Vsi obtoženi so krivdo odločno zavrnili. Foto:
Vsi obtoženi so krivdo odločno zavrnili. Foto:
Sojenju Kanglerju in vedeževalki

Francu Kanglerju, sicer državnemu svetniku, namreč tožilstvo očita, da je junija 2010 nezakonito posredoval za dodelitev službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti, ki naj bi za to ponaredila referenčno potrdilo Društva invalidov Maribor. Ob obeh navedenih pa je pred okrajnega sodnika morala tudi direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman, ki je z Ježovito sklenila pogodbo o najemu.

Krivdo odločno zavračamo, so v zagovorih poudarili vsi obtoženi. Franc Kangler je dodelitev stanovanja le predlagal, Furmanova je zaupala v verodostojnost referenčnega potrdila, vedeževalka, ki naj bi jo v svet invalidov povabil pokojni predsednik Aleš Škof, pa o domnevno ponarejenem priporočilu ni vedela ničesar.

"Mi nismo dali nobenega priporočila in o Ježoviti ni bilo nikoli govora," je zatrdil nekdanji predsednik društva invalidov Maribor Slavko Zakeršnik. Odločno je zanikal tudi kakršno koli vlogo vedeževalke v njihovem društvu in dodal: "Z dodelitvijo tega stanovanja nimamo nič."

Dodatni dokazi, na katerih temelji obtožba, pa so tudi na današnji glavni obravnavi predvajani telefonski prisluhi nekdanjemu županu, ki jih obrambi na predobravnavnem naroku ni uspelo izločiti. Okrožni državni tožilec Boris Marčič je poudaril, da so se "obdolženci zagovarjali, kot je pričakoval, krivdo so na žalost prevalili na pokojno osebo". Pri tem je mislil prav na že omenjenega, v letu 2011 tragično umrlega Aleša Škofa, sicer tudi vodjo službe za delovanje mestnega sveta.

"Nikogar s tem ne obremenjujem, da bi na kogar koli krivdo zvalil," pa je odgovoril nekdanji župan Franc Kangler, čigar obravnavo je z zanimanjem spremljala tudi peščica občanov, med njimi Franc Brecl. "Prijavila se je hčerka za stanovanje, kaj mislite, da je kaj naredil, nič, pa je samohranilka pa to, vedeževalka pa je dobila."

In to 110 m2 veliko stanovanje na Breclovo ogorčenje zaseda še danes. Sojenje v tej kazenski zadevi pa se nadaljuje v maju.

Tomaž Karat, Radio Maribor

Sojenju Kanglerju in vedeževalki