Kaže, da bodo morali nekaj objektov v romskem naselju tudi porušiti. Foto: Jože Grajžl
Kaže, da bodo morali nekaj objektov v romskem naselju tudi porušiti. Foto: Jože Grajžl
Odvetnica Nina Zidar Klemenčič
Družino Novak Grm zastopa znana odvetniška pisarna Zidar Klemenčič. Foto: Jože Grajžl
Zidar Klemenčičeva brezplačno za Rome

Za projekt je občina dobila evropski denar. Kaže, da bodo morali nekaj objektov v romskem naselju tudi porušiti.

Občina Škocjan namerava v Dobruški vasi zgraditi poslovno industrijsko cono. Projekt je vreden 2,8 milijona evrov. Prijavili so se na razpis Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki jim je za naložbo odobril milijon evrov. Lani so dobili gradbeno dovoljenje. Zapletlo se je, ker je čistilni napravi napoti nekaj objektov v romskem naselju. "Ne gre za hiše, ki so jih Romi samovoljno postavili na občinski zemlji, pač pa za nekaj lop, v katerih gojijo domače živali." Tako škocjanski župan Jože Kapler po tem, ko se je v javnosti razširilo, da nameravajo rušiti romske hiše, ljudi pa preseliti.

Bo zaradi romskega kokošnjaka vprašljiva gradnja čistilne naprave?
Romska družina Novak Grm je dobila inšpekcijsko odločbo o odstranitvi 5 krat 4 metre velikega lesenega objekta, za katerega nima dovoljenja. "To je začetek, potem pa nam bodo vzeli še hišo," se boji Lilijana Grm. "Prestrašili so nas gradbeni stroji, ki so že bili v vasi, zato smo s pomočjo predstavnikov Amnesty International poiskali pravno pomoč." Dobili so jo, brezplačno, v znani ljubljanski odvetniški pisarni Zidar Klemenčič. "Ta objekt trenutno ni predmet reševanja z naše strani, vključili pa smo se v reševanje tako imenovanega bivanjskega problema omenjene družine, ko bo ta nastopil," pojasni odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

Nobene selitve ne bo mimo sodnih in upravnih odločb
"Ljudje tam živijo, temu se reče zatečeno stanje, tega se ne da spreminjati drugače kot s sodnimi odločbami ali upravnimi odločbami, ki so pravnomočne. Če kdor koli želi tem ljudem podreti hišo, jih izseliti, mora za to dobiti pravno izvršilni naslov," odločno razlaga odvetnica. "To, da nekateri posamezniki iz lokalnega okolja grozijo, da bodo vzeli pravico v svoje roke, je nesprejemljivo in lahko tudi kaznivo." Župan Škocjana vztraja, da ni nikomur grozil z rušenjem in da v naselju ni gradbenih strojev. Prepričan je, da bodo projekt čistilne naprave uresničili.

Evropska komisija zahteva dodatna pojasnila
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zaradi zapleta v Dobruški vasi najprej za mesec dni zadržalo podpis pogodbe za začetek gradnje. Vztraja, da mora biti projekt izveden v vseh zakonskih okvirih, vključno z zakonodajo, ki ureja romsko problematiko. To so že pojasnili Evropski komisiji. Zdaj pa so iz Bruslja prejeli prošnjo za dodatna pojasnila.

Več v Slovenski kroniki na 1. programu TVS.

za MMC Petra Držaj, Televizija Slovenija
fotografije: Jože Grajžl

Zidar Klemenčičeva brezplačno za Rome