Voznike so protestniki pogostili z majhnimi prigrizki. Foto: MMC RTV SLO
Voznike so protestniki pogostili z majhnimi prigrizki. Foto: MMC RTV SLO
Škofjeloška obvoznica vseeno bo

Gradnja poljanske obvoznice se bo po letu in pol vendarle nadaljevala, saj je državna revizijska komisija zavrnila obe pritožbi na izbor izvajalca del.

Škofjeločani, ki so za danes sicer načrtovali protestne sprehode čez cesto v središču mesta, so zato pripravili pravo praznovanje. Ob vižah narodno-zabavne glasbe in ob kuhanem vinu ter piškotih se je zbralo okrog sto prebivalcev Spodnjega trga, Poljanske ceste in Puštala, katerih življenje močno otežuje gost promet mimo njihovih hiš. Veseli so, da je po letu in pol truda družbi za ceste vendarle uspelo izbrati izvajalca del za dokončanje razbremenilne ceste, ki bo promet speljala iz središča mesta.

Voznike, ki so v prejšnjih tednih tudi zaradi njihovih protestov morda obstali v kolonah in ki se prav tako veselijo obvoznice, saj bo močno olajšala in skrajšala njihovo pot proti Poljanski dolini in Severni Primorski, pa so pogostili s piškoti in drugimi malimi prigrizki.

"Protesti pripomogli k obratu"
Prepričani so, da so tudi njihovi protestni shodi, s katerimi so v zadnjih tednih večkrat opozorili na nevzdržne življenjske razmere, pripomogli h končni odločitvi, ki omogoča izgradnjo obvoznice. "Prej nas je štirikrat zeblo, danes pa nam je vroče, saj smo evforični," je povedala prebivalka Spodnjega trga, ena izmed udeleženk praznovanja in prejšnjih štirih protestnih shodov.

Vendar pa Škofjeločani danes s svojih hiš še niso odstranili transparentov, s katerimi opozarjajo na nujnost obvoznice. Kot so pojasnili, bodo to storili šele, ko bo Direkcija RS za ceste podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem, to je Gorenjsko gradbeno družbo s partnerji. Glede na pretekle izkušnje namreč še vedno le težko verjamejo, da bo po več kot 40 letih obljub obvoznica do konca leta 2015 vendarle zgrajena.

"Če bi bila odločitev državne revizijske komisije drugačna in nadaljevanja del na obvoznici ne bi bilo, smo imeli pripravljen že rezervni scenarij, da bomo kar sami šli kopat v predor pod Stenom," so izpostavili. "Le težko smo pričakovali pozitivno odločitev, današnja proslava pa je šele polovična, prava bo, ko bo cesta zgrajena," so dodali in se pridušali, da "glede na dogodke v naši ljubi domovini skoraj ne moraš zaupati nikomur več".

Župan ohranjal optimizem
Škofjeloški župan Miha Ješe je kot eden redkih ohranil optimizem tudi takrat, ko je bilo pravočasno nadaljevanje del za zagotovitev evropskih sredstev pod velikim vprašajem. Zdaj verjame, da bo pogodba v tem tednu podpisana in se bo na začetku prihodnjega leta nadaljevala gradnja. "Jaz sem ves čas verjel, da bo obvoznica zgrajena, ali bo tako, kot mora biti, bomo pa še videli," je sklenil.

Škofjeloška obvoznica vseeno bo