V Kamniku pravijo, da je manj smeti, kot so leta 2009 predvidevali, kar pomeni, da razmišljajo o izstopu iz RCERO-ja. Foto: BoBo
V Kamniku pravijo, da je manj smeti, kot so leta 2009 predvidevali, kar pomeni, da razmišljajo o izstopu iz RCERO-ja. Foto: BoBo

Na javnem podjetju Snaga so prejeli dopis z občine Komenda, s katerega je mogoče razbrati, da je ta že lani sklenila 10-letno koncesijsko pogodbo s komunalnim podjetjem Publikus. To pomeni, da bo to skrbelo tudi za obdelavo in odlaganje odpadkov, čeprav je po pogodbi o Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) za to predvidena Snaga. Do te odločitve naj bi privedle nižje cene, kar pri Snagi zavračajo in pravijo, da so njihove mesečne položnice na gospodinjstvo kar 17 evrov nižje od Publikusovih.

A to ni glavni kamen spotike, pravi direktor Snage Janko Kramžar, po njegovem mnenju lahko takšnemu dejanju sledi odškodninska tožba: "Ob morebitnem izstopu občin iz RCERO-ja bo treba stroške porazdeliti med druge, to pomeni, da bodo ti večji in da bodo na primer Ljubljana in Domžale plačevale več, zato pa imamo klavzulo o odškodnini."

Bodo izstopi sesuli projekt?
Župan Komende zapleta ni želel komentirati. Vendar podobno razmišljajo še v nekaterih občinah, ki pa se niso odločile za takšno potezo kot Komenda, na primer Kamnik. Tamkajšnji podžupan Igor Žavbi pravi, da so cene pri Publikusu znane, pri RCERO-ju pa še ne.

"Je pa dejstvo, če prekinemo pogodbo z RCERO-jem in ne bi vstopili vanj, bi to zagotovo pomenilo tožbe. Tudi pri nas smo iskali načine, da bi izstopili iz RCERO-ja. Ko je bil leta 2009 projekt zastavljen, so bila predvidevanja drugačna, danes vemo, da je količina smeti manjša, kot smo takrat predvidevali," je pojasnil Žavbi.

RCERO je največji kohezijski projekt pri nas, ki pa bo uspešen le, če bodo tam predelovali odpadke iz čim večjega števila občin. Morebitni izstopi iz projekta bi sprožili podražitve za vse druge in postavili pod vprašaj njegovo smiselnost.