SMC zanika, da bi njihova poslanka kršila zakon. Foto: BoBo
SMC zanika, da bi njihova poslanka kršila zakon. Foto: BoBo
false
Posojilo so v CSD-ju najeli, da bi poplačali zaposlene pri evropskih projektih. Foto: BoBo
Zadolžen trboveljski center za socialno delo

prispevkov za socialno varstvo.

Dnevnik je danes pisal, da se je Grošelj Košnikova, ki je Center za socialno delo (CSD) Trbovlje vodila 24 let, domnevno prikrito zadolževala oz. da je CSD zadolžila v zadnjih dveh letih vodenja, zaradi česar se je CSD znašel v likvidnostnih težavah.

Na pristojnem ministrstvu po poročanju časnika pravijo, da za njeno početje niso vedeli, novoizbrani direktor Rok Zupanc pa je že odredil izredno revizijo poslovanja.

V SMC-ju so ob tem v sporočilu za javnost zatrdili, da je njihova poslanka v času vodenja CSD-ja redno zagotavljala plačevanje plač, prispevkov in regresov za zaposlene. Dodali pa so, da so jo samo enkrat, konec leta 2011 ali na začetku leta 2012, z davčne službe opozorili, da CSD zamuja s plačilom prispevkov. To se je zgodilo na petek, plačila pa so po navedbah SMC-ja poplačali takoj v ponedeljek.

Hkrati so poudarili, da Grošelj Košnikove v vsem njenem času vodenja centra ni nihče opozoril, da bi zamujali s plačevanjem prispevkov ali regresa. Zato je po mnenju SMC-ja povezovanje njenega vodenja ustanove z neplačevanjem prispevkov neutemeljeno in krivično.

Posojila za plače
Dnevnik v članku navaja, da je Grošelj Košnikova sporni posojili najela v letih 2012 in 2013, in sicer za projekt, za katerega so denar dobili šele po njegovem koncu. Z bankami naj bi se tudi dogovarjala samovoljno in brez vednosti ministrstva za delo oziroma finance ter da je najeti posojili vračala selektivno; ko se je banki nakazal obrok posojila, niso bili plačani prispevki zaposlenih, in obratno.

V SMC-ju so v povezavi s tem pojasnili, da je CSD v času, ko ga je vodila Grošelj Košnikova, najel dve premostitveni posojili, od 35.000 do 37.000 evrov, za to, da je lahko redno plačeval tri zaposlene delavce pri evropskih projektih. Posojili sta bili poplačani, drugo spomladi letos, so zapisali.

Ker sta bili posojili namenjeni plačam prispevkov, se jim toliko bolj zdijo nerazumljivi očitki o prikrajšanju delavcev. Najem posojila pa je odobril tudi svet CSD-ja, zato je po mnenju SMC-ja neutemeljena trditev, da naj bi šlo za prikrito zadolževanje.

CSD je julija lani, ko je Grošelj Košnikova postala poslanka, posloval pozitivno in imel redno poravnane obveznosti. Oba projekta sta že končana, evropski denar pa bi moral biti že nakazan, so sklenili.

Zadolžen trboveljski center za socialno delo