Ob jubileju so podelili posebna priznanja Rdečega križa Slovenije. Foto: Goran Rovan
Ob jubileju so podelili posebna priznanja Rdečega križa Slovenije. Foto: Goran Rovan
V Gradcu je tudi Muzej Rdečega križa Slovenije. Foto: Goran Rovan
Na odru so se predstavili člani otroške folklorne skupine Dragatuš. Foto: Goran Rovan
Rdeči križ Slovenije praznuje že 70 let

Rdeči križ Slovenije je od leta 1944 deloval pod okriljem Rdečega križa takratne Jugoslavije. Na ustanovnem zboru so izvolili predsednika Draga Marušiča, njegovi sklicatelji pa so še bili: Jaka Avšič, Vida Tomšič, Andrej Ilc in Bogdan Brecelj. RKS je takoj začel razvijati številne dejavnosti za zbiranje in razdeljevanje materialne pomoči beguncem, preganjanim, internirancem ter poizvedbo za pogrešanimi in oskrbo otrok vojnih sirot, saj je bilo v povojnem času ljudstvo še toliko bolj ranljivo in hvaležno pomoči prostovoljcev.

V tednu Rdečega križa (8.-15. maj) so obletnico počastili tudi z izdajo priložnostne znamke. V Kulturnem domu Gradac, kjer je tudi Muzej Rdečega križa Slovenije, pa so pripravili slavnostno prireditev, na kateri je slavnostna govornica Renata Brunskole, podpredsednica državnega zbora, v nagovoru med drugim poudarila, da je Bela krajina v zgodovini zapisana kot zibelka začetka delovanja Rdečega križa Slovenije, na kar so Belokranjci zelo ponosni. Omenila je tudi, da je državni zbor RKS-ju letos namenil dober milijon evrov, in dodala: "Verjamem pa, da bo vsak evro desetkratno obogaten z nematerialnimi obrestmi vaših pridnih rok, vašega dobrega srca."

Rdeči križ je potreben tudi danes, in to vse bolj
Rdeči križ tudi v zdajšnjem času spremlja življenje ljudi in se dejavno odzove na pojave stiske in nemoči, še posebej otrok in starejših. Zagotavlja spoštovanje človeka in nagovarja ljudi, da delijo del svojega blagostanja s tistimi, ki pomoč najbolj potrebujejo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa so navzoči povsod, kjer je potrebna taka ali drugačna pomoč, pa naj gre za zbiranje in nudenje pomoči v hrani, obleki, denarju ali skrb za starejše občane ter organizacijo letovanj za najmlajše, predvsem za tiste, ki morja sicer nikoli ne bi videli. Delovanje organizacije pa je še posebej pomembno v zadnjih letih, ko se je gospodarska kriza dotaknila številnih v naši bližini, saj skuša s pomočjo prostovoljcev spodbujati in graditi čut za solidarnost.

Rdeči križ Slovenije je danes organiziran kot enotno društvo, ki deluje v 12 regijah, 56 območnih združenjih in 887 krajevnih organizacijah. V Rdečem križu v Sloveniji deluje 14.688 prostovoljcev, ki na letni ravni opravijo kar 578.300 prostovoljskih ur. Rdeči križ kot humanitarna organizacija deluje od leta 1863, Slovenci pa smo se, takrat še v okviru avstrijskega cesarstva, ustanoviteljem Rdečega križa pridružili leta 1866. Tako bomo leta 2016 praznovali častitljivo 150. obletnico delovanja RK-ja na Slovenskem.

Za MMC Goran Rovan

Rdeči križ Slovenije praznuje že 70 let