Sortirnica Tezno. Foto: MMC RTV SLO
Sortirnica Tezno. Foto: MMC RTV SLO
Sortirnica Tezno obratuje

Mariborski župan Andrej Fištravec je ob tem dejal, da je ta investicija zgleden primer odgovora na to, kako ravnati z odpadki. Kot je še poudaril, krožna gospodarska paradigma postaja centralna razvojna paradigma Evropske unije, Maribor pa je med prvimi, ki razvija to paradigmo znotraj lokalne skupnosti.

"Na tak način postajamo razvijalci idej in ne samo sledilci. To nam priznavajo v Bruslju, v Sloveniji, vzgled po Mariboru si jemljejo tudi mesta in občine mariborskih pobratenih in partnerskih mest," je še dodal župan in novi center označil za zgodbo o uspehu, prihodnosti mesta in regije, "na katero smo lahko vsi ponosni".

Polnega uporabnega dovoljenja še ni
Prvi mož mariborske Snage Cveto Žalik je povedal, da bodo v enoletnem poskusnem obratovanju s pomočjo proizvajalca nastavljali stroje in naprave in pripravili poročila, ki jih morajo priložiti vlogi za izdajo polnega uporabnega dovoljenja. Za tega bodo na upravni enoti zaprosili sredi leta 2019, ko bo center začel dajati tudi napovedane finančne in okoljske učinke.

Sortirnica, s kakršno se lahko pohvalijo le še na Norveškem in Cipru, po njegovih besedah zelo natančno sortira mešane komunalne in kosovne odpadke, ki se ločijo v tri glavne skupine – frakcije, ki so primerne za reciklažo, lahko in težko frakcijo.

Medtem ko pretežni del mešanih komunalnih odpadkov, ki jih pripeljejo v center, potuje naprej v reciklažo, za predajo lahke frakcije plačajo prevzemniku, ki jo uporabi pri sežigu v toplarni, težka frakcija pa gre prav tako prevzemniku, ki poskrbi za obdelavo pred odlaganjem.

Kot je poudaril Žalik, se bo delež odpadkov, ki bo predan v reciklažo, v primerjavi s trenutnim sistemom bistveno povečal, kar pomeni, da se bo zmanjšal delež odpadkov, namenjenih za sežig in odlaganje, ki sta cenovno draga procesa ravnanja z odpadki. Cena obdelave tone mešanih komunalnih odpadkov, za katero Snaga danes podizvajalcu plača 150 evrov, bo padla na 95 evrov.

Center za pripravo sekundarnih surovin je podjetje Kostak začelo graditi 21. avgusta lani, tehnični pregled pa je bil na objektu opravljen 12. junija. Sestavljen je iz več kot 150 elementov, od katerih ima vsak pomembno vlogo pri ločevanju mešanih komunalnih odpadkov. V enem letu je zmožen v eni izmeni obdelati skoraj 40.000 ton mešanih komunalnih odpadkov.

Sortirnica Tezno obratuje