So nevarne snovi iz rafinerije res končale kar pod zemljo? Foto: BoBo
So nevarne snovi iz rafinerije res končale kar pod zemljo? Foto: BoBo
Je na Petišovskem polju skrita nevarnost?
Neposredne nevarnosti na Petišovskem polju ni

Predstavnica za stike z javnostmi Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš je potrdila, da so bili policisti danes nekaj pred deveto uro obveščeni, da na območju Lendave uhaja plin. Policisti za zdaj še zbirajo obvestila.

Direktor Petrola Geoterma Miran Jug je na to temo pojasnil, da so domnevno uhajanje plina danes merili dvakrat, a ga niso zaznali. O prijavljenih majhnih črnih madežih nad plinovodom pa je Jug dejal, da bi lahko bili ali posledica spuščanja naftovoda ali pa so umetno nameščeni. "S policijo smo se dogovorili, da bomo danes te madeže površinsko izkopali, da raziščemo, od kod dejansko izhajajo," je še dodal.

Na tisoče kilogramov nevarnih snovi?
Po neuradnih podatkih naj bi domačin s Petišovskega polja v bližini dveh vrtin opazil brbotanje kalne vode in posumil, da uhaja plin, in to prijavil policistom, ki so območje skupaj z gasilci zavarovali, tja pa so prišli tudi strokovnjaki iz Petrola Geoterma. Gre za območje blizu dveh vrtin, PG-95 in PG-96.

Obenem pa so se na lendavskem območju razširile govorice, da naj bi pred desetletjem v bližini Čentibe zakopali več tisoč kilogramov strupenih kemikalij, nevarni odpadki pa naj bi bili tudi v neposredni bližini potoka Črnca od plinovodu. Rauševa je potrdila, da tudi to kriminalisti preiskujejo.

Ali so v bližini vrtin res nevarni odpadki, v Petrolu Geotermu niso mogli potrditi, po besedah Juga pa so takoj po prejetju informacije začeli interno preiskavo. O tem v Petrolu Geotermu pravijo, da so interno preiskavo sprožili že po prejetju prijave konec lanskega leta, in če bo ta pokazala, da so bile v preteklosti storjene nepravilnosti, bo podjetje izvedlo ukrepe skladno z veljavno zakonodajo.

"Med preiskavo smo že izpeljali pogovore z odgovornimi osebami, ki zagotavljajo, da ni zakopanih nobenih nevarnih odpadkov, kar bomo preverili tudi z izkopom. Preiskavo smo sprožili tudi glede prijave o izlivanju rumenkaste tekočine, ki se izliva iz vrtine Pt-96, pri čemer proizvodnja plina ves čas poteka tekoče in varno. Preiskavo vzorca vode bomo vzorčili in analizirali v najhitrejšem mogočem času," so še sporočili iz Petrola Geoterma.

Je na Petišovskem polju skrita nevarnost?
Neposredne nevarnosti na Petišovskem polju ni