Po podatkih črnomaljske občine so Župančičevo spominsko hišo kot ločeni oddelek metliškega Belokranjskega muzeja odprli leta 1951 oziroma dve leti po pesnikovi smrti. Foto: BoBo
Po podatkih črnomaljske občine so Župančičevo spominsko hišo kot ločeni oddelek metliškega Belokranjskega muzeja odprli leta 1951 oziroma dve leti po pesnikovi smrti. Foto: BoBo
Iz spominske zbirke Otona Župančiča
Podoba Otona Župančiča, ki se je ohranila v skupinskem spominu, je neločljivo povezana z značilnimi okroglimi očali (ki jim takrat seveda še niso rekli lennonke). Foto: MMC RTV SLO

Z Občine Črnomelj so ob podpisu pogodbe sporočili, da jih bo celotna prenova objekta, ki je v celoti njihova last, stala nekaj več kot 680.000 evrov, skoraj tri petine naložbe pa bodo pokrili z evropskim denarjem.

Župančičevo spominsko hišo, ki jo na leto obišče približno 2.000 obiskovalcev in v kateri sta na ogled Župančičeva spominska zbirka in zbirka Zaslužni Belokranjci Belokranjskega muzeja, bodo povsem prenovili in uredili njeno neposredno okolje. V okviru navedene prenove bodo uredili klet in hišno pritličje, vgradili ogrevanje na biomaso, stavbo sanirali zaradi vlage, prenovili njeno pročelje, zrušili zunanji pomožni objekt in stavbo delno na novo opremili.

Ne le preobleka, nove bodo tudi kulturne vsebine
Viniško spominsko stavbo bodo s tem bolje vključili v javno kulturno infrastrukturo in belokranjski turizem, hkrati pa zanjo načrtujejo nove in posodobljene kulturne vsebine, s katerimi želijo dopolniti sedanje kulturno dogajanje ožjega in regijskega območja. S prenovo bodo dobili tudi nekaj novih delovnih mest, so dodali.

Po podatkih črnomaljske občine so Župančičevo spominsko hišo kot ločeni oddelek metliškega Belokranjskega muzeja odprli leta 1951 oziroma dve leti po pesnikovi smrti. Njeno temeljno zbirko so v dobrih šestih desetletjih dvakrat, leta 1978 in leta 1998, prenovili in razširili.

Oton Župančič (1878-1949), pesnik, dramatik, prevajalec in urednik, se je rodil na Vinici, kjer je z družino živel le prvi dve leti svojega življenja, zatem pa 12 let v bližnjem Dragatušu. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, po gospodarskem propadu se je njegova družina preselila v Ljubljano, kjer je živela v revščini.

Župančič velja za največjega poeta Bele krajine in enega izmed največjih slovenskih pesnikov, ki je pisal tudi za otroke. Spada med najpogosteje prevajane slovenske književnike. Umrl je v Ljubljani.