Pogosto se je dogajalo, da so bili avtomobili v središču kraja parkirani po ves dan. Foto: epa
Pogosto se je dogajalo, da so bili avtomobili v središču kraja parkirani po ves dan. Foto: epa

Občani bodo sicer še vedno lahko parkirali brezplačno (razen v parkirni hiši Janina), ne pa tudi neomejeno. Ker se je pogosto dogajalo, da so bili avtomobili v središču kraja po ves dan, je občinski svet odločil, da bodo brezplačno parkiranje v občini omejili na dve uri.

"Nekateri zaposleni parkirajo svoje avtomobile ves dan na enem mestu, kar slabo vpliva tako na lokale kot na vsebine javnega pomena. Zato smo se odločili, da uvedemo tako imenovane modre cone, s čimer bomo močno povečali frekvenco parkiranja na določenih lokacijah v središču kraja," je pojasnil župan Rogaške Slatine Branko Kidrič.

Na določenih območjih so namreč potrebe po parkirnih mestih precej večje od razpoložljivih parkirnih mest, in ker povečanje števila parkirnih mest fizično ni mogoče, prav tako pa po večini ni ekonomsko upravičeno, bodo večji pretok vozil zagotovili na prej omenjen način.

Vse to pomeni, da bo v Rogaški Slatini od prvega novembra naprej sedem lokacij, kjer vozniki avtomobila ne bodo več smeli parkirati neomejeno, ampak bodo morali s parkirnimi urami jasno označiti čas prihoda. "Takšen režim bo veljal za 126 parkirnih mest, na sedmih javnih parkiriščih. S tem, da velja poudariti, da bo omejitev parkiranja veljala zgolj ob delavnikih med 7. in 15. uro, medtem ko ob koncih tedna in ob praznikih omejitev parkiranja ne bo," je še dodal Kidrič.

Nova ureditev pomeni, da se bo lahko na parkiriščih v središčih krajev izmenjalo na dan štirikrat več avtomobilov kot do zdaj. Da bi se občani lažje navadili na spremembe, jim bo občina na domove poslala posebna obvestila, prav tako pa bodo na voljo brezplačne parkirne ure.

40 evrov globe za tiste brez parkirnih ur
Tiste voznike, ki časa parkiranja od prvega novembra naprej ne bodo primerno označevali, čaka globa za 40 evrov. Pomemben korak pri reševanju vprašanja parkiranju v središču občine pa bo občina storila prihodnje leto, ko načrtujejo dokončanje nove etažne parkirne hiše za avtobusno postajo. V tej bo 78 brezplačnih parkirnih mest, kar naj bi dodatno prispevalo k reševanju težav s parkiranjem na tem območju.