Medtem ko vodi primorsko univerzo, Dragan Marušič dela tudi  na Inštitutu za matematiko in fiziko. Foto: BoBo
Medtem ko vodi primorsko univerzo, Dragan Marušič dela tudi na Inštitutu za matematiko in fiziko. Foto: BoBo
Profesorji bodo pravico iskali na sodišču

Pri tem pa je, zanimivo, Marusič dodatno zaposlen še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Inštitutu za matematiko in fiziko.

"Univerza je sklenila, da zaradi kolizije interesov konkurenčne prepovedi odhajajoči delavci Znanstvenoraziskovalnega središča (ZRS) ne morejo imeti sočasno sklenjenih pogodb na novoustanovljenem zavodu in na univerzi," je razloge za vročitev odpovedi delovnega razmerja profesorjem javnosti pojasnjeval prorektor UP-ja Rok Strašek.

Taki argumenti ne morejo vzdržati, je prepričan profesor in raziskovalec na ZRS-ju Lenart Škof, "saj je tudi na UP-ju vrsta ljudi, ki predava in drugače deluje na različnih zavodih in univerzah, vključno z rektorjem in njegovimi kolegi".

Podjeten rektor
Težava za 12 profesorjev je torej konkurenca, ni pa težava, če na več institucijah dela rektor Marušič. Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je recimo dopolnilno zaposlen v plačnem razredu rednega profesorja. "Dr. Marušič sodeluje na dveh ARRS-projektih v obsegu 12,5 odstotka oz. pet ur tedensko," so za TV Slovenija odgovorili na ljubljanski pedagoški fakulteti.

Medtem ko vodi primorsko univerzo, Marušič dela tudi na Inštitutu za matematiko in fiziko. Tam je do lani po dve uri na teden vodil raziskovalno skupino, trenutno pa je: "zaposlen dopolnilno tri ure na teden. Opravlja znanstvenoraziskovalno delo v okviru programske skupine, ki jo vodi. Novo obdobje izvajanja programske skupine je od 01. 01. 2015 do 31. 12. 2020," so nam odgovorili na Inštitutu za matematiko in fiziko.

"Pri meni je drugače"
Ali zanj ne velja konkurenčna klavzula, glede na to, da ima univerza, ki jo vodi, tako pedagoško fakulteto kot fakulteto za matematiko, on pa na tem področju dela in raziskuje drugje?

"V nasprotju s kolegi iz Znanstvenoraziskovalnega središča, ki vse projekte in raziskovalne programe odnašajo na novo institucijo, imam projekte in svoje raziskovalne programe, ki jih vodim, še vedno na UP-ju. Edini raziskovalni program, ki je vezan na Inštitut za matematiko in UP ... na tem programu sodelujem tudi drugje po sklepu upravnega odbora," pojasnjuje Marušič, ki smo ga "ujeli" v državnem zboru.

Ker nam iz takega odgovora še vedno ni bilo jasno, kakšna je razlika med njim, ki delo opravlja tudi drugje, in skupino profesorjev, ki bi bili zaposleni na ZRS-ju in UP-ju, pa jim tega zaradi konkurence ne dovoli, smo vztrajali naprej.

"Moja pogodba vključuje 100-odstotno delo na UP-ju, ti kolegi pa so si predstavljali, da bodo lahko še naprej predavali na UP-ju, raziskovali pa na svojem novem ZRS-ju. To pa ne gre. Univerza je raziskovalna in izobraževalna institucija in po zakonu delajo tisti, ki so na njej zaposleni tako raziskovalno kot pedagoško," je dodatno pojasnil Marušič.

"Nas onemogoča na vsakem koraku, sam pa pridno dela in raziskuje po Sloveniji ter očitno daje "zgled" za svoje ukrepe," ne skriva ogorčenja profesor Egon Pelikan iz skupine profesorjev, ki jim je rektor vročil odpoved.

Putin in dvojni vatli
"Na UP-ju vlada pravilo, ki bi ga opisal z besedami iz Putinove Rusije, iz pregovora, ki pravi: za prijatelje vse, za sovražnike pa zakon," je oster Lenart Škof, ki mu je Marušič pred kratkim zavrnil tudi prošnjo za dopolnilno delo na drugi univerzi.

"Ko sem prosil rektorja, da mi odobri sodelovanje pri nekem doktorskem programu druge univerze, je to gladko zavrnil. Z argumentom, da bi sodelovanje potekalo na izobraževalnem področju, ki je sorodno in s tem konkurenčno strokovni dejavnosti na UP-ju, na katerem pa sploh ne predavam več," razmere na UP-ju opisuje Škof, ki še pravi, da je rektor delo drugje onemogočil tudi nekaterim drugim profesorjem iz njemu nevšečne skupine, medtem ko svojim podpornikom iz profesorskih vrst soglasja podpisuje brez zadržkov.

Ministrstvo zaskrbljeno za študijske programe na UP-ju
S samovoljnim ravnanjem UP-ja niso zadovoljni niti na ministrstvu za izobraževanje. Bodo ukrepali, ker naj bi bile odpovedi skupini profesorjev v nasprotju z zakonom?

"Opozorili smo, da pedagoška dejavnost ni predmet razdruževanja ZRS-ja od UP-ja. Iz vladnega sklepa z dne 4. 8. 2016 je razvidno, da je predmet prenosa raziskovalna dejavnost, zato procesi razdruževanja na UP-ju ne smejo biti povezani s pedagoško dejavnostjo. Ministrstvo je rektorja opozorilo, da iz elaborata o prenehanju članstva ZRS-ja črtajo pedagoško dejavnost, vendar tega niso storili. Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu bo zato sprožila postopek za izredno evalvacijo zaradi skrbi glede zagotavljanja kakovosti študijskih programov," napovedujejo na ministrstvu.

Profesorji bodo pravico iskali na sodišču