Potem ko je novogoriška komunala prekinila pogodbo o najemu dela odlagališča v Stari Gori, ker ji občina ni želela finančno priskočiti na pomoč, se stvari vse bolj zapletajo. Foto: MMC RTV SLO
Potem ko je novogoriška komunala prekinila pogodbo o najemu dela odlagališča v Stari Gori, ker ji občina ni želela finančno priskočiti na pomoč, se stvari vse bolj zapletajo. Foto: MMC RTV SLO
Novogoriška občina, lastnica odlagališča, skuša zadevo rešiti na sodišču. Kot trdijo, je komunala neutemeljeno, enostransko in samovoljno odstopila od pogodbe, s tem pa ogrozila zdravje občanov. Foto: MMC RTV SLO
Komunala Nova Gorica
Komunala pa vse očitke zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Smetišče Stara Gora
Župani pa opozarjajo še, da mora komunala občanom čim prej vrniti tudi 1.600.000 evrov, za kolikor je od leta 2009 preveč zaračunala okoljsko takso. Foto: MMC RTV SLO
Vse bolj se zapleta s smetiščem Stara Gora

Potem ko je novogoriška komunala konec aprila prekinila pogodbo o najemu dela odlagališča v Stari Gori, ki ga brez okoljevarstvenega dovoljenja ne more uporabljati, se stvari vse bolj zapletajo. Za odvoz smeti – od avgusta lani jih vozijo na Ptuj – je kljub sporom redno poskrbljeno.

Je bilo ogroženo zdravje ljudi?
Čeprav direktor novogoriške komunale Andrej Miška zagotavlja, da so razmere na odlagališču ves čas na daljavo spremljali prek računalnikov, mu župani šestih občin z ožjega Goriškega območja očitajo, da je s svojim ravnanjem ogrožal zdravje ljudi in onesnaževanje okolja. "Izhaja metan, druga stvar so izcedne vode, treba je skrbeti, da čistilne naprave obratujejo. Izvajalec mora ta monitoring izvajati 24 ur na dan. Lahko je majhna verjetnost, da bi se kaj zgodilo, ampak verjetnost obstaja," je zaskrbljen župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

"Odlagališče brez okoljevarstvenega dovoljenja je neuporabno"
Novogoriška komunala se je za prekinitev najemne pogodbe odločila, ker del odlagališča že od leta 2011 nima okoljevarstvenega dovoljenja, Arso pa jim je sklep o izdaji ponovno zavrnil sredi aprila. Kot pravijo, z odlagališčem brez okoljevarstvenega dovoljenja nimajo česa početi.

"Arso ni izdal okoljevarstvenega dovoljenja, ker ni bilo zagotovljeno finančno jamstvo v višini 3,2 milijona evrov. V tem znesku so predvideni stroški za zapiranje odlagališča, za obratovanje med zapiranjem in za vzdrževanje odlagališča po njegovem zaprtju za naslednjih 30 let. Naše mnenje je, da mora to poravnati lastnik, torej novogoriška občina," pojasnjuje direktor Komunale Nova Gorica Andrej Miška.

"Pogodba se lahko prekine le sporazumno"
S prekinitvijo pogodbe so se stroški poslovanja komunale zmanjšali za 812.000 evrov letno. Še enega takega leta – leta 2011 so pridelali dobrih 13.000 evrov izgube, leto pozneje več kot 88.000 evrov, lani pa kar 824.000 evrov – podjetje s 150 zaposlenimi ne bi preživelo, pravijo.

Čeprav je novogoriško okrožno sodišče pretekli teden zapisalo, da se pogodba ne more prekiniti enostransko, temveč "je ta sklenjena za čas veljavnosti koncesijske pogodbe in se pogodbeni stranki lahko le sporazumno odločita o (delnem) prenehanju te pogodbe", Miška trdi, da "prekinitev pogodbe ni bila enostranska". "O vsem smo jih obveščali, opozarjali in jim dajali predloge že dalj časa," pojasnjuje.

"Odpoved pogodbe je enostranska in neutemeljena"
Komunala ne more opravljati le koncesijske pogodbe, torej odvoza smeti, in se na drugi strani odpovedati najemni pogodbi za del smetišča – pa tudi če ga ne uporablja - je jasen novogoriški župan Matej Arčon: "Najemna pogodba je vezana na koncesijsko pogodbo. Ne moreš enostransko prekiniti najemne pogodbe, se rešiti plačila najemnine in to ljudem še vedno zaračunavati."

Na drugi strani zastopnik komunale trdi, da najemna in koncesijska pogodba med sabo nista povezani. "Ker komunala vsekakor izpolnjuje koncesijsko pogodbo v celoti, torej nemoteno skrbi za odvoz odpadkov, obe pogodbi nista neobhodno potrebni," pojasnjuje odvetnik Roman Završek.

Zastopnik novogoriške občine Gregor Hrvatin mu oporeka: "To ne bo držalo. Pogodba o najemu javne infrastrukture je nujni sestavni del in je eksplicitno navedena v krovni pogodbi, v koncesijski pogodbi. Teh obvez se komunala lahko reši samo tako, da sporazumno odpove koncesijsko pogodbo, občina pa izbere novega koncesionarja."

Potem ko so že dosegli začasno odredbo okrožnega sodišča, da mora komunala izvajati vse obveznosti, torej tudi ves nadzor in monitoringe na smetišču, zoper katero bo komunala sicer vložila ugovor, bodo komunalo tudi tožili. "Tožba bo šla v smeri nezakonitosti odstopa in v dajatvenem delu na naložitev izpolnjevanja pogodbenih obvez," pravi Hrvatin.

Kdaj bodo občanom vrnili preveč plačano okoljsko takso?
Župani bodo zaradi dogajanja sklicali izredno skupščino komunalnega podjetja, za katerega si želijo, da bi v prihodnosti postalo 100-odstotno javno podjetje. Poleg tega od direktorja komunale pričakujejo, da bo občanom čim prej vrnil za 1.600.000 evrov, kolikor so od leta 2009 preveč zaračunavali okoljsko takso. "Ve se, kakšen je postopek, če nekdo nekaj preveč zaračuna. Tisto je treba vrniti. Zdaj imajo denar na banki in ga obračajo, kar zagotovo ni prav," meni Turk. Miška pa odgovarja, da bodo denar vrnili takoj, ko bo jasno, da jim finančnega jamstva ne bo treba zagotoviti.

Mariša Bizjak, TV Koper

Vse bolj se zapleta s smetiščem Stara Gora