230 ton pomoči je iz Slovenske karitas že šlo v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
230 ton pomoči je iz Slovenske karitas že šlo v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
poplave bih, pomoč, Jožica Ličen
Pomoč je prišla v prave roke, trdi Jožica Ličen. Foto: BoBo
poplave bih, pomoč
Osnovne potrebe so pokrite, zdaj potrebujejo denar. Foto: BoBo

Jožica Ličen iz koprskega škofijskega karitasa je pomagala pri nakladanju desetih ton gmotne pomoči na še zadnji tovornjak, ki so ga iz Ajdovščine odpeljali proti Bosni: "Mi smo pobrateni s karitasom v Banja Luki, in to pomoč bodo sprejeli naši tamkajšnji ljudje. Tako smo lahko stoodstotno prepričani, da bo vsa pošiljka s tovornjaka prišla res v prave roke, v roke tistih, ki jo najbolj potrebujejo. Največ smo v tej zadnji pošiljki zbrali otroških oblačil, plenic, higienskih pripomočkov, pa tudi pohištva in vzmetnic. In seveda hrane. Mislim, da smo tistega osnovnega za poplavljence – oblek in hrane – zbrali dovolj. Zdaj ti nesrečni ljudje, ki jim je voda vzela vse, potrebujejo predvsem denar, da lahko začnejo obnavljati odplaknjene domove."

Pomoč Slovenske karitas so sprejeli dekanijski in župnijski karitasi v krajih Šabac in Valjevo v Srbiji, v BiH-u pa tamkajšnji karitasi na poplavljenem področju Posavine, in sicer v Odžaku, Brčkem, Vidovcu ter Banjaluki.
"Lokalni karitasi v Bosni in Srbiji, kamor smo poslali zbrano materialno pomoč, so dobro organizirani, imajo urejena skladišča in razdeljevanje. Pomoč razdeljujejo v zbirnih centrih in na terenu za tiste, ki so ostali v zgornjih nadstropjih poplavljenih hiš. Še posebej je velika pozornost posvečena starejšim in drugim ranljivim skupinam," je povedal Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas.

Pomoč v denarju
Slovenska karitas je do zdaj za pomoč prizadetim v poplavah v Bosni in Hercegovini ter Srbiji zbrala skoraj 209.000 evrov, od tega 39.000 prek dobrodelnih namenskih SMS-sporočil. "Povprečen znesek nakazil znaša 72 evrov, kar je dvakrat več kot v rednih karitativnih akcijah. Ker je večina darovalcev posameznikov, je ta podatek še toliko zgovornejši. Vse župnije so zbirale denarna sredstva za pomoč tudi v eni izmed nedeljskih nabirk, o teh sredstvih pa še nimamo podatka," je denarno pomoč našteval Jerebic.

Kako naprej?
Alarmantne razmere na poplavljenih območjih se počasi umirjajo, glavne intervencije se končujejo - za odteklo vodo pa ostaja popolno opustošenje. Uničeni so domovi, odplaknilo je kmetijske pridelke in zemljo, utonila je živina … Najhujša pa sta strah poplavljencev in žalost ob izgubi svojcev.
"V prihodnjih mesecih in prihodnjih dveh letih bo potrebno še veliko pomoči, da bi malo omilili tragične posledice poplav, ki so hudo prizadele že tako obubožano prebivalstvo. Zato bo Slovenska karitas do konca leta 2014 nadaljevala zbiranje denarja, ki bo namenjen obnovi domov v Srbiji in BiH-u. Slovenska karitas zbira denarna sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo v vseh župnijah in tudi na vseh poštah po Sloveniji," je darovalce pozval Imre Jerebic.