Poslanstvo inštituta je dolgoročno sodelovanje izobraževalne, raziskovalne in gospodarske sfere Foto: Goran Rovan
Poslanstvo inštituta je dolgoročno sodelovanje izobraževalne, raziskovalne in gospodarske sfere Foto: Goran Rovan
V Vrbini pri Krškem so odprli razvojni inštitut ZEL-EN Foto: Goran Rovan
Otvoritev Razvojnega inštituta

Leta 2011 jo je ustanovilo 12 gospodarskih družb iz Posavja in tudi širše ob podpori krške občine ter mariborske Fakultete za energetiko.

Domen Zorko, direktor družbe ZEL-EN o naložbi pove: "Investicija je stala 1.375.000 evrov. Oprema, ki jo bomo še dodajali v inštitut, bo stala še dodatnih 175.000 evrov, kar je skupaj kar 1.550.000 evrov. 50 % tega zneska je bilo sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 50 % so pa naša lastna sredstva."

Inštitut bo zaživel šele jeseni, ko ga bodo predvsem za raziskovalne namene začeli uporabljati študentje in profesorji Fakultete za energetiko. V objektu bodo laboratoriji za električne stroje in pogone, za aplikativno elektrotehniko, za energetske pretvorbe ter termomehaniko, prenosne pojave in nanotehnologijo.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je poslanstvo inštituta dolgoročno povezovanje in sodelovanje izobraževalne, raziskovalne in gospodarske sfere ter dodali: "Ideja je namreč, da bi predvsem študentje Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru pridobivali in nadgrajevali svoje znanje z uporabo raziskovalne infrastrukture razvojnega inštituta ZEL-EN in ob ustrezni strokovni podpori na raziskovalnem in poslovnem področju imeli možnost plasiranja podjetniških idej od zametkov do realizacije. Razvojni center je okolje, v katerem bodo sodelovale družba ZEL-EN, družbeniki, spin offi in drugi subjekti, koristniki znanja in infrastrukture centra. Razvojni inštitut, ki smo ga odprli pa predstavlja enega izmed ključnih delov infrastrukture razvojnega centra."

Z družbeniki nameravajo zagnati še 11 t. i. spin off podjetij
Dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru dr. Bojan Štumberger je prepričan, da ima ta inštitut svetlo prihodnost: "Takšne inštitute je treba gledati s pozitivnim pogledom predvsem zato, ker se na enem mestu lahko združujejo podobni interesi gospodarstva ter znanstvenoraziskovalne sfere ter lokalnih skupnosti. Takšni inštituti seveda morajo imeti svojo vsebino, ki je aktualna."

V družbi ZEL-EN dela 24 ljudi, v njej pa poteka 14 raziskovalnih projektov. Direktor družbe ZEL-EN Domen Zorko o njih pravi: "Trenutno se ukvarjamo z raziskavami na področju jedrske energetike, na področju lesne biomase, na področju trajnostne gradnje in na področju hidro- in aeroenergetike. Mislimo, da bodo ta področja tudi v prihodnje naša ključna področja delovanja".

Za inovativno dejavnost v letu 2013 je družba ZEL-EN od Gospodarske zbornice Slovenije, Območne zbornice Posavja prejela dve srebrni priznanji za inovaciji "Razvoj digitalnega merilnika reaktivnosti nove generacije" in "Sistem za disipacijo energije za varno in stabilno obratovanje hidroelektrarn". Do konca leta nameravajo z družbeniki zagnati še 11 t. i. spin off oziroma odcepljenih podjetij, želijo pa, da sem jim pridružijo tudi novi partnerji.

Za MMC Goran Rovan

Otvoritev Razvojnega inštituta