Odlok prinaša kar nekaj novosti. Iz plovne poti so izločili nevaren odsek na Soči pri Trnovem, namesto dovolilnic pa bodo podjetja, ki se ukvarjajo z raftanjem, plačevala pavšal. Foto: BoBo
Odlok prinaša kar nekaj novosti. Iz plovne poti so izločili nevaren odsek na Soči pri Trnovem, namesto dovolilnic pa bodo podjetja, ki se ukvarjajo z raftanjem, plačevala pavšal. Foto: BoBo

Svetniki občin Bovec, Tolmin in Kobarid so v prvem branju potrdili odlok o določitvi plovnega režima na reki Soči in reki Koritnici. Ta prinaša kar nekaj novosti. Iz plovne poti so izločili nevaren odsek na Soči pri Trnovem, namesto dovolilnic pa bodo podjetja, ki se ukvarjajo z raftanjem, plačevala pavšal. V dogovoru z občinami so nekatera podjetja pavšal plačevala že letos.

Pri nastajanju odloka je sodelovalo tudi Gospodarsko interesno združenje raftarjev Dolina Soče. Odlok se jim zdi dober, predvsem pa so zadovoljni, da bodo z njim domača podjetja postala enakopravna tujim, je povedal predsednik združenja Adis Hrovat: "Če hoče kupiti karto za raft, mora imeti tudi licenco za reševalca iz divje vode. Če opravlja gospodarsko dejavnost, mora imeti registrirane čolne in tako naprej. Vseh teh zadev, ki jih moramo mi že nekaj let uresničevati, tujcem ni bilo treba. Zdaj jih bodo morali tudi oni. Je pa tukaj stvar nadzora. Če se bo nadzor vršil in se bodo držali zahteve, da brez licence ne more kupiti karte, potem je to to. Če pa tega nebo, pa nismo naredili ničesar."

Skrbnik plovnega režima in vstopno-izstopnih mest bo medobčinska redarska služba. Prek razpisa pa bodo poiskali ponudnika, ki bo vzdrževal plovne poti. Svetniki vseh treh posoških občin bodo drugo branje odloka opravili na skupni seji v septembru, na kateri bodo razpravljali tudi o Pravilniku o načinu in pogojih vzdrževanja plovnega območja in upravljanju vstopno-izstopnih mest. Občine poudarjajo, da z odlokom ne prevzemajo odgovornosti za varno plovbo. Zanjo je odgovoren vsak posameznik. Bodo pa omogočili, da bo plovna pot varna.

Lea Kemperle, Radio Koper