Spominčice so tokrat namenile pomoč poplavljencem v Bosni in Hercegovini. Foto:
Spominčice so tokrat namenile pomoč poplavljencem v Bosni in Hercegovini. Foto:
Akcija je stekla na pobudo Fanike Sevšek, zaposlena v gostilni Žolnir Enisa Sintič pa je zbrano odpeljala v Bosno.

Spominčice sestavljajo gostinke: Fanika Sevšek iz gostilne Žolnir v Kostanjevici na Krki, Majda Mogu iz Restavracije pri Šmarjeti v Pernici pri Mariboru, Jurka Magdič iz gostilne Ančka v Šenčurju pri Kranju, Sonja Jezeršek iz Hiše kulinarike v Sori, Dana Delalut iz gostišča Delalut na Ravnah na Koroškem, Darinka Matjaž iz restavracije Tomi v Strunjanu ter Maruška Gašparin iz gostilne Pikol pri Novi Gorici. Njihov dobrodelni projekt je nastal leta 2005, leto pozneje pa so prvič predstavile pomladno vino in s tem želele na izviren način poudariti, da tudi vino lahko pomaga človeku v stiski.

Na pobudo Fanike Sevšek so letos poleg redne akcije zbiranja denarja s prodajo pomladnega vina v svojih restavracijah zdaj pripravile še akcijo zbiranja pomoči za poplavljene v Bosni. Tako je vsaka izmed Spominčic prispevala okoli 150 evrov, s katerimi so nakupile humanitarno pomoč - vse od oblačil, čistil, plenic za otroke, posteljnine do hrane in šolskih potrebščin. Vse zbrano so naložile v kombi, s katerim se je Enisa Sintič, ki je zaposlena v Žolnirjevi gostilni, sicer pa je po rodu iz Bosne in Hercegovine in poročena v Kostanjevici na Krki, odpeljala v vas Ciluge blizu Tuzle, kjer bo zbrano pomoč tudi razdelila tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Spominčice s prodajo pomladnega vina pomagajo pomoči potrebnim
Prvo pomladansko polnitev vina letnika 2005 so Spominčice napolnile v kleti Bistrica, takrat kar 2.000 steklenic in od vsake prodane steklenice namenili takratnih 150 tolarjev (0,63 evra) v dobrodelne namene. In potem so tako vsako leto zbirale denar in ga namenjale posameznikom in družinam, ki so potrebovale njihovo pomoč. Najprej so od vsake prodane steklenice namenili po en evro za dobrodelne namene, zdaj prispevajo že poldrugi evro. Projekt poteka že devet let in vsako leto določijo vrsto vina in vinsko klet, ki napolni pomladno vino, ki ga nato v svojih gostilnah prodajajo.

Pred kratkim je potekal zaključek letošnjega projekta pomladno vino na Gorenjskem, in to na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku, kjer so s prodajo pomladnega vina zbrale tri tisoč evrov. Za letošnje pomladno vino so izbrale vino iz vinske kleti Steyer iz Plitvic in tokrat zbrale kar tri tisoč evrov in jih podarile fantu Janezu Roglju Boštarju z Visokega pri Kranju, ki so mu zdravniki diagnosticirali cerebralno simptomatiko – ataksijo, in družini Žlebir iz Dvorij pri Cerkljah, v kateri imajo kar dva otroka s cerebralno paralizo - devetnajstletnega Roka in sedemnajstletno Lejo. Oba sta gibalno in govorno ovirana, obiskujeta pa prilagojeni program v Osnovni šoli Helene Puhar v Kranju.

Prihodnje leto bodo Spominčice praznovale 10 let delovanja. Za pomladno vino so že izbrale vinsko klet Mastnak, vino pa bodo izbrale januarja 2015. Svoj jubilej bodo proslavile v gostilni Žolnir v dolenjskih Benetkah – z zaključkom dobrodelne akcije pomladno vino seveda.

Za MMC Goran Rovan