Marušič je neuradno dobil največ glasov. Foto: BoBo
Marušič je neuradno dobil največ glasov. Foto: BoBo

Marušič je dobil 327 ali 61,7 odstotka vseh veljavnih glasov - za zmago je potreboval več kot 50 odstotkov glasov. Roberto Biloslavo je prejel 108 oz. 20,4 odstotka glasov, Rado Pišot pa 95 ali 17,9 odstotka veljavnih glasov. Izidi sicer še niso uradni. Marušiča so predlagali Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Inštitut Andrej Marušič in Pedagoška fakulteta.

Da bo dozdajšnji rektor slavil, in to že v prvem krogu, je le malokdo verjel. Sploh glede na številne afere, ki so spremljale celoten njegov mandat in ki so vrh dosegle z očitki o kupovanju glasov tik pred volitvami. Toda moralno gor, etično dol, matematika očitno deluje tudi takrat, ko odpovedo moralne vrednote.

Marušič nocoj volitev ne komentira, zgovornejša sta bila poraženca, ki nista mogla skriti razočaranja.

Rado Pišot je za TV Slovenija povedal, da je razplet volitev zanj veliko presenečenje: "Rezultat je zame nepojmljiv. Dejstvo je, da smo bili v zadnjem času priče ugrabitvi sistema, okoli volitev so se dogajale sporne zadeve. Rad bi dobil natančno sliko, kako so potekali postopki, na podlagi tega se bom odločal, kako naprej."

"Jaz sem akademski skupnosti in študentom ponudil svojo alternativo, za katero sem prepričan, da bi ponudila drugačno razvojno pot k sodobni in odprti univerzi. Očitno si zaposleni tega ne želijo," pravi Biloslavo.
O postopkih zoper izid bosta še razmislila
Ali bosta izpodbijala volitve, glede na sporne Marušičeve poteze z zaposlitvijo novih 40 uslužbencev - volivcev na fakulteti za matematiko in Inštitutu Andrej Marušič, ki veljata za njegovo volilno bazo, in to tik pred volitvami in večinoma le za tri mesece, kar je sprožilo govorice o kupovanju glasov.

"Ti dogodki mečejo slabo luč na legitimnost volitev. V naslednjih dneh bom presodil, ali bom sprožil izpodbojne postopke," pravi Biloslavo. O sodni poti bo še razmislil tudi Pišot: "Situacija, v kateri je aktualni rektor kandidiral še enkrat, je namreč vprašljiva, saj je tisti, ki kandidira, tudi varuh zakonitosti, tu pa smo bili priče, ponavljam, ugrabitvi sistema."

Pišot še pravi, da se boji za prihodnost univerze, če "velika večina zaposlenih na univerzi očitno podpira taka sporna ravnanja rektorja".

Iz krogov blizu volilne komisije pa prihajajo informacije o še nekaterih domnevnih spornih okoliščinah. V tem tednu naj bi se v enem dnevu število volilnih upravičencev povečalo še za 27, ki pa niso vpisani v volilni imenik, a naj bi prišli volit s potrdilom. Protikandidata tudi še preverjata informacije o dogajanju z volilno skrinjico, v katerem je bilo 217 glasovnic predčasnega glasovanja.

Marušič še naprej rektor Univerze na Primorskem
Marušič še naprej rektor Univerze na Primorskem