prve svetovne vojne. Napovedana so tri srečanja z raziskovalci in zbiratelji pričevanj.

Delno lahko posebno izdajo revije SLO ob 100-letnici konca vojne prelistate na tej povezavi.


Operni večer kot osrednji poklon
V nedeljo, 7. oktobra, je v gledališču Verdi v Trstu napovedan osrednji dogodek projekta Spomini/Memorie, na katerem bosta orkester in zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča izvedla Requiem W. A. Mozarta. Kvartet solistov bodo sestavljala znana imena slovenske solopevske scene, in sicer prvak ljubljanske Opere tenorist Branko Robinšak, sopranistka Mojca Bitenc, mezzosopranistka Jadranka Juras ter basist Peter Martinčič.

Krstne izvedbe del slovenskih skladateljev
V torek, 23. oktobra, bo Slovenska filharmonija gostovala tudi v Čedadu, dogodek pa pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev. V cerkvi svetega Frančiška bodo zbor, trobilni in tolkalni ansambel Slovenske filharmonije pod vodstvom Gregorja Klančiča izvedli osem novih vokalnih in vokalno-instrumentalnih del slovenskih skladateljev, ki so nastala za to priložnost.

V KC-ju Lojze Bratuž bodo 2. decembra gostili še okroglo mizo o današnjem pomenu takratnih dogodkov v kolektivnem spominu slovenske jezikovne skupnosti.